(TOTI LIST) Maribor v šoku - pošasti na vsakem koraku!

Jan Klopotačnik
15.04.2024 06:00

Mariborčani imamo pravico do sprehajalnih poti brez te plazeče se nesnage.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prestrašena bralka nam je pokazala to ekskluzivno fotografijo anakonde, ovite okoli kapelice na Piramidi.
Fotomontaža: Toti list

Potem ko je pred leti mariborski Mestni park za nekaj časa izpraznil krvoločni želvak Vinko - ogrožal je tako ljudi kot naše ljubljenčke -, so se Mariborčanke in Mariborčani tokrat v paniki odpovedali svojim gričem. "Šla sem na svoj običajni sprehod na Piramido, ko sem jo zagledala. Kačo! Kaj kačo, kačurino. Ovila se je okoli kapelice! Merila je nekaj deset metrov in zagotovo me je želela napasti. Nikoli več ne grem na ta ukleti grič," nam je vidno razburjena razlagala Rosvita Snejkič in na mobilnem telefonu kazala serijo fotografij kače, ki jo je ogrožala. "Zagotovo je bila anakonda, takoj sem jo prepoznala po zenicah, po mojem pa je tudi prekleta, saj se je spravila na sveto kapelico," nam je dejala ob slovesu.

To pa ni edino pričanje z naših gričev. Evgen Modrasič, ki že leta ljubiteljsko postavlja kamere po gričih, nam je pokazal ekskluzivno fotografijo pitona, ujetega na Kalvariji. "Nisem verjel svojim očem, ko sem ga zagledal. Vsi so se mi smejali, ko sem opozarjal, da so sprehodi tukaj smrtno nevarni. Zdaj imam dokaz! Vsem bi predlagal, naj nikakor ne hodijo več na Kalvarijo, saj ne vemo, kaj vse še skriva tukajšnje grmovje," nam je dejal Modrasič.

Piton, ki ga je ujela nadzorna kamera na Kalvariji
Fotomontaža: Toti list

In ko so naši reporterji mislili, da so doživeli vse, je prišel še klic od Treh ribnikov, poklical nas je sprehajalec, ki mu je uspela neverjetna fotografija - piranja, ki je skočila iz vode in napadla ribiča. "Kaj se je zgodilo z njim, ne vem, ker sem pobegnil," nam je vidno pretresen pripovedoval Alfonz Kobrič in nam pod nos pomolil fotografijo. "Jaz sem sicer tisti, ki sem pred leti prvi opazil Vinka, pa mi nihče ni verjel. Skočil je iz ribnika in tekel za mano vsaj sto metrov ter hlastal z gobcem ali kaj pač že ima," je povedal Kobrič.

Šokiran bralec je ujel ta dramatični trenutek, ko je piranja napadla nič hudega slutečega ribiča.
Fotomontaža: Toti list

Oglasila se nam je tudi Julijana Smokulja, ki se je včeraj sprehajala ob Dravi. "Naj županstvo vendarle že stori nekaj! Na Piramidi anakonde, na Kalvariji piton, v ribnikih piranje, mene pa je napadla kača ob Dravi. Prilezla je iz vode in zagotovo me je ogrožala! Pa so mi pojasnjevali, da gre za kobranko, ki da ni nevarna! Larifari! Ne daš kači ime kobranka, potem pa rečeš, da jé samo ribe in žabe. Pa da jo moramo pustiti na miru, ker je zaščitena. Kako smo pa mi zaščiteni pred temi ogabami? Ha? Hočem in zahtevam, da župan ukrepa!" nam je dejala razburjena meščanka.

Ko to poročamo, se je v mestu odvila prava bitka med tistimi, ki zahtevajo ukrepanje, in med zagovorniki plazilcev in drugih vrst živali. Civilna iniciativa Za varne poti po gričih zahteva od pristojnih, naj nemudoma uničijo belouške, kobranke, gade, modrase in druge domače ter tuje kače. "Mariborčani imamo pravico do sprehajalnih poti brez te plazeče se nesnage. Je mesto naše ali od kač? Pa ribnike naj spraznijo in vanje naselijo sardele ali kaj bolj normalnega, v Dravi pa naj z dinamitom odstranijo kobre," je jasen predsednik iniciative Jože Mamba. Biologom in drugim naravovarstvenikom ne verjame. "Podkupila jih je farmacevtska industrija, da bi tako kot med epidemijo covida kovala zaslužke na protistrupih. Prepričan sem, da so oni na griče spustili modrase in gade, ki jih tukaj nikoli ni bilo. Niti najstarejši Mariborčani se ne spomnijo, da bi bile na naših gričih kdaj kače. Kakšen deževnik ob dežju ja, kač pa tukaj nikoli ni bilo," zatrjuje Mamba, ki napoveduje boj do zadnje kače.

Pritegnil mu je ljubiteljski biolog Anton Gadič: "Kot biolog, ki redno uporabljam google in wikipedijo, bom županstvu predlagal, da na mestne griče naselimo ježe, jazbece, ujede, predvsem pa kojote, oposume in rakune, ki bodo potamanili to sodrgo, ki nas ogroža. A je tako težko poklicati na Cres in nabaviti nekaj beloglavih jastrebov? A je problem kupiti nekaj kojotov? Če ne bo razumevanja, pa bom na lastno pest tja odnesel kačje pastirje iz domačega ribnika, da bodo malo disciplinirali to svojat! Jože, a bova en požirek kačje sline? Boste vi tudi?"

Pridružil se nam je še Robert Schlange iz območne enote Zavoda za varstvo narave, vendar ni prišel do besede. "Izgini, ti plačanec Billa Gatesa! Nesi si domov te modrase in gade, če jih že imaš tako rad," je nanj začel vpiti Mamba. Ko je že kazalo, da bo prišlo do fizičnega obračuna, so nas poklicali z ovinka poti na Piramido, kjer so znova opazili kačo. "Belouška," je takoj ocenil Schlange, Mamba pa: "In kako to veš? Kaj pa, če je smrtno nevarni gabonski gad ali avstralska tigrasta kača?" "V Sloveniji smo, ne v Afriki ali Avstraliji," je poskušal Schlange, a brez uspeha. Ko to poročamo, vroče razprave med vpletenimi še potekajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta