Bo novi davek na motorna vozila odpravil možnost podražitve avtomobilov?

Janez Kovačič Janez Kovačič
06.11.2020 05:00

Na prvi dan prihodnjega leta začne v EU in torej tudi pri nas dokončno veljati novi protokol WLTP o merjenju izpušnih plinov oziroma CO2. Ta nadomešča zastareli protokol NEDC.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Razlika je velika, saj so vrednosti po WLTP precej višje kot po NEDC. Na izpust CO2 je pri nas vezan tudi davek na motorna vozila (DMV), ki pozna deset razredov in je različen za bencinske in dizelske motorje oziroma avtomobile.

Sekcija uvoznikov avtomobilov pri Trgovinski zbornici Slovenije je tako prejšnjo kot sedanjo vlado večkrat opozorila, da je nujna sprememba DMV, kajti v nasprotnem primeru se bodo avtomobili podražili. Zdaj je ministrstvo za finance pripravilo osnutek novega zakona o DMV, ki bo šel najprej v medresorsko obravnavo, nato ga mora potrditi vlada, novembra pa naj bi ga obravnaval državni zbor (DZ) po hitrem postopku.

Ta hip ni mogoče povedati, ali gre za povsem nov osnutek ali pa so uporabili tistega, ki je bil pripravljen že v času Šarčeve vlade. Po neuradnih informacijah - osnutek za zdaj ni javno dostopen - naj bi novi DMV odpravil možnost podražitve, hkrati pa naj bi ustrezno določil tudi obdavčitev električnih baterijskih vozil (EBV), kar doslej tudi ni bilo ustrezno urejeno. V vsakem primeru pa bo morala vlada oziroma DZ pohiteti, kajti uveljavitev zakona zahteva določen čas, saj se morajo zastopniki oziroma prodajalci avtomobilov nanj pripraviti, kar velja tudi za vse tiste, ki so povezani s to gospodarsko dejavnostjo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta