(TOTI LIST) Imamo ga! Ekskluzivni intervju s prof. dr. dr. Klemnom Jakličem!

Jak Ličklemen
29.04.2024 06:00

"Če me je spravil na ustavno, me bo pa še tu ohranil, ne? Drugje mu skoraj ne koristim. Za preostalo ima Francija Matoza."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža: Toti list

Potem ko se je eden največjih slovenskih pravnih strokovnjakov in najbolj znani ustavni sodnik profesor doktor doktor Klemen Jaklič znašel pod hudim pritiskom tranzicijske levice, udbomafije, Kučanovega klana, stricev iz ozadja ter drugih kulturnih marksistov, ki so s pomočjo levosučnih medijev razkrili, da ima še popoldanski s. p. in da je to menda nezdružljivo s funkcijo, ki jo opravlja, je ekskluzivno spregovoril za naš medij. "Vem, da ste partner Nove24TV, zato mi je v ponos, da lahko odgovarjam za vaš časnik," je dejal Jaklič, ko smo ga obiskali na njegovem domu.

Gospod Jaklič, zadnje dneve ste ...

"Samo trenutek, da se preoblečem. Intervjuja vam ne morem dati v tej zamaščeni delovni obleki. Kako že vi na Štajerskem temu rečete? Ibercuk ali nekaj takega, ne?"

Ibercug.

"Ja, točno. Ravno sem Branku Grimsu olje menjal. Sem mu rekel 'Brane, ti pa olja že vsaj tri leta nisi menjal, pacek nemarni'. Črno od črnega. Samo kislo se je smejal. Ne vem, kako je tehničnega naredil. No, takoj pridem."

Res ni treba, kar ostanite v ibercugu.

"Res? Fino. Če bi me zdaj videli moji profesorji s Harvarda, bi si mislili, da se mi je odpeljalo."

Zakaj?

"No, saj bi jim pošraufal avtomobile, ampak na Harvard ne hodiš zato, da imaš potem popoldanski s. p."

Ampak vi ga imate ...

"Pa ne še vi, no. Glejte, avte popravljam, odkar vem zase. Meni je bilo najprej ime Jaka, potem ko so videli, kako sem spreten pri zaganjanju avtomobilov, pa so me vsi klicali Klema. Po klemah, saj razumete, ne. Ti kabli za akumulator. No, pa sem postal Klemen."

Kakšna zgodba! Ampak ustavni sodnik in popoldanski s. p.?

"Bom ponovil še enkrat. Kaj ima popoldansko šraufanje avtomobilov z mojo funkcijo ustavnega sodnika? Kaj je tu nezdružljivega? Zadnjič sem Rokiju zadaj za ustavnim avto poštimal, ko ni vžgal."

Rokiju?

"Ustavnemu sodniku Čeferinu. Ta niti pokrova od motorja ne zna odpreti. Je bil vesel."

No, vrnimo se k očitkom. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič od vas zahteva odstop.

"Glejte, nisem jaz kriv, da vozi tisti klump. Dva tedna sem imel njeno kripo na hofu, še strica in dva kolega sem poklical, da bi njen avto poštimali, pa ni šlo. Neka tovarniška napaka. Ni in ni šlo. Potem pa ni hotela plačati. Drla se je, da naj si ta dva doktorata nekam vtaknem, če ne znam niti enega bogega avta popraviti. No, potem pa je sledil poziv k odstopu. Nehvaležnica! 67 delovnih ur smo imeli na njenem avtu. V tem času bi jaz napisal vsaj 17 odklonilnih ločenih mnenj."

Kako se boste pa ubranili pred vsemi temi pritiski?

"Računam na Janeza."

Janeza?

"Pa dajte, no, našega. Saj veste, tistega, ki sem ga označil za 'dokončno največjo osebnost slovenske zgodovine'."

Ja, razumemo. Kako pa vam bo pomagal?

"Če me je spravil na ustavno, me bo pa še tu ohranil, ne? Drugje mu skoraj ne koristim. Za preostalo ima Francija Matoza."

Pa niste vi neodvisen ustavni sodnik?

"Tristo fergazerjev, zdaj šele vaš avto vidim! Kdaj ste nazadnje zobati jermen menjali? Čakajte, takoj pogledam ..."

Ni treba, res, kmalu gre na servis.

"Saj vam lahko jaz porihtam. Matic, sem pridi, daj ta avto na dvigalko, bomo jermen pogledali. Saj vmes se lahko pogovarjamo. Matic, daj mi izvijač pa ključ šestko sem, takoj. Kaj ste že vprašali?"

Vaš odnos s predsednikom ...

"Glejte, iskren bom z vami. Ko je kaj vročega na mizi, pa pri tem ne mislim na motorno olje, pač pokličem in vprašam, kaj bi radi. Kot v delavnici. Če stranka reče, da naj vztrajnik menjam, jaz pa vidim, da je čisto okej, ga pač menjam. Stranka ima vedno prav. In tako je tudi s tisto stranko."

Nikoli ne podvomite?

"Če sem še naprej odkrit z vami ... Naj vam bo ... No, meni je na ustavnem fejst dolgcajt. One babe in dedi so tečni, jaz pa z mislimi pri menjavi bencinske črpalke, oljnega filtra, amortizerjev in zavornih diskov. Odkar imam popoldanski s. p., sem spet čisto 'not padel', če razumete. Zato mi je fajn, da v stranki ali predsednik povedo, kaj hočejo, jaz pa potem to napišem, vmes, na čik pavzi med zamenjavo celic v hladilniku avtomobila. Matic, spusti avto."

Ampak ...

"Samo trenutek, Matic, tristo blokad motorja, previdno ga spuščaj! To je od novinarjev avto. Da naju ne bodo po medijih vlačili. Matic je fajn pubec, od soseda. Tudi rad šraufa. Evo, porihtano. Vam ga še čez tehničnega spravimo?"

Res ni treba.

"Matic, odpelji avto še na tehničnega. Zdaj, ja, saj nimajo cel dan časa! Rabite še kako pravno mnenje?"

Torej boste vendarle zaprli popoldanca ali pa odstopili?

"Niti slučajno. Odstopiti ne smem, to so mi že povedali, espeja pa ne bom zaprl, ker je to zakonsko dopustno. Ne znam si predstavljati življenja brez batov, diferenciala, tesnila glave motorja ..."

Že v redu, že v redu. Hvala za pogovor.

"Ni za kaj. Evo, Matic je že nazaj. Pa telefon imam, oprostite. Janez je. Živjo. Katera odločba? Uredim, seveda. Lahko prej še en akumulator zamenjam? Ne? Takoj rabite? Uredim. Srečno, Janez. No, zdaj pa moram iz delavnice. Lepo bodite."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta