(FOTO) Zapletena stavba stoji na pretresljivi pečini: Kaj se v resnici nahaja na vrhu Evrope?

D.Ži
11.11.2022 09:45

Do mednarodne raziskovalne postaje, s katere se odpira dih jemajoč razgled, se lahko povzpnete z dvigalom, ki se v 25 sekundah dvigne za 108 metrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Jungfraujoch na zahodu Švice je po mnenju mnogih eden najlepših krajev v tej alpski državi, imenujejo ga tudi vrh Evrope. Gorski vrh se dviga kar 4158 metrov visoko, na višini 3454 metrov najdete najvišjo evropsko železniško postajo in impresiven observatorij.

Profimedia

Gorski vrhovi so klasičen primer surovega okolja, ki služi kot idealno okolje za različne raziskave, od fizikalnih do astronomskih. Ko so leta 1912 odprli postajo Jungfraujoch v Bernskih Alpah, je ta radovednim znanstvenikom omogočila enostaven dostop do velike nadmorske višine.

Profimedia

Leta 1937 je observatorij Sfinga začel obratovati na pretresljivo strmi pečini. Z več laboratoriji, meteorološko postajo, astronomskimi kupolami in 76-centimetrskim teleskopom so Sfingo uporabljali za preučevanja v okviru glaciologije, medicine, fizike kozmičnih žarkov in astronomije.

Profimedia

Skozi leta so Sfingo nadgrajevali in prilagajali potrebam znanstvenikov. Danes je observatorij opremljen z elektriko, vodo, telefonom in internetom.

Profimedia

Do mednarodne raziskovalne postaje in observatorija se lahko pripeljete z vlakom in ultra hitrim dvigalom, ki se v 25 sekundah povzpne na višino 108 metrov. Na poti do Sfinge obiskovalcem ni treba reševati ugank kot v zgodbah o mitološkem bitju, ki je centru dalo ime – to lahko prepustijo raziskovalcem, piše portal Punkufer.hr. 

Profimedia

Dovolj je, da se prepustite razgledu na okoliške vrhove in naravo. Panoramski pogled z rešetkaste terase zajema zasnežene Alpe, zelene doline in ledenik Aletsch, najdaljši v Alpah, ki sega do Nemčije in Italije.

Profimedia
Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta