(FOTO) Iz poplavljene puščave so pokukali trioki dinozavrski rakci in takoj izlegli nova jajčeca

M.R.
06.09.2023 11:02

Male živalice, ki so znane kot vilinske kozice, so bile več let zaprte v debelem oklepu, vse dokler niso minuli konec tedna nalivi potopili alternativni festival Burning Man v ameriški zvezni državi Nevada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Satelitski posnetek prizorišča festivala Burning man v Nevadi.
Maxar Technologies/Reuters

Rakce so opazili, ko so izstopali iz mulja, že takoj pa so izlegli nova jajčeca. To jim je uspelo, še preden je 70.000 udeležencem festivala uspelo pobegniti iz poplavljene puščave Black Rock. 

Ta bitja so znana kot živi fosili, saj podobne oblike poznajo iz obdobja kambrija pred več kot 500 milijoni let. Spadajo v družino Anostraca, za razliko od rakcev, ki spadajo v družino deseteronožcev, pa na glavi in pred prsmi nimajo lusk. Poleg tega ima večina vilinskih rakcev 11 parov nog. 

Imajo dve očesi in jamičast organ - tretje oko, s katerim si pomagajo pri odkrivanju sprememb svetlobe, da se tako lažje izognejo plenilcem. Pravljične kozice imajo sicer kratko življenjsko dobo, vsega dva ali tri mesece.

Udeleženka festivala se prebija prek blata.
Usa Today

Lahko pa njihova jajčeca v tleh ostanejo več let, preden se izležejo. Prvotno so te živalice naseljevale oceane, a so jih plenilci prisilili, da so se preselile v sladkovodne plitvine. Jajčeca položijo na dno nekega suhega območja in tam ostanejo neakitvna, dokler pogoji niso primerni za njihovo "prebujenje". Prav to pa je ta konec tedna v Nevadi omogočila deževna nevihta.

Blato, ki je nastalo zaradi hudih nalivov na prizorišču festivala.
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta