Obiskali smo najbolj prijazni tajski otok

Denis Živčec Denis Živčec
29.11.2019 06:03

Vse je tukaj točno tam, kjer mora biti, in tajski Koh Samui je eden tistih krajev na Zemlji, kjer – morda prav zato, ker ni veliko znamenitosti – najdeš pot k miru, sreči, spokojnosti in sebi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Tajci, ki se spoznajo na to, pravijo, da ima od vseh tajskih otokov najboljšo energijo. Karkoli to že pomeni, a brez dvoma so se stvari tam postavile na pravo mesto. Nekaj na tem malem raju pod soncem je zelo prav in zelo v redu. Koh Samui. No, Samui. Ker Koh v tajščini pomeni otok. Katerikoli pač že. Samui pa je preveč šarmanten in lep, da bi ga tlačili v povprečje.
Samui je največji otok trojčka Samui-Phangan-Tao. Nahaja se kakih 700 kilometrov južno od Bangkoka. Z 247 kvadratnimi kilometri površine je drugi največji tajski otok. Čeprav se vam bo ob obisku zdelo, da so tam le turisti, tistih nekaj domačinov pa v glavnem streže in prodaja, si je na Samuiu dom ustvarilo več kot 40.000 ljudi. Med temi je skoraj 90 odstotkov budistov, preostalo so v glavnem muslimani, nekaj pa je tudi Izraelcev, Britancev in Avstralcev, ki ta otok tudi sicer množično obiskujejo. Mehka budistična mentaliteta se odlično sklada s splošnim vzdušjem na otoku, ki je mehko, nežno in eksotično ležerno, k čemur svoje prispeva obala iz pudraste bele mivke, obrobljena z neskončnim nizom palm. Skozi liste in zelene kokose nežno pihlja z morja. Plaža je kar dobro zavetje pred zelo vlažnim in vročim podnebjem, ki tudi tukaj vlada v notranjosti otoka. Nikar ne pričakujte, da bo v kateremkoli delu dneva prijetno sveže. Ne bo. Kar sicer velja za celotno jugovzhodno Azijo, a hkrati spet ni tako zelo moteče, da se na večno savnanje ne bi privadili. Koža na obrazu se vam čez čas simpatično napne, ob odlični hrani, v glavnem sestavljeni iz morskih reči ter mesa in zelenjave, pridelane na otoku, skupaj z nekaj zagorelosti boste ob koncu dopusta videti kot povsem nov človek.

Obalo iz pudraste bele mivke obroblja neskončni niz palm.
Profimedia

Na Samui preko Bangkoka

Samui je svetovljanski talilni lonec, v katerem se srečuje ves svet, mnogi se zaradi ugodnih cen odločijo tukaj ostati več mesecev. Izbirate lahko med ljubkimi bungalovi, prestižnimi hotelskimi naselji, apartmaji in zasebnimi sobami. Turizem je tukaj glavna panoga in stvari delujejo do popolnosti. Za vsakogar se kaj najde, od življenja polnega predela Chaweng, kjer preprosto moraš biti, če želiš začutiti otoški družabni utrip, do ležernega predela ob plaži Lamai in plažnega raja Maenam. Samui je brezčasen, prijazen tudi družinam, čist, urejen in žepu prijazen. No, še najbolj vas bo po žepu udaril prihod. Edino letališče na otoku je v zasebni lasti butične letalske družbe Bangkok Airlines, ki v glavnem sem leti iz Bangkoka, kar pomeni, da boste v svoj dopust najbrž morali vračunati še postanek v ogromni in turbo svetovljanski tajski prestolnici. Nikar tam ne hitite in si vsaj za dan, dva najemite sobo. Vredno je. Že zato, da vidite, kako deluje malce zmešano mesto z več kot enajstimi milijoni prebivalcev, noro dobro ulično prehrano in nočnim življenjem, v katerem kraljujejo prodajalke in prodajalci ljubezni. Ampak ... vrnimo se na Samui. Letališče družbe Bangkok Airlines je verjetno najbolj ljubko letališče, kar jih boste v življenju videli. Zgrajeno povsem v otoškem slogu je bolj naselje prikupnih naravnih hišk, palm, cvetočih grmov, skozi žubori celo potoček. Nabor prodajaln je skrbno izbran, zavezan lokalnemu podjetništvu in zelo dobremu okusu. Žal je prav mogoče, da bo cena notranjega leta iz Bangkoka na Samui višja od cene leta iz Evrope v Azijo. A tako pač je, ko imajo monopol zasebniki. Še vedno pa govorimo o nekaj sto evrih in ni preveč boleče. Vsekakor je vredno. Promet na otoku ni problem. Lahko ste zelo mobilni v katerem koli delu dneva. Vozijo minibusi, ki so v resnici nekakšni sila posrečeni majhni kombiji z odprtim zadnjim delom, najeti je mogoče avto, zdi pa se, da se večina ljudi na otoku prevaža z najetimi mopedi in motorji, tudi če takšne vožnje niso pretirano vešči. Zelo pazite pri prečkanju bolj prometnih cest, tudi zato, ker je Tajska obdržala tradicijo vožnje po – za evropsko logiko – nasprotni strani ceste. Volan v avtu je na desni strani, kar zna biti nekoliko stresno, dokler se ne navadite. Taksisti so zgodba zase. Lahko imate srečo, lahko pa vam voznik poskuša vožnjo zaračunati dražje kot v središču Bangkoka. Poskusite se za ceno dogovoriti prej. Barantaške duše boste tukaj prihranile zelo veliko, saj se je mogoče pogajati o skoraj vsem razen hrane in drugih izdelkov v supermarketih, ki so tukaj vsi v glavnem iz verige 7Eleven. Ta ima na Tajskem več kot 10.300 prodajaln. Nemogoče je ne najti vsaj ene. Tajska je za Evropejce še zmeraj zelo poceni, a ne pričakujte, da bodo cene tako zelo nizke kot v kakšni manj razviti jugovzhodnoazijski državi, kot so Kambodža, Laos, Mjanmar ali Filipini z izjemo Manile.

Kot je v jugovzhodni Aziji v navadi, tudi domačini na Samuiu vse počnejo z veliko dobronamernosti, šarma in kančkom prismuknjenosti.
Profimedia

Domačni Chaweng

Če si želite otoško življenje kar se da poenostaviti, se odločite za Chaweng. Gre za predel, kjer vzporedno z morjem teče neskončno dolga ulica, v kateri je mogoče najti skoraj vse, kar obstaja na tem svetu. Vrstijo se neštete lično urejene tajske restavracije, prodajalne z oblačili, mili in drugo kozmetiko, masažni saloni, lokali s travestitskimi šovi, lekarne in globalne gostinske verige. Opazili boste zanimiv paradoks. Bolj ko je lokal urejen in na videz prestižen, bolj je prazen. Ljudje v Chawengu obožujejo lokalno domačnost.

Legendarna ulica Chaweng, polna barov, prodajaln, restavracij in kilometrov električne napeljave. Če nisi tukaj, te na Samuiu ni.
Profimedia
Ga opazite? Kamniti "dedek" je ena največjih znamenitosti otoka. V njegovi bližini je očem nekoliko skrita "babica".
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta