Enkrat na 435 let: Samo ta teden lahko spremljate zeleni komet Nishimura

M.R.
13.09.2023 10:42

Vsi, ki radi opazujete spektakle na nebu, imate ta teden edinstveno priložnost za opazovanje kometa Nishimura, ki leti poleg Zemlje vsakih 435 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Komet Nishimura ima oznako C/2023 P1.
Profimedia/Imago

Zeleni komet C/2023 P1 je povsem naključno pred enim mesecem odkril japonski astronom Hideo Nishimura. Po njem je komet dobil tudi ime, zdaj pa se nahaja najbližje Zemlji in bo mimo nje potoval s hitrostjo 386242 kilometrov na uro. Opazovati ga je bilo mogoče že 10. septembra v zgodnjih jutranjih urah, tik pred zoro. 

Tudi sicer je najboljša ura za opazovanje kometa med 4. in 6. uro, nahaja pa se na severovzhodnem delu neba, v bližini Venere. Od Zemlje je oddaljen 125 milijonov kilometrov. 

Komet bo še svetlejši, ko se bo približeval Soncu, a bo tedaj nižje na nebu in ga bo zaradi tega težje opaziti s prostim očesom. Priporočena je uporaba daljnogleda ali teleskopa.

Najbližje soncu bo 17. septembra, nato pa bo zapustil naše osončje. Astronomi menijo, da bo verjetno preživel svojo pot okoli Sonca. 

V tem tednu imajo tako ljubitelji nebesnih pojavov zadnjo možnost za opazovanje kometa. Če bo preživel pot okoli Sonca, ga bodo lahko ob večerih do konca septembra opazovali tudi na južni polobli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta