(TOTI LIST) Ekskluzivno: Janez Janša nominiran za Nobelovo nagrado!

Nolfreda Abela
28.08.2023 06:00

S to nominacijo je bil povezan tudi nedavni Janšev obisk Budimpešte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša uživa podporo tudi v tujini. 
Epa

Da, prav ste prebrali. Šef slovenske opozicije Janez Janša je med letošnjimi 306 kandidati, ki so nominirani za Nobelovo nagrado za mir. Kot je pred dnevi sporočil Nobelov odbor, je bilo treba letos nominirance predlagati do 1. februarja, a so tokrat pri predsedniku SDS morali narediti izjemo, saj so za njegovo nominacijo prejeli izjemno število predlogov uglednih organizacij in posameznikov s področja človekovih pravic, kar se v preteklosti še ni nikoli zgodilo. "To pomeni, da je predlog upravičen in da ga moramo upoštevati pri končni odločitvi. Zmagovalca bomo razglasili v začetku oktobra, nagrado pa mu bodo podelili 10. decembra, na obletnico smrti izumitelja Alfreda Nobela," so v sporočilu za javnost še zapisali v Oslu.

Čeprav je letos večina nominirancev povezana z vojno v Ukrajini ali pa gre za nasprotnike ruskega predsednika Vladimirja Putina, je pri Janezu Janši največkrat omenjen njegov prispevek k spravi na domači družbenopolitični sceni, kar naj bi bil ogromen napredek pri demokratizaciji splošne klime v Sloveniji in pri uresničitvi napovedi, da bo Slovenija nekega dne vendarle postala druga Švica. "Tudi najstarejši državljani in državljanke ne pomnijo, kdaj je bil Janša tako spravljiv in povezovalen, kot je trenutno ob največji naravni katastrofi, ki je prizadela Slovenijo. Njegov nastop v oddaji 24 ur zvečer, ki jo vodi Uroš Slak in v kateri je nastopil tudi aktualni slovenski premier Robert Golob, je bil najverjetneje še zadnji dokaz, da bo odslej pri nas povsem drugače, da ne bomo več spremljali metanja polen pod noge za vsako ceno, da ne bomo več odpirali ideoloških tem za nabiranje političnih točk in da ne bomo več delili državljanov na naše in vaše samo zato, ker nekateri ob volitvah nosijo trenirke ali si posteljo delijo z istospolnim partnerjem," lahko med drugim preberemo v obrazložitvi nominacije, ki jo je slovenska vlada v soboto poslala na Norveško. Kot so nam pojasnili v Nobelovem odboru, so podobne obrazložitve sicer poslali tudi Mirovni inštitut, ki je za spremno besedo zaprosil celo filantropa Georgea Sorosa, Inštitut 8. marec, pod katerega se je lastnoročno podpisala Nika Kovač, Društvo novinarjev Slovenije s 571 podpisi novinarjev, Legebitra, ki zagovarja pravice LGBTI-oseb, in drugi pomembni akterji v slovenski družbi.

"Če bo Janez Janša še naprej deloval tako konstruktivno in umirjeno in pozabil na svojo maščevalnost, ki jo je sicer bruhal v vsakem trenutku svojega političnega življenja, sem se pripravljen odreči društvu Platforma in se za sodelovanje zahvaliti tudi Jerneju Pikalu. Da sem prvič v življenju tako odkrito spregovoril o svojem odnosu s predsednikom SDS in o njegovi politični karieri, veliko pove o tem, koliko podpiram njegovo nominacijo za Nobelovo nagrado za mir," je v svojem predlogu med drugim zapisal Anže Logar, medtem ko je prvak Nove Slovenije Matej Tonin, sicer brez podpore svoje stranke, a s privolitvijo Janeza Pogorelca, v pismu poudaril, da je čas za novo Slovenijo: "Moja večna želja, da prvak SDS ne bi več delil države s svojimi zapisi na družbenem omrežju Twitter, se vendarle uresničuje, kar pomeni, da sem z Janezom Janšo spet pripravljen sodelovati v vladi, ki mu bo zaupana na naslednjih volitvah."

Čeprav v Trstenjakovi tako uglednega priznanja za svojega predsednika še ne komentirajo, nam je uspelo izvedeti, da je bil z nominacijo za Nobelovo nagrado povezan nedavni Janšev obisk Budimpešte, kjer naj bi mu bili podporo obljubili tudi dolgoletni politični sopotniki in prijatelji, kot so bivši češki premier Andrej Babiš, katarski šejk Tamim bin Hamad, madžarski premier Viktor Orban in nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz. Da gre za nominacijo izjemnega nacionalnega pomena, ki jo je treba podpreti, dokazuje tudi napoved nekdanjega predsednika države Boruta Pahorja, da bo sredi septembra z Janezom Janšo posnel podkast, v katerem bosta spregovorila o partnerstvu za razvoj, ki sta ga podpisala leta 2006.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta