(TOTI LIST) Vsa Slovenija na nogah, da bi Bojana Požarja prepričala, naj še ne odide s scene!

Bojko Tračoperater
07.10.2024 05:00

Slovenija je v šoku. Kako je to mogoče, so se spraševali po ulicah, vaseh in mestih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srce parajoča fotografija, ki jo je Bojan Požar objavil na omrežju X ob napovedi, da se bo umaknil s scene.
Foto: Bojan Požar/X

Korak delovnih ljudi in občanov je zastal. Bojči je napovedal odhod. Nemogoče, to se ne sme zgoditi, kaj bomo zdaj, so šepetali v nejeveri. "Po takšni karieri! Ne, to ni mogoče," nam je dejal njegov mladostni prijatelj iz Maribora, s katerim sta skupaj začela politično kariero. "Spoznal sem ga leta 1982, ko je bil goreč predsednik občinske konference Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS) Maribor-Rotovž in ko je sprejel pionirje v mladinsko organizacijo. Še zdaj se spomnim poslanice, da bomo vztrajno nadaljevali pot, ki jo je začrtal tovariš Tito. Tistega leta sva tudi oba na predlog zveze komunistov kandidirala za občinsko skupščino. Potem so se najine poti ločile, pred osamosvojitvijo sem prestopil k demokratičnim silam, Bojan pa je še naprej vztrajal na partijski liniji. Vem, da je še leta 1989 opravljal funkcijo strokovnega sodelavca centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije, še kasneje pa je bil glavni in odgovorni urednik Kučanovega tednika Evropa. No, nato je tudi on prestopil k bivšim komunistom, ki so se preoblekli v demokratične barve," je dejal Bojanov nekdanji partijski kolega, ki ne razume, zakaj se zdaj nenadoma umika.

Kdo bo še uporabljal pogojnike?

Kaj se je zgodilo, da je celotna država na nogah in roti našega Bojana, naj še naprej ostane na sceni? Bojan Požar je namreč pred dnevi na omrežju X zapisal, citiramo: "Imam pa včasih že poln kufer vsega (ker vse to fajn izčrpava, čeprav te ta življenjski slog po svoje tudi utrdi, ti jemlje čas, zdravje, denar) in se potem zalotim, ko tuhtam celo o umiku z medijske scene." Zraven je objavil srce parajočo fotografijo s teniškega terena (ki jo seveda objavljamo). Bojanova napoved je, kot ste že ugotovili, zatresla slovensko medijsko, predvsem pa politično sceno. Teniška zveza Slovenije mu je nemudoma ponudila brezplačno članstvo v katerem koli teniškem klubu v Sloveniji, da bi le zbral dovolj kondicije in ostal med nami. Nemudoma se je oglasilo tudi Združenje novinarjev in publicistov, ki je v javnem pismu med drugim zapisalo: "Če bo odšel naš Bojan, kdo bo potem še uporabljal pogojnike v novinarstvu? Kdo bo tisti, ki ne bo preverjal informacij? Kje bomo našli take, ki so radi novinarji in hkrati kandidirajo na volitvah?"

Volilni komunizem

Večina političnih analitikov je ob tem ocenila, da bo v primeru njegovega odhoda največ izgubila politična scena. "Bojan je bil izjemen politik, kar ne nazadnje kažejo njegovi volilni dosežki. Ne smemo pozabiti, da je nastopil tako na parlamentarnih kakor tudi na županskih in lokalnih volitvah. Njegova Lista Bojana Požarja je leta 2018 ne nazadnje osvojila kar 0,88 odstotka glasov na volitvah v DZ, njegov županski kandidat v Mariboru je prejel kar 0,66 odstotka glasov, njegova mariborska svetniška lista pa 1,07 odstotka glasov. Rekorde je podiral na svetniških volitvah v Hočah/Slivnici, kjer je prejel 3,09 in 1,36 odstotka glasov. Res na nobenih volitvah ni prejel niti enega mandata, ampak to zgolj zato, ker so ga njegovi nekdanji kolegi komunisti onemogočili," je ocenil analitik Jan P. Obožar.

Tišina v SDS

Nenavadno tiho so tokrat v stranki SDS, kjer so nekateri člani sicer neuradno že sporočili, da Bojana rotijo, naj ostane, a vseeno čakajo na uradno stališče predsednika stranke Janeza Janše. Ta je Požarja sicer pred kratkim že nekoliko okrcal, pred dnevi pa je dejstvo, da Planet TV umaknila Požarjev intervju z Milošem Njegoslavom Milovićem, v katerem naj bi bil precej obremenil družino Čeferin, vseeno označil za cenzuro. Člani SDS so upravičeno zmedeni, saj je odgovorni urednik Planet TV njihov Uroš Urbanija, zato bodo z javno podporo in napovedmi protestov na Trgu republike pod sloganom Ne odhajaj še, Bojan, vseeno malo počakali. Neimenovani visoki predstavnik SDS nam je dejal: "Zdelo se vam bo smešno, a ko sem prebral njegov tvit, so se mi ulile solze. Žena mi je takoj prinesla konjak, sam pa sem si postavil vprašanje, kakšno Slovenijo bomo pustili našim otrokom, če Bojan odide. Kdo bo naš glas? Bojan, če to bereš: akcija/reakcija je edino, kar poganja ta svet. Ti si prekaljen novinar, ki jih v Sloveniji manjka. Podpiramo te, če bo treba, tudi fizično."

V akcijo tudi Toti list

Toti list, ki je v skupini redkih medijev, ki prinašajo resnico, kot sta Nova24TV in Demokracija, se bo pridružil vsem akcijam, ki bodo Bojana nagovarjale, naj vendarle ostane na sceni. Kolegij direktorjev in urednikov Totega lista je v dramatičnem sporočilu za javnost zapisal: "Če odide Bojan, Totega lista ni več. Naše sodelovanje sega praktično od prve številke, v našem mediju pa smo natančno in korektno spremljali vse njegove medijske objave, kakor tudi njegovo politično udejstvovanje. Vseskozi smo obsojali sodišča, ki so mu neupravičeno in protizakonito odmerjala kazni za njegove zapise. Direktorji in uredniki Totega lista zagotavljajo, da bodo ukinili Toti list, če bo s scene odšel Bojan Požar. Kajti to bo dan, ko bomo ostali praktično brez dela."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta