(FOTO in VIDEO) Pregiben in vodoodporen: Samsung predstavil četrto generacijo mobilnikov Galaxy Z Fold4 in Z Flip4

Gregor Grosman Gregor Grosman
10.08.2022 15:00

Samsungu je uspelo selfie kamero namestiti pod zaslon, na katerem tako ne najdemo črno obrobljene odprtine, na katero se mnogi niso mogli navaditi. Mobilnika spreminjata način interakcije s pametnimi telefoni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi Samsung Galaxy Fold4. 
Gregor Grosman

Družba Samsung, vodilni proizvajalec mobilnikov na svetu, ki je imel po podatkih podjetja Counterpoint v prvem četrtletju 2022 23 odstotni tržni delež, je predstavil novo generacijo svojih pregibnih mobilnih telefonov. Gre za modela Galaxy Z Fold4 in Galaxy Z Flip4, poleg njiju pa sta novost še pametni uri Galaxy Watch5 oziroma Watch5 Pro, ter slušalke Galaxy Buds2 Pro.

Selfie kamero je Samsung vgradil pod zaslon brez motečega črnega roba in luknje v njem.
Gregor Grosman

Oba pregibna mobilnika sta vodoodporna po standardu IPX8, predvsem Z Fold4 pa mora zapolniti velike čevlje svojega predhodnika. Ko smo aparat vzeli v roko, smo nemudoma opazili, da je rob zaslona še tanjši, selfie kamera je skrita pod zaslon, naprava pa ima bolj ravno oblikovane robove in kot takšna bolje sede v dlan. Oziroma dve dlani, če upoštevamo dejstvo, da je mobilnik mogoče "odpreti". Večopravilnost tako že lep čas ni več rezervirana za delo z osebnim računalnikom. Z Fold4 je tako prva naprava, ki ima že tovarniško nameščen operacijski sistem Android 12L. Gre za posebno različico operacijskega sistema Android, ki jo je Google ustvaril za izkušnje z velikimi zasloni, vključno z zložljivimi napravami.

V zgornji tabeli so zbrane osrednje tehnične značilnosti modela Fold4, pri čemer je treba dodati, da ponuja telefoto kamera 3-kratni optični zum, zaslon pa je v primerjavi s predhodnikom širši in bolj kvaliteten. Mobilnik bodo znali ceniti predvsem tisti uporabniki, ki imajo radi multifunkcionalnost in uporabljajo več aplikacij hkrati. Denimo brskajo po spletu, medtem ko morajo z enim očesom spremljati elektronsko pošto, ali gledajo video, medtem ko pišejo sporočilo.

Frekvenca osveževanja zaslona je prilagodljiva in podpira hitrosti do 120 Hz. Z Fold4 podpira tudi delovanje v omrežjih pete generacije 5G.

Galaxy Z Fold4 je tudi dovolj zmogljiv, da je mogoče na njem igrati zahtevne igre, kljub večjemu zaslonu pa bo baterija zdržala dlje, kot pri predhodniku. Vodoodpornost po standardu IPX8 pomeni, da lahko napravo varno potopite v do 1,5 metra globoko sladko vodo za največ 30 minut, proizvajalec pa opozarja, da ne priporoča tega početi na plaži ali v bazenu, prav tako mobilnik ni odporen na prah. Mehanizem za prepogibanje je namreč še zmeraj precej občutljiv in prahu ne mara preveč.

Na velikem zaslonu Folda lahko brez težav delamo s tremi aplikacijami hkrati. 
Gregor Grosman

Aplikacije so dostopne v aplikativni vrstici za hitro preklapljanje in dostop do njih, funkcija App Pair pa omogoča zagon do treh aplikacij hkrati in prikaz vseh treh na velikem zaslonu, za večjo produktivnost. Nova opravilna vrstica tako zagotavlja podobno postavitev kot na osebnem računalniku. Omogoča dostop do priljubljenih in nedavnih aplikacij, večopravilnost pa je bolj intuitivna. Aplikacije lahko namreč potegnete na želeno pozicijo na zaslonu, prav tako je mogoče z enim ukazom preklopiti med celozaslonskim načinom aplikacije, jo omejiti na pojavno okno ali razdeliti zaslon na polovico. Upravljanje dodatno olajša možnost uporabe pisala S Pen.

Samsung Galaxy Z Fold5 je lažji in tanjši od predhodnika. 
Gregor Grosman

Galaxy Z Flip4

Samsung Galaxy Z Flip4
Gregor Grosman

Pri mobilniku Galaxy Z Flip4 je proizvajalec nadgradil predvsem funkcije, s katerimi so bili uporabniki pri predhodniku zadovoljni in so jih radi uporabljali. Izboljšali pa so tudi avtonomijo, torej vzdržljivost baterije, ki se pri novincu tudi hitreje polni. 1,9 palčni zaslon na zunanjosti mobilnika odslej prikazuje še več informacij in omogoča boljši nadzor. Prikaz ure je mogoče prilagoditi, na njem preveriti vremensko napoved, prebirati sporočila in nanje odgovarjati.

Z Flip4 podpira tudi super hitro polnjenje. V tem načinu boste baterijo mobilnika lahko do 50 odstotkov napolnili v približno 30 minutah, obljublja proizvajalec.

Pri Samsungu so posebej ponosni na funkcijo prostoročnega snemanja video posnetkov ali skupinskega snemanja selfijev pod različnimi koti. To je mogoče narediti tako, da uporabnik delno zloži Z Flip4 in aktivira funkcijo FlexCam. Proizvajalec se je povezal tudi z družbo Meta in tako je FlexCam prilagojen za najbolj priljubljene družbene platforme: Instagram, WhatsApp in Facebook. Funkcija Flex je podprta pri kotih odprtosti mobilnika med 75 in 115 stopinj.

Gregor Grosman

Galaxy Z Flip4, Galaxy Z Fold4 in slušalke Buds2 Pro je že mogoče prednaročiti, v nekaterih državah pa bodo naprave dobavljive od 26. avgusta naprej. Proizvajalec je objavil tudi priporočene maloprodajne cene. Za Galaxy Z Flip4 boste morali odšteti 1.159 evrov, za Galaxy Z Fold4 z 256 Gb pomnilnika 1.799 evrov, za različico s 512 Gb pomnilnika pa 1.919 evrov. Za Galaxy Buds2 Pro je priporočena maloprodajna cena 229,90 evra.

Galaxy Buds2 Pro

Več kot 90 odstotkov novih slušalk Galaxy Buds2 Pro je izdelanih iz recikliranih materialov. 
Gregor Grosman

Samsung je brezžične slušalke Galaxy Buds2 Pro zasnoval bolj kompaktno, omogočajo pa vsestransko povezljivost. Posebej izpostavljajo 24-bitni hi-fi zvok, za katerega sicer potrebujete napravo Samsung Galaxy z uporabniškim vmesnikom One UI 4.0 ali novejšim, ponuja pa visok dinamični razpon in še bogatejši zvok.

Kompaktna in ergonomska oblika slušalk pomeni, da so Galaxy Buds2 Pro približno 15 odstotkov manjše v primerjavi z Galaxy Buds Pro. Za 40 odstotkov pa je izboljšana učinkovitost dušenja, ki ob sprejemu klicov nevtralizira zunanji hrup. Ko morate odgovoriti na klic, medtem ko uživate v igranju iger ali gledanju filma na tabličnem računalniku, lahko slušalke Buds2 Pro z dotikom prsta v hipu preklopijo na zvočno povezavo s telefonom.

Če bi se vam zgodilo, da bi na poti izgubili slušalke, jih lahko odslej preprosto najdete s pomočjo funkcije SmartThings Find, in to ne glede na to, ali so shranjene v etuiju ali ne.

Samsung Galaxy Watch5.
Gregor Grosman

Pametna ura Galaxy Watch5

Samsung Galaxy Watch5 Pro.
Gregor Grosman

Za Galaxy Watch5 so pri Samsungu povedali, da izboljšuje funkcije, na katere se potrošniki zanašajo vsak dan, medtem ko so Galaxy Watch5 Pro označili za njihovo najbolj vzdržljivo pametno uro doslej. Z novim BioActive senzorjem želi proizvajalec uporabnikom omogočiti najpopolnejšo sliko njihovih vpogledov v zdravje.

V uro so tako vgradili najsodobnejšo senzorsko tehnologijo, ki uporabnikom zagotavlja poglobljeno spremljanje in jim ponuja praktične podatke, ki jih potrebujejo kot pomoč na njihovi poti do zdravja in dobrega počutja. Senzor BioActive so prvič predstavili v predhodni seriji pri Galaxy Watch4, gre pa za en sam čip, ki združuje tri senzorje: optični srčni utrip, električni srčni signal in bioelektrično impedančno analizo telesne sestave. Slednji uporabniku izmeri srčni utrip, raven kisika v krvi in ​​raven stresa. Temperaturni senzor, ki so ga nekoliko prestavili, uporablja infrardečo tehnologijo za bolj natančne odčitke telesne temperature.

Samsung Galaxy Watch5 Pro.
Gregor Grosman

Samsung je izpopolnil baterijo v pametni uri, ta je sedaj tudi 13 odstotkov večja, kombinacija varčnejšega obratovanja in zmogljivosti pa prinaša daljšo avtonomijo delovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta