(TOTI LIST) Kdo bo prvi bankrotiral? Usodo zdravstva bo določil monopoli!

Robert Polh
11.03.2024 06:00

Čeprav bosta Golob in Polh pogajalske smernice iz dokumenta v naslednjih dneh še konkretizirala z aneksom, se nam je že uspelo dokopati do nekaterih podrobnosti dogovora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža: Toti list

Vlada in sindikat Fides sta vse bližje dogovoru, s katerim se bo zaključila najdaljša zdravniška stavka v zgodovini Slovenije. Kot nam je uspelo izvedeti, sta se pogajalski skupini že dogovorili za način, kako bosta razrešili zaplet, s katerim se slovenska javnost, zlasti pa njeni pacienti, ukvarjajo že deveti teden. Ker so si v Fidesu zaželeli vladne ponudbe v pisni obliki, smo od mediatorja, ki je blizu obema stranema, po neuradni poti že prejeli dokument, ki zelo natančno opisuje dogovor, po katerem bo Robert Golob lahko spet začel izvajati prepotrebne vladne reforme, medtem ko se bodo Mladi zdravniki lahko znova posvetili svojemu primarnemu poslanstvu in se tako za nekaj časa umaknili z družbenih omrežij.

Kot je razvidno iz preambule dokumenta, ki sta ga v soboto na skrivni lokaciji, torej daleč od medijskih luči, podpisala premier Robert Golob in predsednik Fidesa Damjan Polh, sta se vlada in Fides strinjala, da dogovor dosežeta na način, ki ne bo nikogar diskriminiral, kar pomeni, da bosta lahko obe strani stavili predvsem na srečo. Da res ne bo nihče v prednosti, je v dokumentu omenjen celo nevtralni teren pogovorov. Padla pa je tudi odločitev, da vlogo razsodnika v tem sporu prevzame oseba dvoživka, torej nekdo, ki je že delal na obeh straneh, torej vladni in zdravniški, kar pomeni, da med bojem ne bo nikogar postavljal v privilegiran položaj, pri čemer mora podrobno poznati sporazum, po katerem bi se oblikoval ločen zdravstveni steber v okviru plačnega sistema. V dokumentu, ki ga hranimo v uredništvu, lahko preberemo tudi, da bosta vsako pogajalsko stran zastopala po dva predstavnika, ker pa gre pričakovati napeto, izčrpavajoče in dolgotrajno srečanje, morata vladna in sindikalna stran določiti tudi rezervne igralce.

Čeprav bosta Golob in Polh pogajalske smernice iz dokumenta v naslednjih dneh še konkretizirala z aneksom in o tem obvestila paciente in invalide, ki so bili v zadnjih tednih prikrajšani za zdravniško obravnavo, se nam je že uspelo dokopati do nekaterih podrobnosti dogovora. "Tudi konkretne rešitve smo že v 99 odstotkih dorekli. Čeprav bo to pravi šov za javnost, posneli bomo tudi serijo podkastov, gre za pogajanja, ki na koncu vselej privedejo do rezultata. Tega svet še ni videl, o tem bodo poročali vsi svetovni mediji. Poleg znanja moraš imeti namreč predvsem srečo," so nam edinstveni pogajalski proces neuradno, a navdušeno pokomentirali v kabinetu predsednika vlade in na ministrstvu za zdravje.

Kot nam je uspelo izvedeti, se bosta vlada in Fides v kratkem pomerila v monopoliju, igra pa se bo zaključila takoj, ko bo ena od strani bankrotirala. Vladno stran naj bi po zadnjih informacijah zastopala Robert Golob in Tina Gaber – slednja namreč naj ne bi imela veliko izkušenj samo z družbenimi omrežji, temveč tudi z družabnimi igrami - medtem ko jima bosta nasproti stala Damjan Polh in izkušeni Konrad Kuštrin. Zanimiva so tudi imena med rezervnimi igralci: tako bosta na eni strani na priložnost za igro čakala finančni minister, sicer pa velik poznavalec denarnih tokov Klemen Boštjančič in vladni kirurg Erik Brecelj, na drugi strani pa lastnik klinike in ljubitelj zasebnih investicij Marko Bitenc. Fides druge zamenjave naj še ne bi določil, po naših informacijah pa naj bi razmišljali o predstavniku stranke SDS, saj se dobro zavedajo, da bi lahko preko njega pridobivali dragocene nasvete izkušenega političnega stratega Janeza Janše. Razsodnik tega srečanja zagotovo ne bo bivši predsednik države Borut Pahor, kot to predlaga Zbor za republiko, temveč nekdanji zdravstveni minister in ortoped Danijel Bešič Loredan. Nekaj nejasnosti ostaja glede določitve "nevtralnega terena", je pa uredništvo Totega lista obema stranema že sporočilo, da lahko gosti to odmevno igro in jo tudi kakovostno medijsko pokrije. Pa še ena zanimivost: napovedani dvoboj vladne in sindikalne ekipe se je že znašel na azijskih stavnicah in, kot kažejo zadnji podatki, v tem trenutku ni nobena stran v prednosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta