(TOTI LIST) Ekskluzivno: Izločili so vse ustavne sodnike, Jaklič se bo zavihtel na vrh RTV Slovenija

Lemen J. Kaklič
11.04.2023 06:00

In kaj je šlo tako narobe, da bo v Sloveniji ugasnilo ustavno sodišče, kar bo zagotovo močno odmevalo tudi v mednarodni skupnosti?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljudje so se včeraj že začeli zbirati pred ustavnim sodiščem, saj jih je vest o ukinitvi močno prizadela.
Profimedia

Ustavno sodišče zapira svoja vrata. Za vedno, ostali bodo le spomini. Kot nam je uspelo izvedeti, bo sklepno dejanje te najvišje pravne instance v državi v začetku naslednjega tedna, ko bo vseh devet sodnikov v prisotnosti predsednice države Nataše Pirc Musar, njenega predhodnika Boruta Pahorja, premierja Roberta Goloba, predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, šefa opozicije Janeza Janše in načelnika generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša vrnilo svoje toge. Dogodek, kakršnega evropska parlamentarna demokracija še ni zabeležila, naj bi v živo prenašala tudi javna televizija z voditeljico Vido Petrovčič in urednikom Igorjem Pirkovičem na čelu, kar je sicer malce nenavadno, saj je do najhujšega razkola na ustavnem sodišču prišlo prav zaradi ustavne presoje zakona o Radioteleviziji Slovenija.

In kaj je šlo tako narobe, da bo v Sloveniji ugasnilo ustavno sodišče, kar bo zagotovo močno odmevalo tudi v mednarodni skupnosti? Medtem ko so nam z ustavnega sodišča sporočili, da "zadev, ki se morda še bodo zgodile, ne komentirajo", smo nekaj informacij pridobili v stranki SDS, kjer zdaj ne skrivajo več, da imajo dobre zveze s sodnikom Klemnom Jakličem, ki so ga v času prve Janševe vlade tudi imenovali v nadzorni svet Radiotelevizije Slovenija. "Če boste citirali naše besede oziroma ugotovitve, se lahko sedaj brez težav sklicujete tudi na sodnika Jakliča, s tem bo namreč vaša objava zagotovo dobila vrednost. Kolega Klemen je pred dnevi opravil daljši pogovor z našim predsednikom in nam tudi dovolil, da poobjavimo njegove misli, ko komuniciramo z novinarji oziroma mediji o razmerah na ustavnem sodišču," so nam sporočili iz Trstenjakove.

V nadaljevanju so nam pojasnili, da se je ustavno sodišče začelo rušiti takoj po tem, ko je levica želela iz odločanja o (ne)ustavnosti zakona o Radioteleviziji Slovenija izločiti prav dvojnega doktorja Jakliča. "To je bila posledica tega, ker smo mi želeli na Jakličevo pobudo izločiti sodnico Nežo Kogovšek Šalamon. Navadno obračunavanje! No, in če so se že spravili na našega Klemna, smo potem mi zahtevali, da se izloči še Špelco Mežnar in Katjo Šugman Stubbs, ker sta po Jakličevih zanesljivih informacijah v preteklosti na delovnem mestu vselej gledali Studio city in Marcela Štefančiča, kar sta nam potrdila tudi predsednik programskega sveta Peter Gregorčič in profesor Matej Avbelj. A na levici niso odnehali, ni jim bilo dovolj, da se je Rok Čeferin že sam izločil, ker njegova odvetniška hiša zastopa javni servis. Zahtevali so še izločitev Marka Šorlija in Roka Svetliča, ker sta baje Pahorjeva, ki je bil bojda naš predsednik. Kakšno sprenevedanje! A se nismo dali. Z levico smo potem vendarle dosegli kompromis, da mi brez nobenega razloga zahtevamo še izločitev Rajka Kneza, oni pa brez argumentov Mateja Accetta, in tako zaključimo s to sago, ki nas je vse izčrpavala. Da nam ne bi težav povzročal generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad in o dogajanju na primer obveščal mednarodno skupnost, smo njegovo delovno mesto za konec enostavno ukinili," so nam ozadje burnega dogajanja na ustavnem sodišču predstavili v Janševi stranki.

Kaj bo po novem počel Klemen Jaklič, nam ni uspelo izvedeti, neuradno pa naj bi se zavihtel na položaj generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija, ko bo Janševa stranka spet prevzela oblast. "Takšno odločitev podpiram, saj gre za našega človeka. Takrat sem pripravljen tudi odstopiti in prevzeti nov položaj, ki mi ga bo ponudil gospod Janša, za kar se mu iz srca zahvaljujem," je politično kadrovanje v prvem odzivu za Toti list komentiral zdajšnji general s Kolodvorske Andrej Grah Whatmough.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta