Alpacem Cement: V središču delovanja so trajnost in inovacije

. .
16.10.2024 10:01

Alpacem Cement, vodilni slovenski proizvajalec cementa z več kot 100 letno tradicijo, se danes uvršča med najsodobnejše cementarne v Evropi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Tako iz energetskega kot okljskega vidika. Alpacem Cement  z neprestanimi prizadevanji za trajnost in energetsko učinkovitost zasleduje cilje evropskega zelenega dogovora. Eden izmed ključnih korakov na tej poti je razvoj cementov z nižjim ogljičnim odtisom, kar dosegajo z zmanjševanjem deleža klinkerja  v cementu.

Klinker predstavlja ključno sestavino cementa, a je njegova proizvodnja energetsko izjemno intenziven proces. Zato je Alpacem Cement sprejel strategijo, ki jo tudi že izvaja, in sicer del klinkerja v cementu nadomeščajo z mineralnimi dodatki, kot so granulirana plavžna žlindra, filtrski pepel in apnenec.

Uporaba stranskih produktov iz drugih industrijskih procesov tudi krepi krožno gospodarstvo, kar je eden glavnih razlogov, da tudi Evropska unija cementarne prepoznava kot ključne partnerje v prizadevanjih za trajnostno gradbeništvo.

Arhiv Naročnika

Delež klinkerja se odraža v novih trgovskih imenih cementov iz Anhovega

Alpacem Cement aktivno sledi smernicam Evropske unije, ki predvidevajo zmanjšanje deleža klinkerja v cementih s trenutnih 72% na 64% do leta 2030. Trenutna povprečna vsebnost klinkerja v evropskih cementih znaša 77%, kar dodatno poudarja potrebo po teh spremembah.

Cement z novim imenom ACEM 2-50 SPECIAL, prej znan kot Neosal 42,5 N, vsebuje med 50% in 64% klinkerja, kar bistveno prispeva k zmanjšanju ogljičnega odtisa. To sedaj odraža tudi njegovo novo ime. Gre za cement, nagrajen z nagrado Gospodarske zbornice za inovacije, uporablja pa se tudi pri gradnji trenutno največjega infrastrukturnega projekta v državi, Drugega tira, kjer so v zadnjem letu z njegovo uporabo emisije CO2 zmanjšali za približno 1200 ton. Zniževanje ogljičnega odtisa cementa predstavlja  korak v prizadevanjihza dosego trajnostnih okoljskih ciljev, še posebej zaradi velikega obsega uporabe tega strateškega gradbenega materiala.

Arhiv Naročnika

Z zniževanjem ogljičnega odtisa, inovacijami v proizvodnji in trajnostnimi rešitvami Alpacem Cement ne le odgovarja na izzive sodobnega gradbeništva, temveč aktivno prispeva k varovanju okolja in doseganju ciljev evropskega zelenega dogovora. Zavezani trajnostni prihodnosti in stalnim izboljšavam, postavljajo nove standarde v cementni industriji, hkrati pa krepijo svoj položaj kot vodilni akter v prehodu v ogljično nevtralno družbo. Njihova vizija in dejanja so ključna ne le za uspeh podjetja, temveč tudi za prihodnost gradbeništva in okolja v Sloveniji in širše.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.