(VOLITVE POMURJE) V Murski Soboti v drugi krog Anželj in Mešič

Timotej Milanov Timotej Milanov
20.11.2022 22:00

Za župana Murske Sobote se bosta v drugem krogu pomerila Damjan Anželj (SD) in Andrej Mešič (SDS). Drugi krog bo tudi v Gornji Radgoni in Lendavi, v Ljutomeru slavila Olga Karba

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Mešič in Damjan Anželj se bosta pomerila v drugem krogu. 
Igor Napast

Za župana Mestne občine Murska Sobota (MOMS) se bosta v drugem krogu letošnjih lokalnih volitev pomerila Damjan Anželj (SD) in Andrej Mešič (SDS). Poleg njiju sta se za vodenje edine pomurske mestne občine potegovala še Mitja Horvat (Gibanje Svoboda) in Blanka Denko Čeh, ki jo je podprla zunajparlamentarna stranka Akacije. Anželj je v prvem krogu dobil 41,86 odstotka glasov, Mešič pa 32,72 odstotka, medtem ko je Horvat uspel prepričati 23,09 odstotka volilvcev, Denko Čehova je volitve zaključila z 2,34-odstotno podporo volivcev.

Damjan Anželj in Aleksander Jevšek. 
Igor Napast

Anželj meni, da je rezultat odraz preteklega dela stranke na lokalni ravni, pri čemer so volivci po njegovih besedah zadovoljni z razvojem občine v zadnjih dveh mandatih, ko jo je vodil Aleksander Jevšek, ki je letos županski stolček menjal za ministrskega, saj je postal minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. "Mestna občina Murska Sobota je gonilna sila celotnega Pomurja. Pod našim vodstvom bo motor še hitrejšega razvoja regije," napoveduje Anželj. Mešič bo po lastnih besedah v drugem krogu izpostavljal predvsem razvoj na področju gospodarstva in športne infrastrukture. Kot pravi, se bodo skušali povezati tudi z drugimi listami.

Andrej Mešič 
Igor Napast

Izbira Anželja za županskega kandidata SD je bila sicer tudi med poznavalci lokalne politične scene presenečenje. Saj 45-letni magister javne uprave, ki je zaposlen v murskosoboški mestni upravi kot viši svetovalec za področje zdravstva in socialnega varstva, kljub svoji strokovni podkovanosti, ki jo je izkazoval tudi v predvolilnih soočenjih, doslej širši pomurski javnosti ni bil znan. Na drugi strani je bil Horvat, sicer direktor murskosoboškega trgovskega središča BTC City, že pred volitvami dokaj poznan v lokalnem okolju, pri čemer je bil v preteklosti večkrat izpostavljen v medijih, še posebej, ko mu je uspelo skleniti dogovor o prihodu restavracije s hitro prehrano McDonald's v Mursko Soboto. To potezo, ki je v Pomurju precej odmevala, je Horvat skušal unovčiti tudi v svojem promocijskem gradivu pred volitvami. A so se kljub temu volivci odločili, da v drugi krog pošljejo kandidata SD. Mešič, dolgoletni svetnik SDS, ki sicer vodi družinsko podjetje za proizvodnjo betonskih izdelkov, v tem pogledu v prvem krogu ni imel težav z nagovarjanjem volilne baze, saj je bil nesporni kandidat desnice v Murski Soboti.

Roman Leljak
Marina Vrbnjak

Drugi krog tudi v Gornji Radgoni, Leljak ostaja župan v Radencih 

Župan Gornje Radgone Stanislav Rojko je že neposredno po volitvah leta 2018 napovedal, da bo to njegov zadnji županski mandat. Na tem mestu ga želijo nadomestiti Urška Mauko Tuš, Boris Jaušovec, Marjan Žula (Gibanje Svoboda), David Roškar, ki ga je podprl tudi Rojko in Franc Fartek (SDS). Največ glasov je v prvem krogu dobil Roškar (43,44 odstotka), ki pa se bo moral v drugem krogu pomeriti z Urško Mauko Tuš (35,25 odstotka).

Medtem bo občino Radenci tudi v naslednjih štirih letih vodil zdajšnji župan Roman Leljak, ki je že v prvem krogu dobil 55,26 odstotoka glasov, njegov protikandidat Tomi Žitek (Gibanje Svoboda) pa 44,74 odstotka. 

V Občini Ljutomer dosedanja županja Olga Karba ni imela pretežkega dela pri ponovni izvolitvi, potem ko je ljutomerski podžupan in uspešen podjetnik Niko Miholič javno naznanil začasen umik iz lokalne politike. Ob Karbovi so tako kandidirali še Jasminka Dukić (DeSUS), Bojana Gošnjak (Gibanje Svoboda) in Ciril Magdič (SD). Karbova je dobila 62,78 odstotka glasov. Od protikandidatov se ji je nabolj približal Magdič, ki je dobil 27,30 odstotka glasov. 

Janez Magyar 
Leon Novak

Magyar na poti iz Ljubljane, a ga čaka še drugi krog. Cipotu vrnitev ni uspela

Med večjimi pomurskimi občinami je bil zanimiv tudi boj v Lendavi, kjer spomladi letos takratni župan Janez Magyar odločil, da bo kandidiral na državnozborskih volitvah. Potem ko je bil izvoljen na listi SDS, se je poslovil od vodenja občine, a si je do jeseni premislil in se na tokratnih volitvah želel iz poslanskih klopi vrniti na čelo domače občine. Po izvolitvi v državi zbor je funkcijo župana začasno opravljal občinski svetnik Ivan Koncut, ki se je kot kandidat Socialnih demokratov tudi potegoval za županski stolček. Poleg njiju je za župana kandidiral tudi Peter Oletič s podporo gibanja Pro Lendava. Magyar je dobil 48,81 odstotka glasov, Koncut 28,28 odstotka, Oletič pa 22,91 odstotka.

Tudi v občini Moravske Toplice, ki jo vodi Alojz Glavač, ta se je na letošnih volitvah potegoval za svoj četrti mandat, si je županske funkcije vnovič zaželel kandidat, ki je nekoč že vodil občino. To je Franc Cipot, sicer tudi nekdanji direktor regijskega komunalnega podjetja Cerop. Poleg Glavača in Cipota so kandidirali še Tatjana Vokić Vojkovič (Vesna), Tomaž Gregorec (Gibanje Svoboda) in Tadej Henzel. Glavač si je zmago zagotovil že v prvem krogu, saj je prejel 54,45 odstotka glasov, sledita Gregorec (19,56 odstotka) in Cipot (14,51 odstotka). 

 

 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta