Slovenska obala: Na Bele skale po mir, na portoroško plažo po zabavo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
18.06.2021 04:00
Slovenska obala je sicer dolga zgolj 50 kilometrov, a premore kar nekaj lepo urejenih plaž. Mnoge med njimi so primerne za otroke, družine, dostopne pa tudi starejšim in gibalno oviranim osebam.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najbolj oblegana je Centralna plaža v Portorožu.
Zdravko Primožič/FPA

Ne glede na to, ali iščete bolj divjo plažo, kjer ni veliko ljudi, ali prostor na obali, kjer bi lahko v morju brezskrbno čofotal otrok, ali pa morda kopališče z ležalniki, bari in športnimi aktivnostmi, vam zato ni treba hoditi v tujino. V Sloveniji je na razpolago kar nekaj plaž, mnoge med njimi slovijo tudi po kakovosti oziroma čistoči vode, saj imajo izobešeno celo modro zastavo, ki je mednarodni znak za ekološko neoporečno in zelo urejeno kopališče. Tudi za ležalnike in senčnike je na številnih plažah poskrbljeno, za ležalnik boste plačali približno šest evrov in za senčnik pet, ponekod pa vam bodo zaračunali še uporabo sanitarij.

Rt Seča - v družbi forme vive

Na robu rta med Portorožem in Sečoveljskimi solinami se nahaja divja plaža, ki je priljubljena točka za turiste in domačine. Del plaže je skalnat, del pa prodnat in je prilagojen za družine z otroki. Ko se naveličate ležanja na soncu, se lahko sprehodite po bližnjem travniku ter uživate v razgledih na Portorož in okolico ali pa si na hribčku nad obalo ogledate formo vivo, saj so sredi čudovitega oljčnega nasada postavljene umetniške skulpture iz istrskega kamna. V neposredni bližini lahko obiščete še vrt kaktusov.

Portorož - plaža z veliko dogajanja

Daleč najbolj oblegana je Centralna plaža, ki se razteza vzdolž Portoroža. Pravzaprav velja, da če iščete plažo z veliko dogajanja, je tukaj pravi naslov. Okoli mestne plaže so nanizani številni bari in restavracije, tukaj pa je tudi največ možnosti za vodne športe na obali. Primerna je za manjše otroke, urejeni dostopi pa morske užitke omogočajo tudi starejšim ljudem in invalidom. Na tej plaži je potrebno doplačilo za ležalnike in senčnike.

Www.slovenia.info

Del Centralne plaže je plaža Meduza, na kateri je za ležalnike in senčnike treba doplačati, razen če ste gosti hotela. Brezplačno se lahko kopate in prihajate na pomole. Poskrbljeno je za varne in lepe dostope v morje, za varnost kopalcev pa ves čas skrbijo reševalci. Na voljo so vam sanitarije, prhe, ležalniki na pomolih, gostinske in masažne storitve.

Obiskovalce portoroških plaž bodo letos pričakale nekatere novosti. Plažo hotela Metropol, na kateri so obnovili vse tri pomole, so preimenovali v Lucijsko plažo. Potem ko je bila ta plaža več let zanemarjena in brez pravega gospodarja, jo bodo zdaj namenili pretežno domačinom, zato celotnega območja ne bodo zasedli s plačljivimi ležalniki.

Na poti iz Portoroža v Piran se nahaja plaža Riviera, ki sodi v sklop Grand hotela Bernardin v Portorožu. Poseben nabor storitev je namenjen vsem tistim, ki se želijo še dodatno razvajati in uživati v nadstandardnih storitvah v objemu sončnih dni. Primerna je za vse, tudi za otroke.

Piran - od Fornač do Fiese

Pred vstopom v Piran je plaža Fornače. Je delno prodnata, delno betonska, dostopi v morje so prijazni tudi za invalide. Na voljo so lesene terase za sončenje. Nad njimi so zelenice z drevoredom pinij, ki obiskovalcem ponujajo senco v vročih poletnih dneh.

Tudi v Piranu je kar nekaj možnosti za osvežitev v morju in poležavanje na soncu. Kamniti plaži se nahajata pred hotelom Piran in na punti Piran. Zelo priljubljena pri odraslih kopalcih je plaža pod klifom pod cerkvijo svetega Jurija, vendar ta ni najbolj primerna za manjše otroke, prav tako niso urejene sanitarije in prha.

Med Piranom in Strunjanom v istoimenskem zalivu leži turistično naselje Fiesa. Do tja lahko pridemo po krajevni cesti iz Strunjana, ki vodi preko Pacuga, ali pa iz Pirana mimo pokopališča. V mirnem in zelenem zalivu se nahajajo hotel Fiesa, hotel Barbara in kamp Fiesa. Plaža v Fiesi ima manjši pomol in je večinoma betonska, majhen del pa je peščen. Travnata površina z drevesi ponuja prijetno senco. Za najmlajše so urejena igrala, odrasli pa lahko uporabijo igrišče za odbojko na mivki. Mogoča je tudi izposoja ležalnikov.

Strunjan - urejene in tudi divje plaže

Na štiri kilometre dolgi obali Strunjanskega polotoka med Simonovim in Strunjanskim zalivom je dovolj priložnosti za uživanje v morskih dogodivščinah ali zgolj poležavanju na soncu. Ob vznožju klifa se je med strmim pobočjem in morjem izoblikovala značilna prodna terasa, ki je v Zalivu svetega Križa široka tudi do sedem metrov, na Strunjanskem rtu pa tako ozka, da je prehodna le ob oseki. Edina urejena plaža je plačljivo kopališče Term Krka, ki slovi tudi kot ekološko neoporečno kopališče z modro zastavo. Pot od tod vodi še na divjo plažo proti rtu Strunjan in znamenitemu Mesečevemu zalivu med rtoma Strunjan in Ronek.

Lani so prenovili priljubljeno plažo v strunjanskem Salinera Resortu. Med drugim so na novo uredili otroško igrišče in zasadili drevesa, ki zagotavljajo senco v vročih poletnih dneh. Na plaži je tudi restavracija. Plaža, ki je primerna za vse kopalce, se lahko pohvali z modro zastavo. Mogoča je izposoja ležalnikov in senčnikov.

Izola - zmenek pri Svetilniku

Ena izmed lepo urejenih in bolj obiskanih plaž na slovenski obali je mestna plaža Svetilnik. Odločite se lahko za ležanje na mehki travi ali na lesenih ležalnih površinah, našli boste tudi nekaj sence. Na plaži so prhe, izposoditi si je mogoče ležalnike, v bližini pa se nahaja nekaj lokalov in restavracij. Plaža je primerna za družine, tudi z majhnimi otroki, urejeni so dostopi do morja za invalide in starejše.

V neposredni bližini Izole, od koder vodi priljubljena sprehajalna pot, je lepo urejena plaža, imenovana San Simon ali Simonov zaliv, primerna za družine, starejše ... Obdana je z bujnim mediteranskim zelenjem in ponuja lep pogled na Izolo in ozke kamnite ulice v njenem starem mestnem jedru, pod morsko gladino pa lahko najdemo ostanke pomola iz časov, ko je bilo tu rimsko pristanišče. Avto lahko pustimo na parkirišču nad zalivom in po plačilu zmerne vstopnine vstopimo na plažo hotelskega naselja, ki ponuja vse, kar je potrebno za oddih od vsakdanjika. Za otroke so na voljo razna igrala, trampolin, peskovnik in celo vodni tobogan.

Kopališče, bolj znano kot Bele skale, pa je primerno za ljubitelje narave in miru, tudi nudiste. Do tja vodi pot vzdolž obale proti rtu Ronek. Zaščito pred soncem lahko najdete pod grmovjem ali pa si sami zgradite nadstrešek z naplavljenim lesom in brisačami. Najbližje parkirišče je pod Belvederjem. Kopališče se nahaja na zavarovanem območju krajinskega parka.

Pri Svetilniku v Izoli se poleti radi osvežijo domačini.
Zdravko Primožič/FPA

Koper - Mestno kopališče in Mestni park

Mestno kopališče Koper najdemo blizu Marine Koper in je edino kopališče v mestu, zato v vročih poletnih dneh pritegne mnogo domačinov. Kopališče ima na voljo naravno senco pod borovci s travnato površino, dva pomola, sanitarije, prho in slačilnico, najmlajšim je namenjeno veliko otroško igrišče s peskovnikom, invalidom pa je za dostop do morja na voljo poseben pomol. Plaža na koprskem mestnem kopališču je prodnata, voda pa se poglobi postopoma, zato je primerna tudi za otroke. Kopališče je omejeno z mrežo, ki zagotavlja še večjo čistočo in varnost. V njegovi bližini je plačljivo parkirišče, vstop pa je brezplačen.

Koper je bogatejši tudi za novi Mestni park: slab kilometer obale med Semedelo in Žusterno tako dobiva povsem novo podobo in več prostora. Kopalci bodo lahko novo pridobitev preizkusili že to sezono. Primerna bo, kot pravijo na koprski občini, za vse kopalce, tudi za majhne otroke in osebe z ovirami pri gibanju.

Mestno kopališče v Kopru dobiva konkurenco.
Robert Balen

Ankaran - za otroke, družine, študente

Plaža Adria Ankaran je bila lani deležna prenove. Prostrana plaža s pomoli je betonska, ob njej pa boste našli veliko travnatih površin in obilo sence, zato je primerna tako za družine z manjšimi otroki kot za starejše. Morsko dno je prodnato. Na plaži so uredili kompleks igral za otroke, letošnja novost pa je vodni ponton. Ob plaži se nahaja tudi več barov in restavracij.

Le streljaj stran se nahaja plaža Valdoltra, na kateri so pred kratkim uredili prostorno ploščad za sončenje in urejeno zelenico, v bližnjem lokalu pa si lahko privoščite osvežitev. Posebej primerna je ta plaža za otroke. Največ zabave pa v poletnih mesecih ponuja plaža Študent, na kateri za sproščeno vzdušje poskrbijo nastopi glasbenih skupin in didžejev. Tik pred mejo z Italijo pa na Debelem rtiču najdemo še plažo ob Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije, ki je odprta za vse, primerna pa je tudi za družine z otroki in invalide.

Plaža v sklopu kampa v Ankaranu ponuja obilo sence. Foto: Arhiv Adrie Ankaran
Arhiv Adrie Ankaran
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta