Prednost vidijo v sobivanju, povezovanju in v majhnosti

Vsebina vloge Lendave pti kandidaturi za evropsko kulturno prestolnico 2025 za zdaj ostaja skrivnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V mestni hiši v Lendavi so predstavili vlogo za kandidaturo.
A. Nana Rituper Rodež

V mestni hiši v Lendavi so, tik preden so zajetno dokumentacijo odpeljali v Ljubljano, na ministrstvo za kulturo, predstavili pripravo vloge za kandidaturo za naziv evropska prestolnica kulture 2025 (EPK). S trdim delom in veliko pozitivne energije jim je, kot smo slišali, uspelo tik pred zdajci, saj je bilo treba vlogo oddati do 31. decembra. Potem ko so v Lendavi ostali bosi, saj so snovalci vloge in programski svet prekinili sodelovanje, so se tega lotili sami in nadaljevali začeto pot.

Podrobnosti skrivnost

Janez Magyar, župan občine Lendava, je sestavil ožjo skupino, v kateri so poleg njega in sodelavcev z občine še Katjuša Kranjc, Matej Fišer, Janez Balažic in Peter Tomaž Dobrila, ki so na podlagi pridobljenih idej izluščili najboljše in zasnovali program za kandidaturo, s katero želijo prepričati komisijo. Kakšna sta program in vsebina vloge, ostaja skrivnost, tako kot je skrivnost finančna konstrukcija, saj o tem župan in njegova ekipa nista želela podrobneje govoriti.
Župan pa je razložil, da so hoteli v programu videti ljudi in postaviti take temelje, s pomočjo katerih bo kandidatura uspešna in bo Lendava tudi živela. Da bi jim to uspelo in da bi dobili prave ideje, so k sodelovanju povabili mnoge posameznike, ki v Lendavi živijo, ki so se tu rodili, ustvarjajo in delujejo drugje, in vse tiste, ki to mesto in širšo okolico radi obiščejo ali želijo Lendavi dobro. Odzvalo se je okoli 50 posameznikov, pesnikov, pisateljev, arheologov, arhitektov, igralcev, znanstvenikov in drugih intelektualcev, ki so s svojimi predlogi in idejami prispevali kar nekaj ključnih tem, ki so jih v prijavnem gradivu upoštevali in jih vključili.

Preboj s skupnimi močmi

"Želimo," poudarja župan, "da naše malo mestece Evropi pokaže, kakšno bogastvo ima." Zato bodo gradili na multikulturnosti in sobivanju v različnosti. Tu živijo Slovenci, Madžari, Hrvati, Romi, tu so nekoč živeli Judi, tu se prepletajo različne kulture in religije. Povedal je še, da so Lendavo pri kandidaturi za EPK podprli tako v regiji kot v mednarodnem prostoru. K sodelovanju so pristopili številne pomurske občine, ustanove, društva, združenja in zveze, podporniki prihajajo iz vseh sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, med drugim pa so se tesno povezali tudi s Porabci. "Samo s skupnimi močmi lahko naredimo preboj v Evropo in pokažemo, kaj imamo in kaj zmoremo," pravi.

Dobro v majhnih stvareh

Lendava je najmanjše mesto, ki kandidira za naziv EPK, kljub svoji majhnosti pa je kulturno izjemno bogata in lahko povsem enakovredna z drugimi večjimi mesti. Če bodo izbrali Lendavo, bo Evropa s tem pokazala, da ji je mar za vsa mesta ne glede na velikost, in bo vsaj malo prispevala k temu, da ne bi bil razkorak med velikimi, bolj razvitimi in atraktivnimi ter manjšimi in manj razvitimi vse večji. Lendava je tudi edina kandidatka, ki načrtuje, da bi se dogodki in prireditve odvijali na različnih mestih v štirih državah. "Tudi to je naša prednost," še pravi Kranjčeva in zaključi, da se vse dobro skriva v majhnih stvareh in v majhnih mestih.
Rezultati, katero slovensko občino med šestimi bodo izbrali in ji podelili naziv EPK 2025, naj bi bili znani januarja. Župan upa, da bodo izbirali po vsebinah in programu in ne po politiki. Šele takrat naj bi tudi podrobneje predstavili program, ki ga je na podlagi idej zasnovala projektna skupina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta