Odločitev župnika o birmi le za pridne otroke vznejevoljila starše v Svetem Juriju ob Ščavnici

Zakrament birme bodo junija lahko prejeli le tisti otroci, ki so med epidemijo redno sodelovali pri verouku na daljavo. Kaj odgovarja župnik na očitke staršev?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V župniji Sveti Jurij ob Ščavnici bodo slovesnost birme očitno imeli v dveh terminih. 
Marina Vrbnjak

Odločitev župnika pri Svetem Juriju ob Ščavnici Boštjana Ošlaja, da bodo lahko k birmi pred poletjem šli le izbrani otroci, je vznejevoljila starše in prizadela skoraj polovico otrok, ki so prejem zakramenta pričakovali. "O njegovi odločitvi sploh nismo bili obveščeni, ampak smo to izvedeli po sestanku, ki ga je organiziral samo za starše 'pridnih' otrok," je povedala ena od mam, ki se ne želi javno izpostaviti. Župnik je menda otroke razdelil na "pridne" in "poredne", kot se je izrazil, s tem pa ustvaril razkol med otroki in vznemirjenje pri starših. Tako imenovani pridni bodo po njegovi odločitvi zakrament birme prejeli 19. junija, preostalim pa bo ta možnost dana šele jeseni, če bodo vestno obiskovali maše čez poletje.

Večina je redno sodelovala

"V šoli se tem otrokom posmehujejo. Žalostno je, da nekdo ne more prejeti zakramenta, kljub temu da je prej vsa leta obiskoval verouk in sodeloval," nam je še povedala mama, s katero smo se pogovarjali. Župnik naj bi imel pri odločitvi tudi podporo murskosoboškega škofa Petra Štumpfa. "Slovenski škofje so določili, da v času epidemije župniki presodijo, kdaj bo po župnijah birma in kdaj je ne bo. Škofje so zapisali: Ko je primerno število pripravljenih, naj duhovnik zaprosi za podelitev zakramenta," je med drugim v odgovorih na naša vprašanja zapisal župnik Boštjan Ošlaj. Pri tem je poudaril, da čas birme ni vezan na čas epidemije, ampak na sodelovanje in pripravljenost birmancev, staršev in botrov. "V času epidemije sem kljub omejenim možnostim iskal različne načine, kako ljudem in otrokom približati in utrjevati vero, tudi preko kateheze, ki je potekala na daljavo, da se priprava in verska vzgoja ne prekineta. Vsak otrok je dobil na elektronsko pošto staršev tedensko spodbudo in nalogo. Večina je redno sodelovala, odgovarjala in pošiljala odgovore. Druga polovica pa se na povabila v sedmih mesecih ni odzvala niti enkrat," je poudaril Ošlaj.

Odločitev župnika Boštjana Ošlaja je prizadela skoraj polovico otrok, ki so prejem zakramenta pričakovali. 
Župnija Radenci

Kakor za vozniški izpit, tako za zakrament

Birma po njegovih besedah, kot vsak drugi zakrament, zahteva resno pripravo. "Če to velja za šoferski izpit ter za vse poklice in druge veščine, velja to tudi za prejem zakramentov." Očitek, da starši niso bili seznanjeni s to možnostjo, je župnik odločno zavrnil. "Staršem je bil že v začetku leta predstavljen način dela in so bili seznanjeni sproti, a žal se niso odzivali. Zato menim, da je narobe iskati krivdo drugod. Kot duhovnik si želim, da bi vsak otrok prek zgleda svojih staršev imel dobro krščansko vzgojo z dobro katehezo, redno molitvijo in prejemanjem zakramentov. Zato jih spodbujam in dajem možnost, da njihove otroke skupaj pripravimo na prejem zakramentov uvajanja." Da bi odločitev in možnosti, ki so jim dane, pojasnil tudi staršem "porednih" otrok, je župnik župnije Sveti Jurij ob Ščavnici sklical sestanek še zanje. "Povedal je, da bodo 'poredni' šli k birmi takrat, ko bodo starši versko pripravljeni. Mogoče bo to septembra, lahko pa tudi drugo leto," je po sestanku povedala naša sogovornica. Pri tem naj bi bil zanikal, da je razlog nesodelovanje oziroma neopravljanje nalog v času epidemije, kot je zapisal v odgovorih Vestniku. "Rekel je, da je ocenjeval versko življenje celotne družine, da pa lahko, če želimo, da otrok prejme zakrament birme junija, pridemo k njemu na individualni sestanek. Po njegovih besedah smo starši krivi, da otroci ne gredo k birmi," je še dejala mama enega od otrok. Pri tem po njenih besedah ni pojasnil, kaj pomeni "versko pripravljeni". Župniku Boštjanu Ošlaju smo poslali še dodatna vprašanja o tem, kakšen naj bo zgled staršev, da bodo otroci zakrament smeli prejeti, in zakaj si je glede nekaterih otrok po osebnem pogovoru s starši premislil, vendar odgovorov nismo prejeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta