(VIDEO) Olimpijci šokirani, ker so njihove medalje že začele rjaveti in oksidirati, iz česa so pravzaprav narejene?

D.Ži
12.08.2024 10:22

Ni vse zlato, kar se sveti. Nekateri olimpijci so po le nekaj dneh nošnje ugotovili, da pot na blišč njihovih trdo prigaranih odličij ne vpliva prav dobro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Organizatorji športnikom obljubljajo, da bodo zdelane medalje zamenjali z novimi.
Profimedia

Ameriški rolkar Nyjah Huston je pokazal, kako zdelano je videti njegova bronasta medalja po le nekaj dneh nošenja. "Medalja je videti, kot da je šla v vojno in se vrnila. Te medalje so odlične le, če so čisto nove. Potil sem se in jo nosil okoli vratu, moji prijatelji so jo malo nosili čez vikend in zdaj vidim, da kakovost ni takšna, kot bi si predstavljali. Videti je obrabljeno na obeh straneh," je pojasnil.

Njegov zapis je postal viralen, ljudje pa so se začeli spraševati, iz česa so pravzaprav sestavljene olimpijske medalje, piše Daily Mail.

"Očitno niso tako kakovostne"

Brazilska telovadka Rebeca Andrade, ki je osvojila zlato medaljo, je zapisala, da je "žalostno, da je ne more nositi" in dodala: "Očitno niso tako kakovostne, kot bi si mislili."

Danec Viktor Axelsen, ki je osvojil zlato medaljo v badmintonu, je na družbenih omrežjih delil videoposnetek, ki prikazuje primerjavo zlate medalje v primerjavi s tisto, ki jo je osvojil na olimpijskih igrah v Tokiu. Mnogi se sprašujejo, zakaj je pariška videti tako obrabljeno.  

Iz česa so narejene olimpijske medalje?

Zlate olimpijske medalje kljub imenu niso narejene iz čistega zlata – predvsem so narejene iz srebra. Po predpisih Mednarodnega olimpijskega komiteja morajo biti zlate medalje izdelane iz najmanj 92,5 odstotka srebra in prevlečene s približno šestimi grami čistega zlata. Medalje za pariške olimpijske igre je oblikoval pariški draguljar Chaumetand, kovala pa jih je pariška kovnica.

Po pritožbah posameznih športnikov so organizatorji pariških iger obljubili, da bodo vse poškodovane medalje zamenjali. "Zavedamo se pripomb o kakovosti medalj, ki so začele krožiti po družbenih medijih," so povedali za Mail Sport. "Sodelujemo z Monnaie de Paris, institucijo, ki je zadolžena za izdelavo medalj in nadzor kakovosti, ter nacionalnim olimpijskim komitejem. Ocenili in ugotovili bomo, zakaj so dotične medalje v slabem stanju," so pojasnili.

"Medalje so dragocene za športnike, ki so jih osvojili, zato bo Monnaie de Paris zamenjal tiste, ki so poškodovane. Sploh ne boste opazili, da niso originalne, izgledale bodo popolnoma enako," so dodali.

Medalje iz čistega zlata so bile zadnjič podeljene na olimpijskih igrah v Stockholmu leta 1912.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta