Kako naj bo v gostinskih lokalih, inšpektorji ne odgovorijo

Ines Baler Ines Baler
21.10.2019 18:13

Pomanjkljiva čistoča, sledljivost, pretečeni roki uporabe živil ... Gostinci opozarjajo, da ni mogoče vseh metati v isti koš

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšne kršitve so inšpektorji našli v pomurskih obratih.
Uvhvvr

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je lani opravila inšpekcijski nadzor v 958 prehranskih obratih po Sloveniji, tudi v Pomurju. Kršitve so inšpektorji ugotovili v 260 primerih. Na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja je eden od spletnih portalov v minulih dneh razkril inšpekcijske odločbe UVHVVR obratom, v njih pa so zapisane kršitve in roki za njihovo odpravo. Preverili smo, v katerih pomurskih obratih je bil opravljen nadzor in kakšne so bile kršitve.

Takšne kršitve so inšpektorji našli v pomurskih obratih.
Uvhvvr

Očistiti to in ono

"Učinkovito očistiti prah in pajčevino izpod stropa obeh prostorov obrata", "učinkovito očistiti hladilnike in zamrzovalnike, police za shranjevanje posode in tablice z oznako vrste sladoleda", "sanirati zarjavele kovinske rešetke hladilnika za zelenjavo", "učinkovito očistiti notranje površine nape, žleb in rešetke na napi, učinkovito notranje in zunanje očistiti mikrovalovno pečico ter očistiti police za shranjevanje jedilne posode in za shranjevanje začimb", "čistilna sredstva in pripomočke za čiščenje namestiti v delih obrata, kjer se ne ravna z živili" so le nekatere od zahtev, ki jih najdemo v odločbah. Lastniki obratov so dobili tudi roke za odpravo kršitev.
V Pomurju so bile ugotovljene tudi hujše kršitve, zaradi katerih so inšpektorji 14 obratov začasno zaprli. Za primerjavo, v celotni Sloveniji so jih zaprli 44. V Pomurju so to bili Malibu Kapca, Gostilna Škafar, slaščičarna Lipa, Škedenj bar, Kratochwill, Bambi bar, Fast Food Gornja Radgona, kava bar Marjanca, gostišče Vila Šiftar, Harmoni, slaščičarna in kavarna Tamara, Gostilna Adanič, Pumpa bar 2 in Fingal bar.

Kaj pravijo ponudniki

Za mnenje smo prosili lastnico enega od lokalov na gornjeradgonskem območju, ki se je znašel na črnem seznamu. Dejala je, da se ji zdi žalostno, da se ti podatki objavljajo, sploh glede na strogo varovanje osebnih podatkov na drugih področjih.
"Po eni strani je sicer to dobro, po drugi pa ne! Sploh zato, ker pri nas inšpektorji niso našli hujših kršitev. Ljudje to gledajo in nas potem vse mečejo v isti koš," pravi in še doda, da doslej slabih izkušenj z inšpektorji ni imela. Ob tem nadzoru tudi ni prejela denarne kazni. Sogovornica je opozorila na še en vidik: "Inšpektor ti ob obisku pove, da nekaj ni v redu. Ko ga vprašaš, kako bi moralo biti, nam ne zna odgovoriti. Tudi dva inšpektorja si lahko zakon razlagata drugače."

Takšne kršitve so inšpektorji našli v pomurskih obratih.
Uvhvvr
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta