E-cigareta za telebane: resnica in laži

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
03.06.2018 03:52

Prva smrtna žrtev zaradi elektronske cigarete, sicer predpotopne, je po svoje tragična, meni Branko Nikolić, še bolj ga skrbi, ker v Sloveniji zaradi tobačne cigarete vsak dan umre deset ljudi. S snovalcem blagovne znamke Q Vapehouse smo razbijali mite o škodljivosti vejpanja, ki ga mnogi zmotno enačijo s kajenjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"E-cigareta je manj škodljiva, če sploh je."
Andrej Petelinšek

Če ne bi bil naiven, bi bil smešen. Ko vstopim v prvo mariborsko poslovalnico Q Vapehouse (nasproti Kodžaka so jo odprli januarja lani) in ko Branko Nikolić, njen snovalec, v zrak puhne dim (paro) iz njemu ljube elektronske cigarete, ga vprašam: "A pogosto kadite e-cigarete?" Zastrmi se vame, a mirno odvrne, kot da je čakal na lapsus: "Ne kadim. Vejpam." Dodaten razlog, da smo se poučili o razliki med kajenjem in vejpanjem ter pozorno prisluhnili Nikolićevi življenjski zgodbi. Tako odkriti, da najprej zaboli: "Strasten kadilec sem bil, po dve, tri škatle na dan sem pokadil. In ko se ozrem, me vsakič spreleti groza, kako dolgo in koliko sem se zastrupljal. In mi je žal, da mi nihče ni ponudil druge možnosti, kar mi počnemo z uporabo e-cigarete. Tobak ubija, razlagamo in upamo, da nas bo slišalo čim več ljudi. Prenehajte kaditi! Takoj! Če ne gre brez pripomočkov, vam bo pri odvajanju v veliko pomoč e-cigareta. Če pa sploh ne kadite, potem raje ne prihajajte v našo prodajalno." Trgovec, ki govori proti trgovcu? "Sliši se protislovno, a moram razlagati o vejpanju, ker nas je malo, ki to počnemo. Lagodneje je zatiskati si oči in ušesa, enačiti kajenje in vejpanje, čeprav gre za bistveno razliko glede - zdravja."

"Kot da čakajo, da bi zaradi tobaka umrlo še več kadilcev."
Andrej Petelinšek

Pol škatle za zajtrk

Kolikokrat ste nehali kaditi: "Ha, smešno je prav to, da vsi kadilci v glavi nosimo misel, da bi enkrat morali nehati. Ne nazadnje zapravljamo denar, cigareta vpliva na naše zdravje - če ne drugače zjutraj, ko stopimo pred umivalnik in si moramo prečistiti dihalne poti. Težje dihamo, v pljučih piska. Fajn bi bilo, če te razvade ne bi bilo, valjda tako pomisliš, ko kadiš. Smrad pa kadilca ne moti, dokler kadi; motiti ga začne, ko neha. Zame je bil smrad zadnja stvar, bolj mi je šlo na živce, da sem s cigareti ogromno zapravil in se je moje zdravje (počutje) opazno slabšalo. Poskusil sem z nikotinskimi obliži - neuspešno. Obliž ti da nikotin, ne da pa ti občutka kajenja. Začel sem razmišljati, da pa kajenje ni zgolj nikotin, s čimer ga večina povezuje."

"Nisem več obseden s številom pokajenih cigaret, ki so mi omejevale dan."
Andrej Petelinšek

Nehaš, pa ti krvavijo dlesni

Kako je vaša želja prenehati kaditi prerasla v posel? "Zelo enostavno. 'Pomagali' so mi tedanji trgovci. Želel sem imeti kakovosten produkt, ki ga lahko kupim v Sloveniji, ne pa naročanja v tujini. V tistem času trgovci niso znali ponuditi dovolj pomoči pri opuščanju kajenja, izbor naprav in sestavin je bil boren, prodajalci niso imeli dovolj informacij. Kadilci so navajeni, da stopijo do prve trafike in si kupijo škatlo svojih priljubljenih tobačnih palčk. Pri e-cigaretah je enako, navadiš se na določen okus. In ker mi tega niso mogli zagotoviti, sem začel razmišljati, kako izboljšati lastno izkušnjo in s tem pomagati drugim."

"Pomagamo izbrati pravo in predvsem izobraževati."
Andrej Petelinšek

Brez tobaka, ne brez nikotina

Prvo trgovino ste v Mariboru odprli na mednarodni dan boja proti kajenju (31. januarja), pogovarjamo pa se pred svetovnim dnevom brez tobaka (31. maj): "Življenje brez tobaka je tudi naš slogan. Brez tobaka, ne brez nikotina."
A tudi pri elektronski cigareti zaostajamo za svetovnimi trendi? "Točno. Anglija je na drugem mestu po zmanjševanju uporabe tobačnih izdelkov, tudi zaradi večje prodaje e-cigaret. Dajmo tu razčistiti: e-cigareta ni tobačni izdelek, tudi naša zakonodaja ga opredeljuje kot povezan izdelek s tobačno industrijo. Angleži so najbolj odprti glede e-cigaret, vpeljali so tako imenovani harm reduction (zmanjševanje škode). Zavedajo se, da e-cigareta mogoče ni popolnoma neškodljiva, a po raziskavi, ki jo je izvedel Royal College of Physicians (britanska zdravniška zbornica), je e-cigareta vsaj za 95 odstotkov manj škodljiva od klasične tobačne cigarete. Pri taki številki so sprejeli e-cigareto kot pomoč proti škodi, ki jo povzroča tobak. Tudi o možnosti e-cigarete na recept se že pogovarjajo. Kajenje med mladimi v zadnjih letih upada tudi v ZDA, čeprav so elektronske cigarete tam prisotne že več kot deset let."

Bistvena razlika: para in dim

Kemikalij, ki jih v e-cigareti ni? "Ne, ni jih. Pri kajenju gre za nepopolno izgorevanje - kot bi prižgali taborni ogenj in vdihovali dim. Pri vejpanju ni nepopolnega izgorevanja, gre za inhaliranje pare, ki nastane pri uparjanju tekočine iz elektronske cigarete. Ker proces uparjanja poteka pri relativno nizkih temperaturah (začne se že pri 60 stopinj Celzija), ne nastaneta nepopolno izgorevanje in sproščanje škodljivih emisij ali pa se te sproščajo v zanemarljivih količinah. V obeh primerih gre za inhaliranje, vendar je inhaliranje pare iz elektronske cigarete bistveno manj škodljivo kot inhaliranje dima iz tobačne cigarete."
Če tobaka ni, katere so glavne sestavine tekočine e-cigarete? "Propilen glikol, ki se sicer uporablja tudi v inhalatorjih za astmatike; širi dihalne poti. Že v štiridesetih letih prejšnjega stoletja je bila narejena raziskava, da ta snov celo ščiti pred določenimi obolenji dihal. Druga glavna sestavina tekočine je rastlinski glicerin, ki je vseprisoten v prehrani in ni alergen. Propilen glikol in rastlinski glicerin predstavljata 90 odstotkov tekočine. Preostanek je namenjen aromi, ki daje okus in vonj, in nikotinu, če ga uporabnik potrebuje. Arome resda niso naravne, ampak kemične. Zakaj? Ker so čiste, so mi povedali v našem laboratoriju. Naravna aroma nikoli ne more biti tako prečiščena kot kemična; zmeraj so možni ostanki, nezaželene primesi." Ampak kemična aroma se sliši nekoliko odbijajoče? "A res? Kaj pa je H20? Kemija. Voda. Vse, kar nas obdaja, je neka kemikalija."
Kako se lahko z e-cigareto odvadiš kajenja? "V začetku svetujemo nikotinsko tekočino - že zaradi občutka kajenja. E-cigareta ti ohrani navado, obenem vsebuje nikotin, ki ga fizično potrebuješ; tu je še tisti poseben občutek v vratu po vdihu, ki ga kadilci presneto dobro poznajo. Po nekaterih zadnjih raziskavah, tudi ta je objavljena na našem blogu, je e-cigareta za 95 odstotkov manj škodljiva od tobačne cigarete."

Vzeti si svojih pet minut

A zdaj, ko ste zaprisežen vejper, potrebujete manj nikotina kot nekoč? "Precej časa sem posvetil razumevanju kajenja kot rituala. Nikotin povzroča fizično odvisnost tri do štiri dni, potem izgine iz telesa. Odvisnost od cigarete se ne skriva v nikotinu, temveč v vsem drugem, kar spada zraven: videti dim, ki prihaja iz ust, začutiti dim v vratu, si vzeti svojih pet minut. Cigareto jemljemo kot nagrado; dovolj sem delal, zdaj si zaslužim nagrado, oddih in si seveda enega prižgem. Cigareto smo si določili za nagrado. Lahko bi si za nagrado privoščili kozarec antifriza, ki dokazano škodi, seveda pa tega ne naredimo. 'Pustite me pri miru, teh pet minut je samo mojih!' kriči kadilec. To je bistvo odvisnosti. Dosti potujem z letali, a nimam več problemov z nekajurnimi leti; prej pa sem ves čas med poletom mislil nanjo, na cigareto. Ko grem zdaj mimo kadilnice v letališki stavbi, me zmrazi."
Kako se spremenijo navade vejperja? "Nikoli ne skadiš do konca kot v primeru cigarete - torej manj inhaliraš, nisi več obseden s številom pokajenih cigaret, ki ti omejujejo dan. Dolgoročno se bo morda zgodilo, da e-naprave ne boste več potrebovali. Ves čas, ko pomagamo ljudem, ki kadijo, se učim, preučujem raziskave, jih predstavljam javnosti. Učim se tudi na svojem primeru, na svojih napakah. Pride k nam kupec, ki po nekaj tednih spet prižge tobačno cigareto in se skupaj vprašamo, zakaj je to storil, in skušamo najti ustrezno rešitev."

Dedek je nehal pri osemdesetih

Da ni nevarnosti pasivnega kajenja, je zagotovo ena boljših lastnosti e-cigarete. "V ZDA so delali podrobne meritve - vse, kar so izmerili v sobi, v katero so nagnetli vejparje, je bil formaldehid, ki pa nastaja tudi pri običajnem dihanju. Dovoljena meja formaldehida ni bila presežena, bila je nekoliko povišana, kot se dogaja v prostorih, kjer se zadržuje več ljudi - v čakalnici pri zdravniku, v trgovini, na avtobusu. Pasivnega kajenja pri e-cigareti ni."
Zakaj bi vam verjeli vse, kar pripovedujete, navsezadnje ste trgovec, ki služi z e-cigaretami? "Marsikdaj je kdo, ki se zapiči v določeno problematiko, sumljiv. Češ, le kaj ima za bregom?! Mi smo nastali iz želje pomagati ljudem, da prenehajo kaditi. Vse naše stranke dobijo podatek o vseh učinkih nikotina in izvedo, zakaj je elektronska cigareta manj škodljiva od klasične. Prijeten je bil občutek, ko je odrasla ženska k nam pripeljala 80-letnega očeta, ki je vse življenje kadil - in je ta preklopil na e-napravo. Ponosen sem, da dedek zdaj ne kadi. Zakaj tem ljudem ne bi pomagali?! V mojem času nisi bil frajer, če nisi kadil. Današnja mladina raje prisluhne razlagi, da so določene razvade škodljive za zdravje in tudi za denarnico, da kajenje ni več 'in' kot nekoč. Boljše je vlagati energijo v izobraževanje mladih kot v črnjenje e-cigarete."
Kdaj bomo vejpali v gostinskih lokalih? "Upam, da kmalu. Po sedanjem zakonu je sicer v zaprtih prostorih prepovedano vejpanje, čeprav ne povzroča pasivnega kajenja. Če hočemo v Sloveniji zmanjšati število kadilcev, bi država morala dovoliti uporabo e-cigarete v lokalih. Učinek bi bil viden takoj, zlasti pozimi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta