(VIDEO) Tajski kralj ljubico razglasil za ženo številka 2

Saša Britovšek Saša Britovšek
05.08.2019 06:02

Tajska kraljica, generalka Suthida, je dobila uradno tekmico. Nekdanja vojaška medicinska sestra, zdaj varnostnica, je postala druga kraljeva soproga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kralj Maha Vajiralongkorn in kraljica Suthida 
Profimedia

Letos, 4. maja, je Tajska dobila novega kronanega kralja, 66-letnega Maho Vajiralongkorna. Ta je sicer krono nasledil po smrti očeta kralja Bhumibola Adulyadeja oktobra 2016, a je bilo uradno kronanje šele letos. Le tri dni prej pa se je Maha poročil s svojo dotlej neuradno spremljevalko Suthido. Kraljica Suthida je (takrat še princa) Maha spoznala na letalu družbe Tahi Airways International, kjer je delala kot stevardesa. Leta 2013 se je priključila gardi kraljeve palače, leta 2016 je bila povišana v generalko, od leta 2017 pa je namestnica poveljnika kraljeve osebne straže. Tri mesece pozneje pa je 40-letna kraljica dobila tekmico. Pred dnevi je tajski kralj namreč javno imenoval svojo drugo življenjsko sopotnico. To je postala 34-letna Sineenat, nekoč vojaška medicinska sestra, potem pa osebna varnostnica njegovega visočanstva. Na javni slovesnosti maziljenja nove soproge, ki ga je prenašala državna televizija, je ob kralju, ki je praznoval 67. rojstni dan, sedela tudi prva žena, kraljica Suthida. Kralj ima za seboj sicer že tri neuspele zakone, morda bo tokratni "dvojni" trdnejši.
Maha Vajiralongkorna je prvi tajski kralj, ki je v času sodobne monarhije javno potrdil več kot eno življenjsko partnerko. V tajskih medijih ob tem ni bilo nobenih kritičnih odzivov, prav tako jih menda ni slišati v širši javnosti, saj je za žaljenje kralja predpisanih 15 let zapora.
Kronanje nove kraljice Sineenat:
{embed_youtube}https://youtu.be/oPJ4qaTmoMA{/embed_youtube}
Kronanje kraljice Suthide 1. maja:
{embed_youtube}https://youtu.be/54O_tHe3tD0{/embed_youtube}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta