Pritisk na občine zaradi Ceropa in Mensane

Pomisleki računskega sodišča. Javno podjetje obvladuje tudi družbo, ki pri poslovanju ustvarja izgubo, družbeniki pa so jo že dokapitalizirali

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktor Franc Cipot
Bernarda B. Peček

Junija lani je sredi Murske Sobote odprlo vrata tako imenovano medgeneracijsko središče Mensana, ki je nastalo na območju nekdanjega obrata družbene prehrane. Objekt je dolga leta propadal. Investicijo, vredno 3,6 milijona evrov, je vodilo podjetje, ki je bilo ustanovljeno za drug namen - Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop), ki so ga pomurske občine ustanovile za zbiranje in predelavo odpadkov. Ob to dejstvo se je posredno spotaknilo tudi računsko sodišče, ki je vzelo pod drobnogled poslovanje tega pomurskega javnega podjetja.

Katero politiko ravnanja z odpadki je Cerop uresničeval z investicijo v Mensano, se sprašuje računsko sodišče.
Aleš Cipot

Kaj ima Mensana z odpadki

V obdobju, ki ga zajema revizija, je Cerop vodil omenjeni projekt gradnje medgeneracijskega središča, na ta projekt se nanašajo tudi vprašanja računskega sodišča, ki so jih poslali občinam ustanoviteljicam javnega podjetja, torej vsem pomurskim občinam. Septembra so tako občine od računskega sodišča prejele zaprosilo, da pojasnijo, kako so v omenjenem obdobju izvajale nadzor nad poslovanjem Ceropa.
Računsko sodišče recimo konkretno zanima, ali je posamezna občina v tem obdobju na seji skupščine Ceropa ali na seji sveta ustanoviteljic zahtevala pregled dodatne dokumentacije, ki se nanaša na poslovanje javnega podjetja, na oblikovanje cen gospodarske javne službe in izvajanje investicij. Glede Mensane računsko sodišče med drugim zanima, ali je pobuda za uvrstitev tega projekta v poslovne načrte Ceropa prišla z javnega podjetja ali od občin ustanoviteljic.

Direktor Franc Cipot
Bernarda B. Peček

Družinska naveza

Medgeneracijsko središče obsega stanovanjski del, v katerem so prodali dvanajst stanovanj, in poslovni del, ki ga vodi socialno podjetje Mensana, v sklopu tega med drugim delujejo center ponovne uporabe, kuhinja in restavracija. Družba Mensana je ustanovila še Zavod Mensana, ki ga vodi soboški mestni svetnik Socialnih demokratov Goran Miloševič. Zavod skrbi za vzdrževanje celotnega objekta in za pralnico.
Družbeniki v podjetju Mensana, ki ga vodi Ines Kranjec, so poleg Ceropa še društvo za socialno vključenost Mozaik, društvo za ohranjanje in varovanje okolja Zeleni rudnik, ki je registrirano na istem naslovu kot Cerop, in društvo za razvoj podeželja Pomelaj. Mozaik, ki ga je prej vodila Kranjčeva, danes vodi Lili Miloševič, soproga Gorana Miloševiča in hčerka nekdanje poslanke Socialnih demokratov Marije Bačič, ki je sestra žene Franca Cipota.

Goran Miloševič vodi zavod Mensana, njegova soproga Lili Miloševič pa vodi društvo Mozaik, ki je družbenik Mensane.
Natasa Juhnov

Poslovali z izgubo

Podjetje Mensana je lani poslovalo s 50 tisoč evri izgube, po besedah Kranjčeve se trudijo, da bi letos poslovali bolje: "Ni enostavno, surovine in delovna sila so vedno dražji, poleg priprave malic se trudimo tudi z organizacijo dogodkov, kot so različni seminarji in predavanja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta