Bine Volčič: Razlog, zakaj moje kuhinjske nože kujejo na Japonskem

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
18.10.2019 13:42

Pri naši kuharski izkušnji je nož najpomembnejši kuhinjski pripomoček. Prava oblika, ostro rezilo za čiste reze, dobro uravnotežen ročaj – vse našteto spremeni nož v podaljšek roke, osredotočenost se prenese na sestavine in rezultat je zaokrožena jed.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bine Volčič
Arhiv Naročnika

Oster nož bo gladko prerezal sestavine. Top nož bo poškodoval stene celic mesa, zelenjave, ribe, s spreminjanjem teksture surovin pa se spreminja tudi okus. Cilj moje kuhinje je, da ohrani in poudari pravi okus svežih in sezonskih sestavin, pri tem pa je oster nož bistvenega pomena.
Na kuhinjske nože gledam podobno kot na hrano, osnova je najkvalitetnejša surovina (jeklo), poznavanje njenih lastnosti, sledijo znanje in izkušnje (bogata tradicija kovanja nožev na Japonskem). Sam sem imel redko priložnost: pri oblikovanju noža Bunka Black Damascus sem dodal kanček sebe.

Najkvalitetnejša surovina/jeklo

Med procesom zasnove noža smo z ekipo Ostrega Roba izbrali jeklo VG-10 (V za vanadij, G za gold, kar označuje vrhunsko kakovost), ki ga proizvaja japonski Takefu Special Steel Company, relativno majhno podjetje, ki je pred 60 leti našlo pravo ravnotežje med različnimi elementi, ki tvorijo to danes najbolj priljubljeno japonsko jeklo. Rezilo noža, dolgo 160 mm, je obdano s 33-slojnim mehkejšim jeklom z damaščanskim vzorcem, zaradi katerega je vsak kos povsem unikaten. Nože uporabljam vsakodnevno, zato mi je pomembna dolgotrajna ostrina, ki jo VG-10 zlahka ohranja.

Bine Volčič
Arhiv Naročnika

Znanje in izkušnje/Suncraft/OsterRob

Še tako dobra surovina, pa če govorimo o hrani ali o jeklu, ne bo postala vrhunski izdelek v neizkušenih rokah. Za doseganje pravega potenciala materialov potrebuješ teoretično znanje o procesih med obdelavo in praktične izkušnje, nastale med samim delom. Luka (in ekipa iz podjetja Oster Rob) je z željo po znanju večkrat obiskal Japonsko in z japonskimi kovači razvil pristno vez, opremljen z znanjem pa japonske nože predstavil pri nas.
Japonske tradicija kovanja katan in kasneje nožev seže več stoletij v zgodovino in se prenaša iz roda v rod. Kljub upoštevanju tehnološkega napredka so nekatere stvari ostale enake in rezultat proizvodnje (v Sloveniji zasnovanega) noža, izdelanega v kovačiji Suncraft v japonskem mestu Seki, je vrhunski rokodelski izdelek, ki ima integralno mesto v moji domači kuhinji, pa tudi v kuhinji Monstera bistroja.

Bine Volčič
Arhiv Naročnika

Kanček sebe

Pri ustvarjanju dobre hrane ni bližnjic – učenje kuharskih tehnik zahteva čas, smernice v kulinariki pa dnevno spremljanje dogajanja po svetu. Kuharju ne uide iskanje svežih sestavin po tržnicah in pri pridelovalcih, nešteto ur vaje ob sekljanju korenčka, rezanju mesa in filiranju rib. Izkušenj, znanja in trdega dela ne morete kupiti, lahko pa kupite moje skrivno orožje - odličen nož!

Bine Volčič
Arhiv Naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.