Velika hrvaška glasbena zvezdnica 90-ih je bila hudo bolna in osamljena. Da je umrla, smo izvedeli šele 17 dni po smrti

D.Ži
09.02.2024 15:54

Mlajši zanjo najbrž še niso slišali, tisti, ki so diskoteke obiskovali v 90-ih, pa se uspešnic Kasandre, Davorke Ručević še dobro spomnijo. A njena življenjska zgodba je bila težka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kasandra je bila v začetku devetdesetih ikona plesne scene na območju Hrvaške, oboževalce pa je imela tudi v Sloveniji in drugod. Težko je bilo ne opaziti 183 cm visoke lepotice z razponom glasu štirih oktav, je kasneje v intervjuju povedala njena mama. Pozornost so pritegnile tudi njene zapeljive ustnice, napolnjene s silikonom, ki si ga je kasneje dala odstraniti. Umrla je 20. decembra 2021, stara je bila le 55 let

Davorka Ručević, najbolj znana kot Kasandra, katere uspešnici Kazna in I've Got A Feeling sta še vedno priljubljeni tematskih zabavah, pa tudi v nekaterih klubih, se je v začetku 2000-ih umaknila s scene. Kasandre od takrat nihče ni več videl v javnosti, včasih je komunicirala prek svojega menedžerja Zorana Škugorja, piše hrvaški Večernji list.

Davorka Ručević je bila vedno zavita v tančico skrivnosti. Letnica rojstva je bila na Wikipediji zapisana napačno, zato so bili mnogi prepričani, da to ni ona, ko se je njeno ime znašlo na seznamu umrlih na straneh pokopališča Mirogoj. Rodila se je leta 1967 v Zagrebu, kjer je preživela vse življenje, ki pa nikakor ni bilo lahko. Na sceno je stopila v začetku devetdesetih. Njen videospot I've Got a Feeling je veljal za enega najdražjih v hrvaški glasbeni produkciji do takrat, kar pove veliko o tem, kako zelo so vsi verjeli v njen uspeh.

Oboževali so jo sodelavci in fotografi, ki niso izpustili priložnosti, da bi jo fotografirali, vedno pa je izstopala iz množice z zanimivimi modnimi kreacijami, ki jih je nosila. In potem je preprosto izginila, tako kot se je pojavila.

Marsikdo se je spraševal, kje je in kaj počne. A Davorka se je redko oglašala na telefon. Zadnjič se je v javnosti pojavila leta 2007 na rojstnem dnevu svojega nekdanjega menedžerja Vladimirja Mihaljka. Kasandra naj bi se umaknila v osamo, živela v babičini hiši in sploh ni hodila ven. Na cesti je niso videli ne sosedje, ne prodajalka iz bližnje trgovine.

Zaradi umika s scene, pa tudi iz družbenega življenja, so v javnosti začele krožiti različne zgodbe in urbane legende. Nekateri so trdili, da je oslepela, drugi, da je duševno bolna. Kaj se je v resnici zgodilo, pa je razkrila njena mama Darinka Gazibara, ki je zadnja leta namesto počela skoraj vse. Povedala je, da je Kasandra zbolela po turneji v Sibiriji, kjer je bila prisiljena nastopati v zelo pomanjkljivi opravi. Pri temperaturi minus 20 stopinj. Mama trdi, da se je upokojila, ker je imela plesno glasbo za podcenjujočo.

Kasandra je sama povedala, da je doživela zunajmaternično nosečnost in da je izgubila ljubljenega moškega. Razkrila je tudi svojo natančno diagnozo – imela je endometriozo maternice, zaradi katere ni mogla hoditi.

Nehala se je ukvarjati z glasbo, a ni bila brezposelna, delala je v podjetju od doma, več podrobnosti pa ni želela izdati.

V zadnjih letih je razmišljala tudi o vrnitvi na sceno, o tem se je pogovarjala z glasbenim menedžerjem Zoranom Škugorjem, a naj bi vse načrte podrla pandemija koronavirusa. Da je razmišljala o vrnitvi, namiguje tudi dejstvo, da si je ustvarila profil na Facebooku.

Mnogi niso verjeli, da je to res ona, slike ni imela, med njenimi prijatelji pa je bilo le 48 ljudi, večinoma iz glasbene industrije. Z njimi si je, kot pravijo, dopisovala, a v nekem trenutku ni več odgovarjala na sporočila, še piše Večernji list.

Leta 2021 se je na Facebooku razširila novica, da je Kasandra umrla v Zagrebu, v starosti 55 let. Za smrt je javnost izvedela šele 17 dni po smrti. Novico je za medije potrdila njena mati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta