(TOTI LIST) Razkrivamo: V NK Maribor proti stavki sodnikov in zdravnikov, sodelovanje z NZS pa traja že več let

Robert Murko
04.03.2024 06:00

Izvedeli smo, kakšno je pravo sporočilo kampanje vijoličastih, s katero je NK Maribor vabil na tekmo z Domžalami, ter kaj je razlog za izkazovanje ljubezni Mariborčanov do Nogometne zveze Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža: Toti list

S sloganom Ni sodnika, ki bi me ustavil, ni zdravnika, ki bi me pozdravil so 16-kratni državni prvaki vabili na dvoboj Maribora z Domžalami, ki so ga ob bučni podpori s tribun vijoličasti dobili s 3:0. Med tekmo so najzvestejši privrženci NK Maribor na južni tribuni razvili transparenta "NZS nas združuje" ter "celi stadion ljubi NZS", sledili so vzkliki "ljubi, ljubi, NZS". V Ljudskem vrtu v preteklosti tako iskrenemu izražanju ljubezni do Nogometne zveze Slovenije nismo bili priča in je - v našem uredništvu, kjer smo vajeni vsega - mariborskim navijačem ne bi pripisali.

Toda raziskovanje novinarjev Večera pred dnevi je dalo nov uvid v odnose na relaciji Nogometna zveza Slovenije - NK Maribor. Vijoličasti so namreč eden večjih in rednejših financerjev krovne nogometne organizacije pri nas. Samo v zadnjih petih sezonah so namreč NZS-ju Mariborčani nakazali več kot 200 tisoč evrov. Zakaj sodelovanje med NZS in NK Maribor ni bilo razkrito prej? Vsa nakazila iz Mladinske 29 na Brdo so bila prikazana pod postavko kazni.

Sobotno početje prisotnih v Ljudskem vrtu in izražanje ljubezni do NZS gre vsekakor pozdraviti, saj je sporočilo naklonjenosti krovni nogometni organizaciji očitno tisto, ki daje rezultate. Kako si sicer razložiti odločitev glavnega sodnika na tekmi, Ljubljančana Denisa Šabanagića, ki je s pomočjo sistema VAR - ta je v zadnjih letih največkrat odločil v škodo NK Maribor - na tekmi z Domžalami razveljavil tako evrogol nogometaša rumenih Jošta Piška kot tudi enajstmetrovko za ravbarje. Po dveh odločitvah v prid Maribora so zaprepadeni Domžalčani klonili in Maribor je izkoristil svoje priložnosti ter suvereno zmagal.

A vrnimo se na začetek zgodbe, k sloganu, ki je prepričal tisoče navijačev Maribora, da se udeležijo obračuna vijoličastih z Domžalami. Večina je verjela, da so se v NK Maribor v kampanji pred tekmo obregnili ob odločitev disciplinskega sodnika, ki je grdo kaznoval najtrofejnejši slovenski klub po incidentu na tekmi Maribora in Mure pred dobrima dvema tednoma, čeprav storilec nepremišljenega prekrška še ni znan.

Naši viri iz Ljudskega vrta pa so nas že pred obračunom Maribora in Domžal presenetili z informacijo, da je sporočilo NK Maribor povsem drugačno. Potrditev je sledila tudi na tekmi, ko smo na tribunah zasledili napis: "Dol s stavko sodnikov in Fidesa!" Prejeli smo pojasnilo, da je vijoličaste zaskrbelo aktualno (politično) dogajanje v državi, ko si stavke sledijo ena za drugo, ter da so Mariborčani v zadnjem času začeli tkati vezi z Vlado Republike Slovenije. 

Kaj bi lahko bilo v ozadju sodelovanja Mariborčanov z vladajočo politično srenjo? Večkrat smo lahko v preteklosti slišali, da je NK Maribor paradni konj mesta ob Dravi, Maribor pa je s strani države večkrat spregledan. Drugo največje mesto v državi je podfinancirano, investicije se stekajo v prestolnico, kjer domuje največji rival Maribora Olimpija, to pa Mariborčanom ni po godu. Predsednik vlade Robert Golob, ki prihaja iz prav tako nogometnega mesta - z Gorico je NK Maribor v preteklosti zgledno sodeloval -, je vijoličastim obljubil večjo naklonjenost do Maribora v zameno za skupen boj proti stavki sodnikov in Fidesa. Toda v Mariboru so Golobu postavili ultimat: "Če denarja za naše mesto ne bo, bomo stavkali tudi mi!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta