(FOTO) Pred 20 leti je zmagala na Evroviziji, a danes počne nekaj povsem drugega

A.L.
10.05.2024 08:55

Letos bo dopolnila 50 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danes je Ruslana aktivna v politiki.
Reuters

Mineva 20 let, odkar je na Pesmi Evrovizije v Turčiji zmagala ukrajinska predstavnica Ruslana. Takrat 30-letna Ruslana Stepanivna Ližičko iz Lvova je zapela pesem "Wild Dances" in navdušila Evropo, pesem pa še danes velja za eno najbolj prepoznavnih evrovizijskih skladb.

Ruslana leta 2005.
Robert Balen

V letih, ki so sledila, je Ukrajini uspelo zmagati še dvakrat. Leta 2016 je slavila Jamala, pred dvema letoma pa je s pesmijo "Stefania" Evropo prepričala zasedba Kalush Orchestra.

Ruslana, ki bo letos dopolnila 50 let, je z zmago na Evroviziji v domovini postala prava herojka, prejela je celo nagrado tamkajšnje vlade in bila imenovana za svetovalko predsednika vlade. S tem se je začela tudi njena politična angažiranost, po kateri je danes v Ukrajini poznana skoraj tako kot po glasbi. Leta 2005 je podprla oranžno revolucijo in izkazala podporo Viktorju Juščenku, opozicijskemu proevropskemu kandidatu. Ko je ta zmagal na volitvah, je Ruslana vstopila v parlament.

Leta 2022 je ostro obsodila tudi rusko agresijo na Ukrajino. "Putinova propaganda je stroj proti resnici. Putin je začel svojo teroristično operacijo v vzhodni Ukrajini in pripravlja se na pot proti Kijevu," je dejala takrat. V času vojne ostaja politično angažirana, pred kratim se je srečala celo z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta