(TOTI LIST) Imamo posnetek! V SDS zaslišali kandidatko Karin Planinšek zaradi izjave o Izraelu

Man Žahnič
27.05.2024 05:00

Zaslišanje je vodil poslanec SDS Žan Mahnič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža Toti list

Samo dobrim zvezam, ki jih imata izvršna direktorja Totega lista z bodočim evropskim poslancem Brankom Grimsom - edini smo namreč prisluhnili njegovim dejstvom o ohlajevanju Zemlje -, se lahko zahvalimo, da smo dobili ekskluzivni dostop do znotrajstrankarskega zaslišanja kandidatke stranke SDS na evropskih volitvah Karin Planinšek. Ta si je srd stranke, njenega predsednika in celotne ekipe, ki kandidira na evropskih volitvah, prislužila z odgovorom na vprašanje, ali podpira uvedbo sankcij proti Izraelu. Karin Planinšek je odgovorila: "Ja, definitivno, ker krši mednarodno pravo, kar se tiče ofenzive na Gazo." Ker vemo, da v naši najboljši stranki ni odstopanj od linije, ki jo začrta predsednik, je postalo jasno, da bo morala mlada političarka na zagovor, ki pomeni tako samokritiko kakor tovariško kritiko strankarskih kolegov. Sedanji in bodoči evropski poslanec Milan Zver nam je dovolil, da lahko posnetek zaslišanja objavimo v celoti, saj "je stranka SDS odprta in transparentna, ne pa kot nekdanji komunisti, ki so tovrstna partijska zaslišanja, odklone od poti tovariša Tita in kritike izvajali za tesno zaprtimi vrati". Zaslišanje je vodil poslanec SDS Žan Mahnič.

Žan Mahnič: "Kolegica Planinšek, podpirate naš najnovejši predlog, da Slovenija prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela in tja preseli svoje veleposlaništvo, ki je trenutno v Tel Avivu?" Karin Planinšek: "Če je to naš predlog, ga seveda podpiram, ne razumem pa, zakaj bi ..." Žan Mahnič besno udari po mizi in razkačeno reče: "Karin, tristo kosmatih, pa kaj je s tabo? Mi podpiramo Izrael!" Karin Planinšek na robu joka: "Ampak, ampak ... pa saj mi podpiramo tudi te naše organizacije, ki jim pravijo neonacistične ... Kako gre to skupaj, mi bi morali sovražiti Jude, ne razumem ..." K mizi nato pristopi sedanja in bodoča evropska poslanka Romana Tomc, ki nežno objame zasliševanko okoli ramen: "Žan, nehaj no. Povsem si jo zmedel, revico. Poglej Karin, ko te kdo odslej kaj vpraša o Izraelu, Palestincih, Gazi, ti samo reči, da bi bil tam že zdavnaj mir, če ne bi v ozadju rovarili slovenski komunisti. Razumeš? Tu imaš robček, vse bo še dobro."

Žan Mahnič (bolj umirjeno): "Karin, oprosti. Poskusiva še enkrat. Kaj se je zgodilo z izjavo, ki si jo dala, da Izrael krši mednarodno pravo in da si zasluži sankcije?" Karin Planinšek: "Pod nobenim pogojem ne podpiram sankcij proti Izraelu, šlo je za lapsus, ki ga obžalujem. Hamas je agresor in Izrael je žrtev!" Žan Mahnič: "To, to, to! Bravo, miška! Kako sem ponosen! Saj gre." Bodoči evropski poslanec Franc Kangler: "Čuj, vreji si to zaj rekla. Kaj te to Lapsus je? Kaki kraj f Gazi al Izraeli? Meni bolj grško toto zveni." Romana Tomc: "Dobro, Franc, ne oddaljujmo se od teme. Karin, ljubica, na nekaj pa si vseeno pozabila ..." Karin Planinšek: "Aja, ja, seveda. Tole bom dodala: za nasilje v Gazi so odgovorni izključno Hamas in Palestinci, ki uživajo izdatno podporo slovenske levice in Milana Kučana. In Roberta Goloba. In Tanje Fajon." Romana Tomc: "To je moja deklica!" Žan Mahnič: "Veliko si se naučila danes ..."

V tistem trenutku se odprejo vrata, v sobo stopi Janez Janša. Milan Zver se opazno zdrzne in stopi korak nazaj, Branko Grims nekaj zamomlja, Romana Tomc narahlo pokima predsedniku, Aleš Hojs nervozno stopi mimo predsednika z besedami, da "mora po mamo", Franc Breznik si nadene nasmešek, takšnega, kot ga je imel, ko je osvajal manekenke, Alenka Forte začne nemirno prestopati, Zala Tomašič čisto tiho pri sebi reče "Ko bi le bil moj oči zdaj tu", Franc Kangler pa: "Ja serbus precednik! Lubenico sn ti prneso." Janša jih ošvrkne s pogledom, nekoliko odmakne svetilko, uperjeno v Planinškovo, in reče: "A, to je ta." Zasliševanka zahlipa.

"Žan, kako je šlo? Je vse urejeno?" po nekaj sekundah mučne tišine spregovori predsednik. "Jaz, mislim, seveda, torej, zdaj, seveda," začne Mahnič, ko ga Janša z rahlim dvigom roke ustavi. Na Žanovem čelu se pojavijo potne srage, roka se mu začne vidno tresti. "Janez, dekle zdaj razume. Trapa je razmišljala s svojo glavo. Mlada je, neizkušena, kilometrina ji manjka. Ampak zdaj ve," se je oglasila Tomčeva. "Ja, dobra članica stranke bo. Zdaj ve, kje so naše pozicije, ne bo se zgodilo, če se izrazim po starem, 'skretanja z našeg puta'," se je opogumil Zver. Predsednik je pokimal, ugasnil namizno svetilko, pokimal še Žanu in zapustil sobo.

Kandidati za evropske poslance so še nekaj sekund stali v tišini, molk je prekinil Mahnič: "Dobro, to je to. Vse je jasno. Karin, ti pojdi še v našo knjižnico po Noriško kraljestvo. Pa pazljivo, sploh ko boš gostovala pri komunajzarskih medijih." Planinškova pokima in zapusti sobo, morečo tišino pa prekine Kangler: "Kaj bo keri kaki štikl lubenice? Pa ki je toti grški otok, o kerem smo se prej menli?"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta