Toti list in Azerbajdžan za Iva Vajgla!

Alham Iliyev
05.09.2022 08:58

Podpora Azerbajdžana seveda ni naključje. Spomnimo ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi obisk pri predsedniku republike Ivu Vajglu - njegov kolega Ilham Aliyev
Toti list

Po tem, ko smo se razšli s predsedniško kandidatko Nino Krajnik in po tem, ko smo ugotovili, da Anže Logar ni neodvisni kandidat, je uredništvo Totega lista po večurnem zasedanju sprejelo dva sklepa. Prvi je, da ne bo podprlo kandidatke Nataše Pirc Musar, saj se naš sindikat (tako kot Lidlov) boji, da ga bo poskušala uničiti, hkrati pa se želi uredniški kolegij izogniti neprijetnostim in grožnjam kandidatke. Spomnimo, v imenu razvpitega zdravstvenega dobavitelja Andreja Marčiča je od medijev zahtevala umik fotografij Janeza Janše in Boža Dimnika na Marčičevi jahti in grozila s kazenskim postopkom. Drugi sklep kolegija pa za naše bralce ne bo presenečenje - soglasno smo se namreč odločili, da bomo dali vso našo podporo kandidatu Ivu Vajglu.

Toti list namreč vedno podpre najbolj kredibilne in odločne kadre, še posebno tiste, ki so naklonjeni diktatorjem, avtoritarnim režimom, korupciji in ki podpirajo voditelje, ki slovijo po teptanju človekovih pravic, ki spravljajo novinarje za zapahe, obračunavajo s civilno družbo in organizirajo nepoštene volitve. Uredništvo je ocenilo, da Vajgl izpolnjuje vse te izjemne, skoraj nedosegljivo visoke standarde, neuradno pa smo izvedeli še, da bo kmalu prejel tudi uradno podporo Azerbajdžana, ene najbolj demokratičnih držav na svetu. "Ivo je za nas naredil veliko lepega, zato naša podpora ne bo izostala," nam je dejal visoki predstavnik države, ki jo vodi ugledni državnik Ilham Aliyev. Azerbajdžanski predsednik naj bi celo nastopil v enem od Vajglovih predvolilnih spotov.

Podpora Azerbajdžana seveda ni naključje. Spomnimo, da je Vajgl kot (slovenski) evropski poslanec leta 2013 sodeloval v opazovalni misiji na volitvah v Azerbajdžanu. Vendar ni šlo za uradno misijo E,vropskega parlamenta, pač je tja odpotoval na povabilo nadvse ugledne Evropske akademije za opazovanje volitev, ki sta jo, povsem mimogrede, ustanovila dva koruptivneža. Naš poslanec je Azerbajdžan obiskal v času, ko so organizacije Amnesty International, Novinarji brez meja (RSF), Freedom House, Transparency International, Open Society, Komite za zaščito novinarjev (CPJ), Mednarodna novinarska zveza (IFJ) in druge ustanove že dolgo časa opozarjali, da oblast v tej državi brutalno obračunava s pripadniki opozicije, aktivisti, borci za človekove pravice, odvetniki in predvsem novinarji. Organizacija The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) je takrat azerbajdžanskega predsednika Ilhama Aliyeva okronala z nazivom najbolj skorumpiranega človeka na svetu.

Kakor koli, naš evroposlanec Vajgl, ki je slovel kot eden najbolj vnetih zagovornikov Azerbajdžana in kot lobist zoper kritična poročila (januarja leta 2013 je denimo lobiral proti sprejetju kritičnega poročila, ki ga je o stanju v Azerbajdžanu pripravil Nemec Christoph Strässer in je trdil, da je v tamkajšnjih zaporih okoli sto političnih zapornikov), se je kot opazovalec volitev v Azerbajdžanu brez večjih težav podpisal pod poročilo, da na tamkajšnjih predsedniških volitvah ni bilo nikakršnih nepravilnosti. Če je bilo poslančevo poročilo skoraj idilično, pa so bile takrat vse resne institucije, v prvi vrsti Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), izjemno kritične in opozarjale na več kot očitno nedemokratičnost volitev.

Ker pa Slovenija potrebuje trdo roko in predsednika, ki bo na diplomatskem parketu zagovarjal najbolj ugledne države na svetu, med katere Azerbajdžan nedvomno sodi, je Vajgl edina prava izbira. S tem, ko si bodo kljuko v predsedniški palači v Ljubljani podajali voditelji Irana, Afganistana, Severne Koreje, Belorusije, Egipta, Venezuele, Turčije, Rusije, ..., bo Slovenija znova na svetovnem zemljevidu, njegovi gostje pa bodo deležni pohval z najvišjega mesta v naši državi, kako odlično skrbijo za poštene volitve, opozicijo, civilno družbo in novinarje in kako je prav, da se denar iz narodnega bogastva zliva v edine zanesljive roke - predsednikove in njegove družine, partnerjev in prijateljev.

Te zapostavljene države, ki so tarče nenehnih - seveda povsem neupravičenih kritik in obtožb - bodo končno dobile zaveznika v Evropski uniji. V Sloveniji. Podpora Totega lista zato ni in ne more biti naključje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta