(FOTO) Nevaren, a čarobno lep: S tega čudnega otoka se vsak vrne prevaran in poln nenavadnih vtisov

Denis Živčec
01.06.2022 10:13

Zarjaveli sodi, cisterne, opuščena pokopališča in razpadle hiše pričajo o otoškem življenju iz nekih drugih časov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Otok prevar na zahodni Antarktiki je dom številnim raziskovalcem, pa tudi občasnim turistom. Ta otok, obdan z negostoljubnim oceanom, ima čudovito naravno in mirno pristanišče, pa tudi pitno vodo. In zakaj se imenuje Otok prevar? Ker Deception Island v resnici ni otok, ampak tempirana bomba z aktivnim vulkanom. Zdelo se je, da ima otok trdna tla, dokler raziskovalci niso našli odprtin.

Profimedia

Plovba skozi prehod s strmimi pečinami je posebno doživetje, a je lahko tudi izjemno nevarna. Zaradi potopljene skale na sredini kanala je prišlo že do številnih brodolomov.

Profimedia

Čeprav območje velja za eno najvarnejših pristanišč na celini, gradnja raziskovalnega centra, vlaganje v drago opremo in osebje niso najboljša ideja, saj gre za območje z aktivnim vulkanom. Čeprav gre za otok, ki je služil kot zatočišče pred močnimi neurji, se je skozi leta izkazalo, da ni najbolj varen.

Profimedia

Da je Otok prevar svoj čas bil zelo zaželeno ozemlje, pričajo številni spori o lastništvu in poskusih osvojitve ozemlja v 60. letih prejšnjega stoletja. Norveška in Čile sta tam imeli svoje kitolovske postaje, Britanci so se tam ukvarjali tudi z znanstveno-raziskovalnim delom. Kitolov je do tridesetih let prejšnjega stoletja pripeljal skoraj do izumrtja vrste. 

Profimedia

Kot bi se otok vsega naveličal, je nato na njem prišlo do več vulkanskih izbruhov, ki so uničili raziskovalne centre in s pepelom zasuli vse, kar se je dalo – tudi pokopališče s 45 pokojnimi kitolovci in zapuščeni letalski hangar. Danes uporabo otoka ureja Antarktična pogodba o mednarodnih odnosih.

Profimedia

Listino je podpisalo 46 držav, med njimi Sovjetska zveza in ZDA, prepovedala je vojaško dejavnost na Antarktiki, a dovolila znanstvene raziskave.

Profimedia

Na otoku še vedno stojijo zarjaveli železni kotli in cisterne, ki so jih za seboj pustili kitolovci. Nacisti so jih nameravali uporabiti za shranjevanje goriva, a so bili polni lukenj in v slabem stanju. Danes okoli njih korakajo dlačni pingvini, ki jih prepoznamo po črni črti pod brado.

Profimedia

Kolonija pingvinov je največja na Antarktičnem polotoku in najverjetneje na svetu. Zaradi vulkanske dejavnosti je na otoku mogoče najti številne vrste endemičnih rastlin in živali.

Profimedia

Turisti poleg pingvinov obožujejo tudi naravne tople izvire, kjer se kopajo številni, in čudovito pokrajino, ki je pravi raj za fotografe.

Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta