(TOTI LIST) Šok v Mariboru: Izredno stanje, razpuščen mestni svet, dobili smo kralja!

Jor Medžesti
12.02.2024 06:00

Maribor se po novem imenuje "Kraljevo avtonomno mesto Maribor", nekdanje županstvo pa je že razorožilo policijo in vojsko, odstranili pa bodo tudi kip generala Maistra, ki ga bo nadomestil kip kralja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža: Toti list
Toti list

Enote medobčinskega redarstva, ki so jih v zaledju podpirali nadzorniki parkirišč, so sinoči blokirali vse vhode in izhode iz Maribora. Na Tržaško cesto, kjer so nastali največji zastoji, smo se odpravili tudi mi. Vodjo cestne blokade smo vprašali, kaj se dogaja. "Še pol ure imate, da se vrnete domov, ob 22. uri se namreč začne policijska ura, ki bo trajala do 6. ure zjutraj. Jaz vam ne bom nič razlagal, obrnite se na kraljevi dvor," je dejal Ludvik Štirinajstič, vodja redarskih enot. "Kraljevi dvor?" smo se začudili. "Pa kaj niste vi novinarji? Kaj niti Večera ne spremljate? Saj ste vse objavili konec januarja," nam je nejevoljen zabrusil in ustavil avtobus z nemškimi turisti: "Drehen Sie den Bus um! Die Stadt Maribor ist ein geschlossenes Gebiet!"

Začudeni smo se vrnili v center, kjer so enote redarstva razoroževale policiste, naš dopisnik pa nam je sporočil, da se podobno dogaja v kompleksih Slovenske vojske. Poklicali smo na občino, da bi vendarle izvedeli, kaj za vraga se dogaja. "Tajništvo kraljevega dvora, kako vam lahko pomagamo, podaniki?" se je glasil pozdrav na drugi strani. "Zanima nas, kaj se dogaja v mestu, občini," smo vljudno vprašali. "Predstavnike medijev bo jutri kralj sprejel na avdienci. Vprašanj ne boste mogli postavljati, njegovo visočanstvo vas bo seznanilo z ukrepi v mestu, med drugim tudi z razpustitvijo mestnega sveta. To je vse za danes, prosim, da dvora več ne nadlegujete. Aha, pa tako kot nekoč je polni naziv mesta 'Kraljevo avtonomno mesto Maribor', ki od polnoči ni več del Republike Slovenije," se je glasil odgovor.

Naši dopisniki so s terena poročali, da so mestne službe po Mariboru začele snemati državne in evropske zastave ter jih nadomeščati z mestnimi, le da je bila na teh zastavah nad grbom dodana zlata krona. Naš poročevalec se je kljub policijski uri podal na Partizansko cesto, kjer je opazil, da so jo preimenovali nazaj v Aleksandrovo, na Trgu generala Maistra pa so začeli odstranjevati njegov kip. Poročevalcu je delavec Sašo Napoleonovič pojasnil, da bo trg preimenovan in da bodo Maistrov kip nadomestili s pomembnejšim in bolj zaslužnim meščanom. Kraljem. "Aleksandrom?" je vprašal naš poročevalec. "Da. Samo ne tistim iz stare kraljevine," je bil skrivnosten Napoleonovič.

Uganke, kaj se dogaja, nikakor nismo mogli razvozlati, nato pa smo se spomnili na Ludvika Štirinajstiča, vodjo redarskih enot, ki je dejal, da so kolegi z Večera o tem že pisali. Mrzlično smo prelistavali časopise s konca januarja. Nato je bilo vse jasno. Pred sejo mestnega sveta konec januarja se je namreč z novinarji pogovarjal mariborski župan Saša Arsenovič, ki je v bistvu povsem jasno napovedal usodo mesta in tudi njegovo prihodnost. "Smo v županovi hiši," je novinarjem odločno in vidno nejevoljen takrat dejal župan, s čimer je nakazal, da Maribor nima več mestne hiše, torej hiše vseh meščanov, ampak samo še županovo, njegovo. Nobeden od zbranih ni takrat razumel, da ima župan dovolj demokracije, dovolj svojeglavega mestnega sveta, ki ne podpira njegovih načrtov in vizij, dovolj nadležnih medijev in dovolj kritičnih meščanov. Ta izjava je pomenila le eno - župan bo uporabil najboljše izkušnje in poteze francoskih vladarjev. Maribor, c'est moi!

Njegovemu visočanstvu uredništvo Totega lista seveda izreka popolno pokornost in globoko vdanost. Naj živi kralj!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta