Čokoladni sladoledi na testu: Zmagovalec ekološki sladoled, le polovica izdelkov je iz mlečnih sestavin

A.L.
20.07.2023 10:42

Znova se je potrdilo, da cena ni nujno merilo kakovosti in da najdražji sladoled ni najbolj kakovosten.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pod drobnogled postavili 16 čokoladnih sladoledov blagovnih in trgovskih znamk. Trije izhajajo iz ekološkega kmetijstva, eden pa je veganski, torej brez mlečnih sestavin. Preverili so njihovo sestavo, označbo, hranilno vrednost, senzorične lastnosti in morebitno vsebnost neželenih mikroorganizmov. Večina sladoledov vsebuje od 3 do 6 aditivov. En sladoled pa je brez enega samega aditiva in arome, saj je narejen le iz 4 sestavin: mleka, smetane, sladkorja in kakava. Pri enem izdelku so odkrili preseženo vrednost enterobakterij oziroma mikroorganizmov, so sporočili iz ZPS.

Znova se je potrdilo, da cena ni nujno merilo kakovosti in da najdražji sladoled ni najbolj kakovosten. Tako so za kilogram čokoladnega sladoleda na testu odšteli od 3 do 20 evrov. Tokrat med najdražjimi ni ekoloških. Za zmagovalca testa, ekološki sladoled, so odšteli 14,63 evra na kilogram, za izdelek, ki ima dobro razmerje med ceno in kakovostjo, pa približno štiri evre manj. Med tistimi, ki so se tokrat slabše odrezali, sta tako najdražji kot najcenejši na testu.

Ali še lahko govorimo o sladoledu, če ta ne vsebuje mlečnih sestavin?

Potrošnik zgolj s pogledom na embalažo težko loči sladoled od zamrznjenega deserta, lahko pa mu je v pomoč seznam sestavin. Le polovica izdelkov, ki so jih vključili v test, je iz mlečnih sestavin in mlečne maščobe. Pri preostalih so proizvajalci mlečno maščobo nadomestili z običajno cenejšo kokosovo maščobo. Čokoladne sladolede ob kakavu in/ali čokoladi, ki mu dajejo tipičen okus in videz, običajno sestavljajo še voda, sladkor in/ali glukozno-fruktozni sirup ter aditivi.

Nika Kremić z ZPS-ja pravi: "Med izdelki na testu je tudi tak, ki sploh ne vsebuje mlečne maščobe ali drugih mlečnih sestavin. Seveda govorimo o veganskem sladoledu, a ker pravilnik za sladolede v Sloveniji ne obstaja več, potrošnik dejstva, da kupuje brezmlečni sladoled, ne more več razbrati iz imena izdelka. Na ZPS zato menimo, da potrebujemo nov pravilnik, ki bo uredil to področje in potrošniku olajšal izbiro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta