(REKLI SO) Leon Magdalenc: Ker bomo ždeli v bunkerjih ali pa rovih

DR
30.09.2024 16:00

Leon Magdalenc, publicist, komunikator, v Objektivu o politiki naši vsakdanji, globalni in lokalni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Na srečo vseh politikov volilci hitro odpuščamo. Naš spomin zlate ribice jim dovoljuje, da se čez čas predstavljajo kot svetniki in rešitelji. V zadnjem času naši predstavniki na svetovni sceni žanjejo same uspehe. Robert Golob je v New Yorku v palači Združenih narodov na povsem izviren teoretsko-praktičen način predstavil slovenski model predvidevanja poplav in iskanja vodnih virov. Od satelitov in umetne inteligence do superzmogljivih računalnikov. Še enkrat ne bomo največji in najmočnejši, bomo pa najboljši. Postali bomo svetilnik v tem zmešanem svetu. Kazali smer in osvetljevali pot. Zunanja ministrica Tanja Fajon je tako mimogrede dosegla, da bomo lahko z našimi pasporti brez vizumov potovali po Kitajski. Še prej pa je bila predsednica Nataša Pirc Musar na obisku v Mongoliji, kamor tudi lahko potujemo brez vizumov.

Leon Magdalenc
Dnevnik

No, ja, če bo šel svet po poteh vojn vseh vrst, genocidov vseh vrst, državnih terorizmov vseh vrst, potem vizumov ne bomo več potrebovali. Preprosto zato, ker se ne bo potovalo. Ker bomo ždeli v bunkerjih ali pa rovih. Svetovni hegemoni se obnašajo tako kot naši lokalni politiki. To počnejo zato, ker lahko. Ker ne bodo nobene resolucije, nobeni Združeni narodi, nobeni sklepi ali protesti zaustavili njihovih ekonomsko-vojaških igric. Vedno bolj se v vsej dramatičnosti realizira misel, da bi nas v primeru, da bi vedeli, kakšni norci in bedaki vodijo ta svet, postalo neznosno strah. Tudi brez tega vedenja nas je lahko strah takoj, ko vidimo nasmejane obraze politikov, ki se podpisujejo na uničevalne bombne projektile. In zraven odkrito veselje vseh trgovcev s smrtjo.

Te dni po omrežjih kroži misel, ki bo počasi pristala v zaprašenih arhivih: 'Človek nima moči, da bi vsem delal dobro, ima pa izbor, da nikomur ne škoduje ...'" 

Vir: Dnevnik

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta