(FOTO) Pogled v zgodovino: po poteh dvorcev, utrdb in cerkva

Branka Bezjak Branka Bezjak
08.11.2019 06:04

Hrvaški Kvarner in hriboviti Gorski kotar je mogoče spoznati tudi prek objektov vplivne plemiške družine Frankopan, ki so zdaj povezani v kulturno-turistično pot.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V krški frankopanski obrambni utrdbi je tudi zbirka orožja.
Branka Bezjak

“Pozdravljam vas knez Mikula IV. Frankopan s tremi ženami,” je na dvorcu Nova Kraljevica pozdravil knez Krški Frankopan. “In zakaj imam tri žene? Ker je Bog tako želel,” je hudomušno dodal Petar Kopanica alias knez. V to vlogo, ki jo ima tudi kot član kulturnega društva Knezi Krški Frankopani, se je tako vživel, da je vse dni vztrajal v njej. Turistična zveza Kvarnerja je namreč s Primorsko-Goransko županijo, ki je nosilec projekta, oblikovala nov turistični produkt Po poteh Frankopanov, pred kratkim so jo predstavljali novinarjem. V Pot so povezali kar 17 frankopanskih utrdb (kaštelov) in tri cerkvene objekte, ki so bolj ali manj povezani s hrvaško plemiško rodbino Frankopanov, med 12. in 17. stoletjem pomembno vpleteno v hrvaško zgodovino in prihodnost.

Knez Krški je sprejel goste pri dvorcu Nova Kraljevica.
Branka Bezjak
V utrdbi Grobnik bodo uredili informativno-interpretacijski center, zdaj so v njem etnološka muzejska zbirka, galerija in lepa kavarnica.
Branka Bezjak
Na dvorcu Nova Kraljevica zaključujejo obnovo fasade.
Branka Bezjak

Sredstva vlagajo v obnovo in vzdrževanje

V Novi Kraljevici, kjer je bilo tudi naše izhodišče, ta čas obnavljajo fasado, deluje pa že interpretacijski center z interaktivno razstavo, mogoče je dobiti veliko informacij in prospektov. Po poti se lahko sicer odpravite tudi s pomočjo mobilne aplikacije Frankrsto1643. Vse je dostopno tudi na spletni strani frankopani.eu. Še šest podobnih informativnih centrov bodo vzpostavili. Na utrdbi v Grobniku denimo, kjer sta sedaj manjši muzej in galerija. Pri dvorcu Stara Sušica v Gorskem kotarju bodo predstavljali velike zveri. V tem dvorcu s privlačno zunanjostjo sicer že več desetletij izvajajo šole v naravi. Na ta račun je tudi poskrbljeno za obnovo in vzdrževanje. Več stavb je namreč delno v ruševinah ali praznih, zato računajo, da bi lahko prav v okviru tega projekta vsaj delno kaj uredili. Na novo bodo, na primer, muzej uredili v Novem Vinodolskem ... Drugi objekti, ki so sicer že zdaj dobro obiskani, denimo utrdba na Trsatu nad Reko, bodo spet dočakali manjši vložek v obnovo.

V utrdbi Drivenik so uredili letno prizorišče za številne prireditve lokalnih društev.
Branka Bezjak
Samostan Gomirje s cerkvijo je najzahodnejši pravoslavni ženski samostan.
Branka Bezjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta