Česa v Beogradu ne smete zamuditi?

Sonja Javornik
24.04.2018 06:47
Poznam mesto, kjer si večno mlad, med drugim poje Svetlana Ražnatović - Ceca v eni svojih največjih uspešnic z naslovom Beograd. Srbski prestolnici pa se je s skladbo April u Beogradu poklonil tudi legendarni Zdravko Čolić in seveda bi lahko našteli še veliko drugih pesmi o tem čudovitem mestu, kjer se mešata tradicija in sodobnost.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragan Obric

Ko je bilo ekskluzivno slovensko

Slobodana Miloševića

Zabave ne manjka

Za “rajo” drago, za kriminalce milina

“Ampak to velja samo za običajno ‘rajo’. Za kriminalce, tujce in člane partije pa je ta del naravnost milina,”
Sale

Okus iz drugih časov

Inovativno v prometu in urbanizmu

Kusturičevem

Ivana Djordjević, televizijska avtorica in novinarka o Beogradu iz prve roke

Ivana Djordjević
In to je posebna vrsta!”
“Rojstna geografija tu ni usodna, saj Beograd sprejme vse, ki živijo v njem. Beograjčanke imajo poseben ‘šmek’ in nesporno karizmo. (smeh) Na to temo sem napisala tudi tekst na svojem blogu Ivanineprice.com z naslovom Beograjčanke - posebna vrsta.”
1. Plusi in minusi tega mesta
“Prometne konice me znajo spraviti iz takta, ampak življenje v mestu pač to prinaša s seboj. Najljubše so mi tople poletne noči, ko se umiri dan in se lahko zvečer sprehodite s prijatelji do Madere v Tašmajdanskom parku, uživate ob sončnem zahodu na reki ali ob pogledu na mesto s Kalemegdanske terase.”
2. Od pekarne do dostave
“Najbližja pekarna je čez cesto moje hiše, čeprav se izogibam vsem sladkim in slanim toplim jedem, saj redijo. Enako je s čevapčiči, zato se raje odločim za kakšno lahko solato. Zdaj nekatere restavracije dostavljajo gotove jedi, tako da je velika izbira. Šalim se, da bodo v prihodnosti najbolj uspeli v poslu tisti, ki bodo sotavljali domačo hrani in čuvali otroke. Saj ljudje vse več delajo in tako nimajo časa, da bi sami kuhali in skrbeli za otroke čez dan.”
3. Pripravljene za nepričakovano
“Verjetno je razlog, da so Beograjčanke vedno tako urejene ta, da se nikoli ne ve, koga boš srečal. (smeh) Ženske imajo resnično velik občutek za modo. Rade so samosvoje, uživajo v podrobnostih, kot so dobra pričeska, urejeni nohti, lepa obleka, torbica … Čeprav gre samo za fasado, ženske želijo pustiti dober prvi vtis. Beograjčanke so zelo spontane, sproščene, dinamične in karizmatične. Verjetno to pušča še večji vtis kot urejenost …”
4. Mešanica tradicije in urbanega
“To je širina Beograda - da lahko v njem najdete svoje mesto pod soncem in nikogar ne motite. Kjer je vse pomešano, vse mogoče. Kjer ni treba, da padeš v kalup, da se vklopiš, ampak si lahko samosvoj. V Beogradu je namreč cel kup ljudi, ki so prišli od drugod in prinesli kaj novega.”
5. Ivanina priporočila
“Zelo rada grem v restavracije ob ali na Donavi. Del okoli Stare Kapetanije proti restavraciji Šaran, če bi radi dobro jedli. Boemska četrt Skadarlija in Tri šešira so poznani tudi turistom. Spomladi imam najraje sprehode ob obali Donave, vožnjo s kolesom do Ušća in Brankovega mosta. Poleg plovbe po Donavi ali Savi pa  priporočam tudi lokal Shake na reki, ki ima verjetno najlepši pogled na Kalemegdan."
Članek je bil objavljen v aprilski številki revije OBRAZI.
{obrazi}{/obrazi}
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta