Vonj po bograču se je v svetovni prestolnici bograča širil iz veliko kotličkov in kotlov

Jože Gabor Jože Gabor
28.08.2022 06:50

Zmagala je ekipa podjetje Filc, drugi so bili Eko-park Lendava, tretji pa Thermal Resort Lendava. Cilj ene največjih kulinaričnih prireditev v Sloveniji, ki je del Festivala Vinarium v Lendavi, je spoštovati tradicionalne jedi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipe so bili iz štirih držav: Slovenije, Madžarske, Srbije in Hrvaške. 
Jože Gabor

V starem mestnem jedru Lendave so v sklopu prireditev pod skupnim imenom Festival Vinarium pripravili tradicionalno prireditev Bogračfest s tekmovanjem v kuhanju bograča.

Po mnenju ocenjevalne komisije je najboljši prekmurski bograč skuhala ekipa Filc, drugi so bili Ekopark Lendava, tretji pa Terme Resort Lendava. Najbolj urejen je bil tekmovalni prostor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti. Tekmovalne bograče je kuhalo v kotličkih 63 ekip, ob teh pa je ves čas prireditve dišalo še iz kotlov društev in turističnih ponudnikov, ki so za obiskovalce ob bograču kuhali in cvrli še druge tradicionalne prekmurske jedi. Ob bograču pa je seveda, kar se bo strinjal vsak domačin, najboljše lendavsko vino, torej vino iz grozdja, pridelanega v vinorodni pokrajini v okolici Lendave.

Prireditev poteka že vrsto let zadnjo soboto v avgustu od jutranjih ur in se zaključi z zabavo v poznih nočnih urah. Dopoldne so v svetovni prestolnici bograča sodelujoče ekipe prevzele sestavine, ki jih potrebujejo za kuhanje, in si uredile prostor za ter stojnico. Komisija je namreč ob bogračih ocenjevali tudi urejenost tekmovališč. Točno opoldne so po zvoku ročne gasilske sirene začeli s kuhanjem. Bograč je s svojo ekipo kuhal tudi zmagovalec Masterchefa Luka Novak, ki je priznal, da te jedi še ni kuhal, jo je pa pred prihodom v Lendavo dobro preštudiral s pomočjo spleta: "Ko so me iz Občine Lendava povabili, da kuham bograč, se mi je to zdel zelo zanimiv izziv. Takoj sem bil za. Vem, da so v drugih ekipah res izkušeni kuharji bograča. Mislim, da moramo spoštovati tradicionalne slovenske jedi in se truditi, da jih dvignemo na višji novo."

Vsi znajo dobro, nekateri pa so boljši

Podžupan, ki opravlja funkcijo župana, Ivan Koncut, je povedal, da je vesel, da se po pandemiji v Lendavo spet vračajo turisti in izletniki: "Na bogračfestu sodelujejo samo taki, ki znajo skuhati dober bograč, komisija pa potem mora odločiti, kateri so boljši od drugih." Direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava Martina Bukovec pa je dodala, da je na lendavskih ulicah spet tisto pravo vzdušje: "Veliko ljudi je, ki dihajo s to prireditvijo in se trudijo, da bi se mesto predstavilo res v lepi luči. Tako smo tudi ustvarili eno največjih, lahko bi dejali tudi največjo kulinarično prireditev v Sloveniji." Lani so v okviru prireditve skuhali v velikem kotlu 1.801 kilogramov te jedi in tako prišli v Guinnessovo knjigo rekordov. Sodelovale so ekipe iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske, letos pa prvič tudi iz Novega Sada.

Bogračfest Lendava
Jože Gabor

Vodja ekipe Društva žena Bukovac iz Novega Sada Dragana Amidžič je povedala, da tudi pri njih kuhajo jed, ki je podobna prekmurskemu bograču, vendar pa so sestavine nekoliko drugačne: "Zato smo se pred kuhanjem posvetovali s člani Kulturno-turističnega društva Lendava - Novi Sad, s katerim že več let sodelujemo. Na prireditvi v Lendavi je zelo dobro razpoloženje, kakor tudi na podobnih prireditvah v Srbiji, kjer smo sodelovale na tekmovanju v kuhanju tradicionalnih jedi." Vrsto let pa na tekmovanju v kuhanju bograča v Lendavi sodeluje Marika Feher, ki kuha skupaj z drugimi člani Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava: "Na tekmovanju člani društva sodelujemo zaradi druženja, zabave. Seveda pa se trudimo tudi, da bi bil naš bograč čim boljši. Pri tem se držimo tradicionalne recepture in priprave jedi. Obiskovalcem ponujamo tudi svoja vina. Lani smo imeli najlepše okrašeno stojnico, bili pa smo že tudi tretji in četrti v tekmovanju."

Nadaljevanje Festivala Vinarium

Tradicionalne prekmurske jedi, ki jih ob kuhanju tekmovalnih ekip pripravljali turistični ponudniki in društva, pa so bile na voljo do večera. Letos je tako največja kulinaričnih prireditev v Sloveniji bila spet tako dobro obiskana in s pestrih programom, kot je bila pred pandemijo. Ves čas popoldanske prireditve je kulturno-zabavni program in glasbeni popoldan z Duom Halicanum. Mestna skupnost Lendava predstavlja Guinnessov bograč, v sladki ulici za otroke v mestnem parku pa so sodelovali Športno društvo Gibko, Art vrtiljak in sklad Vrtca Lendava. Ves čas prireditve pa je vozil avtobus do stolpa Vinarium Lendava. Program Festivala Vinarium se bo nadaljeval v ponedeljek, ko bo po osemnajsti uri slovenski etno večer. Naslednje dneve sledijo še madžarski, hrvaški in srbski etno večeri. Festival Vinarium bodo zaključili v soboto z drugo največjo lendavsko prireditvijo Lendavska trgatev.

Bogračfrest Lendava
Jože Gabor

Med zgodovinarji so različna mnenja o izvoru bograča, se pa vsi strinjajo, da je nastal v okolici Lendave. Podobne jedi so bile tudi v sosednjih pokrajinah Madžarske in Hrvaške ter v panonski nižini Srbije, vendar pa se prekmurski bograč od teh razlikuje po sestavinah. Bograč golaž izhaja iz madžarske panonske nižine. Kuhali so ga pastirji na prostem v kotličku, vanj pa so dali meso, ki jim je bilo na voljo in kakor je za madžarsko značilno, tudi veliko paprike. Vendar pa je bila to precej drugačna jed od prekmurskega bograča, bolj podobna juhi, ki pa so ji prav tako dodajali vino. Po mnenju nekaterih zgodovinarjev pa so prekmurski bograč pripravljali predvsem v zidanicah v prekmurskih vinogradih na štedilnikih. Prekmurski lončarji so zato izdelovali večje posebne posode za pripravo bograča za šest ali osem oseb. Jed se je potem kuhala približno tri ure na štedilniku brez dvigovanja pokrova, ta čas pa so lahko delali v vinogradi, pretakali vino ali počeli kaj drugega, skrbeti je bilo potrebno le za občasno nalaganje drv na ogenj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta