Podjetje DS Smith je s trajnostnimi rešitvami 16 mesecev pred ciljem nadomestilo več kot milijardo kosov plastike

. .
14.06.2024 11:40

Poslanstvo podjetja je doseganje manjše onesnaženosti okolja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gabriel Balogh, direktor DS Smith Slovenija
Anže Petkovšek

V sodelovanju z najbolj prepoznavnimi blagovnimi znamkami hitro potrošnih dobrin (FMCG) je podjetju DS Smith, ki je vodilni proizvajalec trajnostne embalaže iz valovitega kartona, uspelo nadomestiti več kot milijardo kosov plastike, in to pred načrtovanim rokom, ki si ga je zastavilo podjetje. Poslanstvo podjetja je doseganje manjše onesnaženosti okolja.

S svojo trajnostno strategijo »Now & Next«, ki je bila vzpostavljena leta 2020, je DS Smith dosegel svoj cilj nadomestitve več kot milijardov kosov plastike s trajnostnimi embalažnimi alternativami kar 16 mesecev pred predvidenim rokom. Zahvaljujoč strategiji, ki je usmerjena v zmanjšanje uporabe plastike ter njeno zamenjavo z bolj trajnostnimi kartonskimi rešitvami, ki jih je mogoče 100 % reciklirati, je podjetje DS Smith do maja 2024 zamenjalo že več kot 1,2 milijarde kosov plastične embalaže. Ta dosežek predstavlja pomemben mejnik v trajnostnem razvoju podjetja, ki posluje na 27 mednarodnih trgih, tudi v Sloveniji.

Pionirski pristopi k trajnostnim rešitvam

Kot je povedal Gabriel Balogh, direktor DS Smith Slovenija, so s  trajnostno strategijo »Now & Next« želeli vključiti cilje, ki bi prinesli pozitivne okoljske spremembe znotraj in zunaj podjetja. Že  od leta 2020 so v vzhodnoevropskih državah skoraj podvojil letno količino nadomeščenih kosov plastike. Podjetje svoje inovativne rešitve uspešno trži tudi v Sloveniji, zato ne presenača dejstvo, da je podjetju samo v Sloveniji uspelo zamenjati več kot 1,5 milijonov kosov plastike, kar predstavlja pomemben prispevek k trajnostnim ciljem podjetja in je korak za čistejšo Slovenijo.

Krožno oblikovanje kot temelj strategije

Ključni del uspeha DS Smith-a, čemur sledi tudi hčerinsko podjetje v Sloveniji, je njihova zavezanost krožnemu oblikovanju, ki ga izvajajo v sodelovanju s fundacijo Ellen MacArthur. Vsak od 800 oblikovalcev podjetja je namreč usposobljen za delo skladno z načeli krožnega oblikovanja, kar omogoča razvoj inovativnih embalažnih rešitev, ki zmanjšujejo okoljski vpliv.

Med najpomembnejšimi izdelki, ki so nedavno prispevali k doseganju cilja nadomeščanja plastike pa so:

  • embalaža LiftUp: reciklabilni kartonski ročaji, ki nadomeščajo ovoj iz skrčljive folije pri pakiranju pijač,
Arhiv Naročnika
  • embalaža RoundWrap: inovativna rešitev za pakiranje steklenic in pločevink, ki zmanjšuje poškodbe in je v celoti reciklabilna,
Simon D.jones
  • embalaža Fruit and Vegetable Punnets: košarice iz valovitega kartona za sadje in zelenjavo, ki nadomeščajo plastične banjice,
Leo Laumont
  • embalaža Easy Bowl: pladnji na osnovi valovitega kartona za pakiranje svežega mesa, mesnih izdelkov, rib in gotovih jedi.
Arhiv Naročnika

Kaj nas na področju trajnosti čaka v prihodnosti?

Ta mejnik  je zgolj en korak k doseganju še večjih trajnostnih ciljev podjetja in prispevanju k zeleni prihodnosti vseh nas. »Z inovacijami, ki našim strankam pomagajo zmanjšati ali nadomestiti plastiko, se odzivamo na družbene zahteve po zmanjšanju onesnaženja s plastiko in obenem širimo partnerstva s strankami. Ponosen sem na vsakega člana ekipe DS Smith, ker smo ta cilj dosegli celo leto prej. Vendar je to šele začetek,« je povedal Miles Roberts, generalni direktor DS Smith, in dodal: »Če bomo še naprej podpirali naše stranke in skupnost pri trajnostnih ciljih, lahko dosežemo še veliko več pozitivnih učinkov. Pri našem poslanstvu je to izjemna motivacija.« DS Smith tako nadaljuje svojo pot k bolj trajnostni prihodnosti, z inovacijami in trajnostnimi praksami, ki postavljajo zgled celotni embalažni industriji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.