Abba: Še vedno verjamejo v vas

Denis Živčec Denis Živčec
03.05.2018 15:06

Če je v letih po razpadu skupine med člani, z izjemo moških, vel ledeni hlad, se je v zadnjih letih nekaj začelo premikati. Ogrevati. Za nekaj sekund so se člani pojavili celo na skupnem družabnem dogodku. Prav te dni je svet presenetila novica, da bo Abba, po petintridesetih letih, posnela novi skladbi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Lahko pričakuješ kaj zares pametnega, če daš na kup dva ločena zakonska para s kupom čustvene prtljage, bremenom bleščeče preteklosti in vrtoglavo visokimi pričakovanji javnosti, da bo spet vse, kot je bilo nekoč? Četudi je vmes minilo že petintrideset let. Svet se je spremenil skoraj do neprepoznavnosti, ljudje v glavnem živimo bolj virtualno kot zares, ljubezen do glasbe, s katero je švedska skupina Abba nekoč osvajala svet, pa je ostala skoraj nespremenjena. Najbrž ni minil teden, ko ne bi nekdanjih članov ene najuspešnejših pop skupin v zgodovini kdo vprašal, kdaj se bodo vrnili na sceno. Zoprn pritisk se je z leti le še stopnjeval in nekdo je četverici ponujal kar milijardo evrov za še eno turnejo. Če kaj, imajo denarja Agnetha, Frida, Benny in Björn dovolj, in ponudba je izzvenela v prazno. Kaj bi sploh lahko pričakovali? Da si bodo, zdaj ko so stari že okoli sedemdeset let, nadeli kričeče kostume in okorne čevlje iz svojih zlatih časov? Da bo Agnetha spet stresala z nekdaj neuradno najlepšo zadnjico na svetu? Da se bodo pretvarjali, da še vedno odlično pojejo, da so zaljubljeni, da se nič ni spremenilo in smo vsi skupaj še vedno zaviti v mehko retro vato minulega stoletja? Vrniti Abbo na oder bi bilo škoda in nepošteno do vsega velikega, kar so nekoč počeli.

Ne boste jih več videli na odru

Če je v letih po razpadu skupine med člani, z izjemo moških, vel ledeni hlad, se je v zadnjih letih nekaj začelo premikati. Ogrevati. Za nekaj sekund so se člani pojavili celo na skupnem družabnem dogodku. Prav te dni je svet presenetila novica, da bo Abba, po petintridesetih letih, posnela novi skladbi. "Vsi štirje smo čutili, da bi bilo zabavno spet iti v studio. In smo šli," so zapisali v sporočilu. Ena od skladb bo imela naslov I Still Have Faith In You (Še vedno zaupam vate), ni pa še znano, kdaj bosta izšli. "Morda smo se postarali, ampak pesem je nova in občutek je super," so v sporočilu zapisali Agnetha, Benny, Björn in Anni-Frid. Njihov tiskovni predstavnik Gorel Hanser je ob tem povedal, da skupina ne namerava imeti novih koncertov. "Ne, ne boste jih več videli skupaj na odru," je dejal.
Abba je zaslovela s pesmijo Waterloo, s katero so zmagali na Evroviziji leta 1974. Zadnjič so skupaj nastopili leta 1982. Prodali so več kot 400 milijonov plošč po vsem svetu. Ker vedo, kako goreče njihovi oboževalci upajo na ponovno združitev, so si jih člani tu in tam malce privoščili. V obliki lutk smo jih videli, ko je Evrovizijo gostil Carigrad, aprila letos je Bjorn Ulvaeus napovedal, da pripravljajo projekt, ki bo najbližji vrnitvi na oder, saj bodo avatarji vseh štirih članov nastopili na televizijskem poklonu Abbi, ki ga bodo na BBC in NBC predvajali jeseni.
Tako imenovani Abbatarji, avatarji članov, so nastali po podobah originalov iz leta 1979. Za izdelavo avatarjev so morali njihovi ustvarjalci izmeriti glave članov skupine in jih fotografirati iz različnih zornih kotov. "Nihče doslej tega ni storil," je bil navdušen Ulvaeus. Glasbenik je te dni bil v Bruslju, kjer je skušal prepričati člane Evropske radiodifuzne zveze (EBU), da bi se jim pridružili pri projektu. EBU je namreč producent Evrovizije, v katero sežejo njihovi začetki. Na šovu bodo poleg Abbatarjev nastopili še številni gostje, za prihodnje leto pa je predvidena tudi turneja.
Abba je medtem dobila tudi svoj muzej. Odprli so ga 7. maja v Stockholmu in tako obiskovalcem ponudili vpogled v ustvarjalna leta zasedbe pa tudi v svoje zasebno življenje. Tam so razstavljeni tudi bleščeči kostumi s koncertov, glasbila in zlate plošče. Rekonstruirali so tudi garderobe članov in njihov snemalni studijo. Oboževalci Abbe, ki so si kdaj zaželeli, da bi postali peti član zasedbe, lahko z računalniško simulacijo svojo željo vendarle - vsaj virtualno – uresničijo. Glasbeniki menda občasno pokličejo v muzej in se v živo pogovorijo z obiskovalci.

Agnetha pri psihiatru, Frida je princesa

Še najbolj je Abbo v novo tisočletje ponesla filmska uspešnica Mamma Mia! z Meryl Streep v glavni vlogi. Švedske premiere so se udeležili vsi štirje. Streepova je z Agnetho in Frido celo zaplesala. Tu in tam se v javnosti še pojavita, tudi pojeta še. Agnetha sicer bolj kot Frida, saj je posnela dva relativno dobro prodajana albuma. Danes 68-letna svetlolaska se je v osemdesetih letih preselila na otok Ekero zahodno od Stockholma. V medijih se je proti svoji volji pojavila zaradi dogodkov, povezanih z njenim nizozemskim oboževalcem. Z njim je pevka po tem, ko jo je več let zasledoval, začela razmerje, da pa bi nato zadevo končala, je proti njemu vložila tožbo, pri čemer je morala na sodišču razkriti vrsto podrobnosti iz svojega zasebnega življenja. Pozornosti ne mara, ker se na smrt boji letal, tudi zelo redko potuje. Spregovorila je tudi o tem, da je potrebovala psihiatrično pomoč pri premagovanja strahu pred množicami, odprtimi prostori in višino. Nenavadno za pevko, ki je nekoč polnila največje dvorane po svetu. Pomoč je potrebovala tudi po ločitvi od Ulvaeusa. Leta 1994 jo je zelo prizadel materin samomor, leto kasneje ji je umrl še oče.

epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta