(REKLI SO) Novica Mihajlović o Natu in nas v zavezništvu: Kompas. V smeri miru?

DR
30.03.2024 01:30

Novica Mihajlović, novinar, v Delu ob 20. obletnici slovenskega članstva v Natu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

"Ob praznovanju 20-letnice članstva Slovenije v zvezi Nato se ni mogoče izogniti vprašanju, ali smo danes varnejši, kot smo bili ob vstopu v največje vojaško zavezništvo leta 2004. Morda tudi zato, ker grdi spomini bledijo hitreje od lepih, se je težko spomniti, da bi se takrat tako glasno razpravljalo o močno poslabšanem varnostnem okolju, kot to poslušamo danes, ko krvavi prizori iz Ukrajine in Gaze zasenčijo tragedije v drugih 50 krvavih konfliktih drugje po svetu. /.../ Prav včeraj, ko je bil iz Slovenije izgnan še en ruski diplomat zaradi širjenja ruske propagande v škodo slovenskim nacionalnim interesom, so nas visoki vojaški častniki in obrambni strokovnjaki z vseh vetrov (tudi tisti, ki jih je februarja leta 2022 presenetil napad Rusije na Ukrajino) prepričevali, da smo pod Natovim dežnikom varnejši kot brez njega. Morda smo pod dežnikom res bolj varni kot brez, bi pa z res veliko domišljije lahko trdili, da je svet danes varnejši, kot je bil pred 20 leti.

Novica Mihajlović
Delo

Več kot tisoč milijard evrov bomo vse članice skupaj namenile za obrambo, svoji partnerici Ukrajini pa ne znamo, ne moremo ali nočemo zagotoviti dovolj topniškega streliva za učinkovito obrambo pred agresorji, kar smo obljubili že lani. Ukrajini že tako ni lahko v vojni s prevelikim napadalcem, s tako cagavimi zavezniki, ki ji pomagajo zgolj toliko, da ne izkrvavi do konca, pa ji je še težje.

Leta 1953 sprejeti logotip zveze Nato, modro-bela štirikraka zvezda na temno modri podlagi predstavlja kompas, ki naj bi nas ohranjal v pravi smeri, smeri miru, je v preteklih letih deloval še bolj noro, kot deluje danes, ko zvezo ogroža velika vojna. Nekateri, ne le nasprotniki Nata, bi suho pripomnili, da je kompas zastarel vojaški inštrument." (dr)

 

Vir: Delo

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta