Zdravstveni dom Ljutomer z novim vodstvom: Doslej skrbno, a gospodarijo lahko še bolje

Majda Horvat Majda Horvat
15.12.2020 05:45
Novi direktor ljutomerskega zdravstvenega doma Boštjan Pihlar pravi, da bo iskanje dodatnih zdravnikov ena ključnih nalog, upa tudi, da bo zaupanje upravičil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstveni dom Ljutomer: Kader, ki ga imajo, je dober in v tem trenutku dela na meji svojih zmožnosti, poudarja novi direktor. 
Arhiv Zd Ljutomer

Prevzemanje vodenja zavoda je proces, pravi Boštjan Pihlar, novi direktor Zdravstvenega doma (ZD) Ljutomer. Še posebno za nekoga, ki je prej več kot dvajset let delal v gospodarstvu in ima visoke zahteve do samega sebe, doda. Pooblastila za vodenje javnega zavoda in s tem odgovornost je prevzel 23. novembra, do zdaj se je seznanil s postopki, organizacijo in načinom dela, predvsem pa je prve dni spoznaval zaposlene. "To je zame pomembno. Ljudje so ključni v moji viziji in programu vodenja zavoda," je poudaril. Ob vseh pretresih, ki zaradi epidemije letos spremljajo ljutomerski zdravstveni dom, in negotovosti med zaposlenimi zaradi prihoda novega direktorja je pomembno, meni Pihlar, da prispeva k pomirjanju in utrjevanju stabilnosti, kar je tudi ključno za delo v prihodnje.

​Na meji zmožnosti

Pihlar pravi, da so bili njegovi predhodniki, po prvem pregledu poslovanja zavoda, ki ga je opravil, skrbni gospodarji, vidi pa tudi že nekatere možnosti za izboljšave. Glede kadrovske preskrbljenosti je velik problem pomanjkanje zdravnikov družinske medicine in zobozdravnikov, kar pa je splošna težava v zdravstvu. "Najbolj jih občudujem, ker ob vsem tem še ne izgubljajo optimizma in volje ter dajejo vse od sebe, samo da so pacienti preskrbljeni. Zato si zaslužijo vse spoštovanje," je poudaril.

Iskanje dodatnih zdravnikov bo torej ena ključnih nalog novega direktorja, upa na prihod mladih zdravnikov po opravljenem študiju in zdravnikov specializantov. V zdravstvenem domu vladata v kolektivu pozitivno delovno vzdušje in dobro timsko delo, kar je pomembno pri odločitvi glede zaposlitve, pravi. Kolektivu ljutomerskega zdravstvenega doma se je novembra že pridružila nova zdravnica, pediatrinja Petra Golob.

Boštjan Pihlar, direktor ZD Ljutomer, napoveduje dobro sodelovanje z občinami ustanoviteljicami.
Arhiv Zd Ljutomer

Z občino dobro, razkol je že za njimi

Pihlarjevo kandidaturo za direktorski položaj so soglasno podprli občinski sveti vseh občin ustanoviteljic javnega zavoda, ob ljutomerski so to še občine Križevci, Veržej in Razkrižje. "Sam upam, da bom to zaupanje upravičil, verjamem pa tudi, da bomo z občinami dobro sodelovali, oziroma menim, da smo dobro sodelovanje že vzpostavili," je poudaril sogovornik. Tudi z vodstvom ljutomerske občine po razkolu, ki se je zgodil maja 2015? Zaradi načina razrešitve predstavnikov občine v vseh svetih javnih zavodov ravno takrat, ko je kot predsednik sveta zavoda v ZD Ljutomer vodil postopek imenovanja direktorja, je namreč Pihlar to razumel kot nezaupnico svojemu delu in odstopil kot občinski svetnik.

"To je za nami in po petih letih smo morda nekoliko bolj modri in zreli pa tudi strpnejši ter usmerjeni v prihodnost," poudari sogovornik in pove, da je z ljutomersko občino že vzpostavil dobro sodelovanje. "Preprosto si ne morem predstavljati, da bi bil direktor javnega zavoda, katerega lastnice so občine, ne da bi imel z njimi dober dialog. To je pogoj in brez tega tudi vodenja ne bi prevzel." Pripomni še, da je njegovo odločitev, da zapusti delovno mesto, ki ga je imel, in sprejme izziv dela v javni sferi, podkrepila tudi podpora, ki jo je že imel med zaposlenimi v zavodu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta