(TOTI LIST) Kako sta Janša in Kangler v Mariboru ponovila ustanovni kongres komunistične partije

Franc Janez Kardelj
24.04.2023 06:00

Vrbanska cesta v Mariboru bo kmalu postala Čebinska cesta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kojmir Anton Gos - Ustanovni kongres KPS v Mariboru, 2023
Toti list

Slovenska desnica, predvsem pa SDS, so se te dni razburjali zaradi Čebin, kraja, kjer je ponoči s 17. na 18. april 1937 potekal ustanovni kongres Komunistične partije Slovenije (KPS). Po naših zanesljivih informacijah je bilo razburjenje povsem odveč, saj sta KPS in SDS še naprej tesno povezani. Ne le po metodah delovanja, kot je na primer nadzor ključnih medijev, pač pa je v SDS še danes med vodilnimi kadri največ nekdanjih članov KPS oziroma njene naslednice Zveze komunistov Slovenije (ZKS), celo več kot pri Socialnih demokratih ali Levici.

Javnost je ob tem prezrla, da je SDS pred kratkim izvedla komunistično-čebinski kongres v našem Mariboru. O tem je poročala naša brezplačna priloga Večer, kar je ujezilo novega predsednika mestne konference ZKS Franca Kanglerja, ki je besno tvitnil: "Kaj bi vi na Večeru sploh brez Franca Kanglerja!? Še dobro da obstajam in diham." Kot rečeno, je razburjenje povsem odveč, saj je na novo izvoljeni šef mariborske partije do položaja prišel, kot se za pravega komunista spodobi. Tako, po čebinsko.

(TOTI LIST) Ekskluzivno: Veliki intervju s šimpanzinjo, ki jo je posvojila Urška Klakočar Zupančič

Predsednik centralnega komiteja (CK) ZKS Janez Janša je namreč osebno poklical vse, ki so želeli kandidirati za predsednika mariborske mestne partije, in jim predočil želje CK, da se kandidaturi odrečejo, saj je partija že izbrala edinega pravega, preverjenega človeka, tovariša Kanglerja. Ker je bilo poklicanim jasno, da bi lahko kariero končali ne le s tovariško kritiko, pač pa tudi z izključitvijo iz stranke, so se kot pravi in zavedni komunisti kandidaturi odrekli. Mariborska partija tako ni imela težkega dela in je izvolila tovariša Kanglerja, ki je sicer pred tem deloval v drugi stranki, NLS, naslednici Socialistične zveze delovnega ljudstva Slovenije (SZDL).

Ker pa predsednik mestne organizacije ZKS ne more sodelovati s kadri, ki jih pred tem ni odobril vrh partije - mednje bi se lahko, denimo, vrinil kak sovražni element ali nasprotnik revolucije, samoupravljanja in socializma -, so delegati na volilnem kongresu dobili seznam preverjenih kadrov, ki naj jih izvolijo. Torej: katerih 15 članov je treba izvoliti v izvršni odbor in katerih pet v nadzorno komisijo. Izkazalo se je, da je mariborska partija trda in da ne trpi skrenitve s prave poti: čeprav je za izvršni odbor kandidiralo 38 ljudi, so izvolili točno tiste z listka, enako velja za nadzorno komisijo.

Ker ima mariborska organizacija ZKS odlične zveze z Gibanjem Svoboda v mariborskem mestnem svetu, gre pričakovati, da bo Kanglerjev predlog, da se Vrbanska cesta - na kateri je potekal zdaj že znameniti in zgodovinski ustanovni partijski volilni kongres - preimenuje v Čebinsko cesto, dobil podporo. Izvolitev tovariša Kanglerja je sicer še posebej pozdravil znani predvojni komunist Bojan Požar, ki je svojo kariero v ZKS pričel prav v Mariboru. Arhiv Večera namreč hrani kar nekaj člankov o njegovi bogati mestni partijski preteklosti, ne smemo pa pozabiti tudi, da je bil glavni in odgovorni urednik Kučanovega tednika Evropa.

Čestitkam in kongresnim pozdravom se seveda pridružuje medijski partner ZKS/SDS Toti list, ki bo Kanglerju podaril kopijo slike Kojmirja Antona Gosa, ki je v chiaroscuro maniri upodobil večfiguralni prizor ustanovitvenega kongresa KPS v Mariboru (na fotografiji).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta