Državo, ki sploh nima morja, razglasili kot najprimernejšo za kopanje. Kje na lestvici je Slovenija?

D.Ži
09.06.2022 10:30

V naši neposredni bližini se nahaja država z najbolje ocenjenimi vodami, ki poleti kar vabijo k osvežitvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ta teden je Evropska agencija za okolje (EEA) objavila novo poročilo o kakovosti evropskih kopalnih voda. Navedeno je, da je skoraj 85 odstotkov kopalnih voda v Evropi ocenjenih kot "odličnih".

Profimedia

Letno poročilo o kopalnih vodah je zajelo skoraj 22.000 celinskih in obalnih kopališč v državah članicah EU, Albaniji in Švici. Državam ni treba imeti dostopa do morja, da se uvrstijo na ta seznam, saj so vključena tudi jezera in druga kopališča. Združeno kraljestvo, ki je zapustilo EU, je bilo prvič odsotno v poročilu.

Med prvih pet je tudi Hrvaška. Pa Slovenija?

Avstrija, država brez morja, znana po številnih čudovitih jezerih, vključno z alpskimi vodami jezera Achen na Tirolskem in smaragdno obarvanim jezerom Weissen, je na vrhu seznama. Kar 97,7 odstotka njenih voda je bilo razglašenih za odlične.

Profimedia

Takoj za Avstrijo so v prvi peterici Malta, Grčija, Hrvaška in Ciper. Portugalska je z 88,5 odstotka na 10. mestu, sledita Italija in Španija. Turistično privlačna Francija zaostaja s 75,7 odstotka. Najnižje je uvrščena Poljska, ki ima le 44,5 odstotka odličnih voda. Slovenija je z oceno 83 % pristala na sredini, pred nami je Romunija, za nami pa Švica. 

Robert Balen

Za dosego teh rezultatov je Evropska agencija za okolje v sodelovanju z Evropsko komisijo naredila oceno lokalnih in nacionalnih oblasti, ki so jemale vzorce vode med kopalno sezono in analizirale prisotnost bakterij, ki kažejo na onesnaženost s odplakami in posledicami živinoreje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta