Za raztros pepela pokojnikov možni možni dve lokaciji

Mestna občina Murska Sobota še za letos načrtuje ureditev prostora za raztros pepela. Ena od možnih je ploščad za spominske slovesnosti sredi pokopališča

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eden od občinskih predlogov je območje za spominske slovesnosti.
Timotej Milanov

Mestna občina Murska Sobota (MOMS) je več izvajalcem poslala povpraševanje po izdelavi idejne zasnove in projektne dokumentacije za ureditev prostora za raztros pepela pokojnikov na soboškem pokopališču. S tem želijo dokončno rešiti vprašanje ureditve tovrstnega prostora, ki ga občani že dolgo želijo.
Danes sicer obstaja možnost raztrosa pepela v reko Muro na območju broda pri Krogu. Občina od projektantov želi, da pripravijo dve različici umestitve mesta za raztros pepela na območju pokopališča. Prva možnost je predvidena v skrajnem jugovzhodnem delu pokopališča, na območju med žarnim zidom in mrliško vežico. Druga možnost je na območju ploščadi v osrednjem delu pokopališča, kjer danes potekajo različne javne spominske slovesnosti.

Arhitekt se ne strinja

Občina želi prostor za raztros urediti tako, da bo čim bolj primeren za tovrstne obrede, so zapisali v povpraševanju izvajalcem. Urejen bo tudi vstop na omenjeno območje s spominsko tablo, na kateri bodo imena pokojnih. K izdelavi zasnove je občina prav tako povabila arhitekta Iztoka Zrinskega, ki pa se ne strinja s predlaganimi možnostmi ureditve tega prostora.
Kot pravi, je prostor za raztros navadno urejen na nekoliko odmaknjenem mestu v naravnem okolju ali pa na pokopališču - ob predpostavki, da je tam za ta namen na voljo večji prostor. V mestni občini bi lahko po njegovem mnenju našli ustrezen prostor v rakičanskem parku ali na kakšnem drugem pogozdenem območju na robu mesta. "Kompromisno bi ga lahko še nekako z veliko občutka za pieteto pokojnika umestili ob vzhodni strani mrliške vežice. Nikakor pa ni primeren premajhen prostor na lokaciji, kjer je nekoč stala Novakova mrliška vežica, ki jo je kot spomin na objekt nadomestil obredni plato za komemoracije in maše."

Objekta za pogrebno službo ne bo

Medtem še vedno ni zgrajena nova stavba za pogrebno službo. Ta že od gradnje podvoza v Panonski ulici leta 2015, ki je zahtevala rušitev dotedanje stavbe, domuje v zabojnikih ob mrliški vežici. Območje na zahodni strani pokopališča ob železniški progi, kjer bi morali po nekdanjih načrtih že zgraditi stavbo za ta namen, ostaja neugledno, z gramoznim dovozom in parkiriščem. Projekt pa je že več let pripravljen, še več, gradbeno dovoljenje zanj je bilo izdano že leta 2012, prav tako so naredili dve vrtini za toplotni črpalki, s katerima bi ga ogrevali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta