Matej Linke, direktor Galexa: "Na ruskem trgu tečemo maraton, ne sprinta"

Soboški Galex se je zaradi spremembe zakonodaje moral odpovedati proizvodnji galenskih izdelkov, zato bo znanje in infrastrukturo izkoristil predvsem za pogodbeno proizvodnjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Linke: "Vsakič, ko sem tukaj, grem v proizvodnjo pogledat, kaj in kako delamo. S to ekipo lahko Galex vrnemo v dobre čase." 
Nataša Juhnov

Po burnih zadnjih letih, ko je lastnik Galexa postala družba v lasti ruskega poslovneža Alekseja Andrejeva, in pogostih menjavah vodstva je krmilo soboškega farmacevtskega podjetja letos prevzel 48-letni Ljubljančan Matej Linke, farmacevt, ki je kariero začel v Krki, nadaljeval pa jo v različnih multinacionalkah (AstraZeneca, Eli Lilly, Wyeth, GSK), kjer je bil odgovoren za območje Slovenije oziroma jugovzhodne Evrope. Nazadnje je bil pet let namestnik direktorja v Lekarni Ljubljana. V Mursko Soboto je prišel z namenom, da obudi prvotno zgodbo Galexa. "To zgodbo je treba prilagoditi času in zakonodaji. Velik udarec za podjetje je bila zgodba z generiki, ki pa je za nas končana. Galex na tem področju ne more tekmovati z velikimi igralci. Z novo strategijo želimo vzpostaviti stabilno podjetje z zdravim jedrom, ki bo zaposlovalo nove ljudi."
Bi se glede na svoje izkušnje v branži sami lotili zgodbe z generiki? Je bila v tistem času to logična poteza?
"Za tisti čas je bila, a težko je ocenjevati za nazaj, po bitki smo lahko vsi generali. Takrat ni veliko manjkalo, da bi Galexu uspelo s perindoprilom. V ozadju je šlo za delovanje nekaterih lobijev, ki so Galexu metali polena pod noge, saj je bila potem enaka molekula registrirana brez dokumentacije za eno večjih slovenskih farmacevtskih družb. Imeli so tudi smolo, da je propadla proizvodnja perindoprila v Nemčiji, če tega ne bi bilo, bi bila lahko ta zgodba uspešna. O drugih licencah, ki jih še imamo v portfelju, pa menim drugače, potrebovali bi namreč precej večje podjetje, da bi lahko izpeljali vse projekte, ki so jih takrat načrtovali."
Po finančnem prestrukturiranju, v okviru katerega se je družba tudi odpovedala nekaterim licencam, za katere ste ocenili, da za vas niso več zanimive, je podjetje v rdečih številkah. Kje vidite možnosti za ponovno uspešnost Galexa?
"Na papirju je podjetje res v rdečih številkah, a prestrukturiranje še ni končano, zdaj odprodajamo nepremičnine, ki jih oddajamo, gre za lekarniške poslovalnice. Prodali bomo tudi nepremičnino, v kateri deluje Vitapharm, medtem ko smo svoj delež v tej družbi že prodali. Kapital, ki se bo v okviru prestrukturiranja prelil v podjetje, bo šel v prvi vrsti lastniku, ki danes pokriva ves primanjkljaj. Kasneje načrtujemo še dokapitalizacijo podjetja, da bi lahko izplavali iz rdečih številk. Pri poslovanju želimo najprej osvežiti lastno linijo izdelkov, čaje, otroške izdelke, sirupe in kozmetiko. Po osvežitvi te linije se želimo razširiti iz Pomurja na celotno Slovenijo in tudi na tuje trge. Glede na to, da so lastniki iz Rusije, želimo prodreti tudi na ta trg. Tja smo že poslali testno serijo kozmetike in čakamo na prve odzive trga. Skušamo prikazati prekmursko zgodbo s termalno vodo iz Panonskega morja. Pri tem moram pohvaliti sodelavce, ki so patentirali poseben postopek prečiščevanja te vode, s katerim ohranimo vse mineralne lastnosti, ki so dokazano zdravilne, hkrati vodo naredimo mikrobiološko neoporečno. Te patente bi lahko uporabili tudi v Moravskih Toplicah, kjer so letos poleti imeli težave na mikrobiološkem področju (smeh)."
Ampak te načrte smo slišali že leta 2016, ko je v Galex prišel Stevan Terbec. Takrat so prav tako prenovili linijo lastnih izdelkov z namenom prodreti na ruski trg.
"Ruski trg je zahteven. Tam ne sprintamo, temveč tečemo maraton. Poleg prodaje lastnih izdelkov se v zadnjih štirih mesecih osredotočamo predvsem na pogodbeno proizvodnjo. Podpisali smo pogodbe z domačimi in tujimi podjetji, ki želijo proizvajati predvsem kozmetične izdelke. Tudi v poletnih mesecih, v katerih so bile v zadnjih letih vedno težave, smo imeli letos proizvodnjo polno zasedeno, niti dneva niso bili ljudje na čakanju. Tudi sicer poslujemo tako, da smo nad gladino, z lastnimi prihodki pokrivamo vse stroške, medtem ko je moral v prejšnjih letih lastnik vsak mesec dodatno posojati denar. Velik del naše prodaje so tvorili galenski izdelki, katerih proizvodnjo je nova zakonodaja na področju lekarniške dejavnosti omejila samo na lekarne, kar pa mi nismo, prav tako nismo več povezani s Pomurskimi lekarnami. Zaradi tega smo morali prenehati proizvajati te izdelke, ki so v celotnem portfelju naše prodaje predstavljali 40 odstotkov prometa. Imamo znanje in odlične razmere za proizvodnjo. Sam sem bil odgovoren za galenske izdelke v Lekarni Ljubljana, a je glede na kakovost prostorov ter opreme Galex vsaj pet let pred njo. To moramo izkoristiti in iščemo povezave z lekarnami, ki bi bile pripravljene najeti našo proizvodnjo, da bi lahko spet oživili proizvodnjo galenskih izdelkov."
Ampak pod njihovimi blagovnimi znamkami.
"Seveda. Nas je na tem področju zakonodaja povozila in ničesar več ne moremo narediti. Nekaj izdelkov smo lahko ponovno registrirali kot kozmetiko, prehranska dopolnila ali medicinske pripomočke, ampak to ni to. Galexovi izdelki slovijo po svoji kakovosti, ljudje nas še danes kličejo, kdaj bodo ti izdelki spet na trgu, pa jih že deset mesecev ni več na policah. Sprememba zakonodaje nam je naredila veliko poslovno škodo."

Galex Murska Sobota - velik potencial vidijo v zasebnih lekarnah
Natasa Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta