(FOTO in VIDEO) Večerov izlet po Kapadokiji: S toplozračnimi baloni vzleteli še pred sončnim vzhodom

Igor Selan Igor Selan
08.03.2023 19:51

Spomladanski izlet Večera in Sončka za ljubitelje Orienta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Selan

Tretji dan Večerovega izleta s Turistično agencijo Sonček v turško Kapadokijo se je začel zgodaj, a z dobrim razlogom. Eno tukajšnjih največjih doživetij je namreč prelet Kapadokije s toplozračnimi baloni, ti pa zmeraj vzletajo še pred sončnim vzhodom, saj so takrat za polete najbolj stabilne vremenske razmere. Ob tem sočasni vzlet deseterih balonov v mraku, ko baloni občasno drug za drugim zasvetijo v temi zaradi ognjenih zubljev, ki jih dvigujejo v nebo, daje dogodku poseben čar. 

Zakaj so poleti z baloni tako priljubljeni, postane jasno tudi v trenutku, ko se na 700 metrih zazreš na očarljivo vulkansko pokrajino. Da o opazovanju sončnega vzhoda iz popolnoma nove perspektive sploh ne govorimo. Doživetje je ob tem enkratno in prav gotovo nepozabno tudi zaradi zelo izurjenih pilotov. Ti balone spuščajo do tal, skal ali dreves, da lahko skorajda pobožaš listje ali snedeš marelico, seveda, ko te rastejo, pa spet nazaj v višave. Na koncu pa košaro balona, če ni premočnega vetra, »sparkirajo« kar neposredno na avtomobilsko prikolico. 

Igor Selan
Igor Selan

A te tudi čisto zemeljsko opazovanje iste pokrajine ne pusti ravnodušnega. Trdnjava Učhisar, tako imenovana mesečeva pokrajina in Göreme, od leta 1985 umeščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, te s svojo vklesanostjo med pravljične skalne formacije, ne pustijo ravnodušnega.  Tukaj so svoje zatočišče našli prvi kristjani, ki v tuf niso izklesali le svojih domovanj, ampak tudi številne cerkvice, ki slovijo po stenskih poslikavah in freskah, med temi so najbolj znane cerkev Tokali ali cerkev zaponke, kačja cerkev in jabolčna cerkev, če omenim samo nekatere. 

Igor Selan

A religioznih izkušenj s tem še ni bilo konec. Dan se je namreč zaključil s težko pričakovanim plesom dervišev. Ste vedeli, da njihov ples primerjajo z orkanom? Zunaj se vrti in obrača, znotraj, v očesu orkana/plesalca pa popoln mir in stik z bogom. 

A če česa, potem miru na izletu Večera in Turistične agencije Sonček ne bo. Že jutri nas čakajo nove dogodivščine, med temi tudi vožnja s terenskimi vozili za tiste, ki želijo malo adrenalina in čudovitih pogledov na balone od spodaj. 

Igor Selan
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta