(FOTO) Na skrivnostnem izoliranem otoku je le ena hiška, a ni za navadne smrtnike. Kako je tam nekoč pognal paradižnik?

D.Ži
15.12.2023 10:26

Če iščemo nenavadne in dramatične geološke pojave, potem jih največkrat najdemo na Islandiji. Tam je nastal tudi zelo mlad vulkanski otok, ki ga je že naselilo življenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lava je ustvarila razgibano pokrajino. 
Profimedia

Surtsey je vulkanski otok v Atlantskem oceanu. Nahaja se trideset kilometrov od Islandije. Nastal je z velikim izbruhom leta 1963, ki se je začel na globini 130 metrov.

Najprej so na otoku pognali mah in lišaji, danes je rastlinskih vrst bistveno več. 
Profimedia

Izbruh je trajal kar tri leta in do leta 1967 je nastal otok s površino 2,7 kvadratnega kilometra. Zato ne preseneča, da so ga poimenovali po ognjenem velikanu Surtu iz nordijske mitologije.

Popolna osamljenost. Na otoku je zgolj ena hiška, pa še ta je namenjena znanstvenikom. 
Profimedia

Erozija tal in močni vetrovi na severu Evrope so njegovo površino sčasoma zmanjšali na približno 1,3 kvadratnega kilometra, ne pa tudi zanimanja znanstvenikov za skrivnostno območje, piše portal PunKufer.

Slikovit, a zahteven za bivanje.
Profimedia

UNESCO je otok zaščitil in ga uvrstil na svoj seznam območij svetovne dediščine v Evropi, pri čemer je dostop do otoka omogočen samo izbranim botanikom, biologom in vulkanologom. Njihova glavna naloga je preučevanje, kako nastane ekosistem brez vpliva človeka.

Na Surtseyju ni nikoli zares povsem mirno.
Profimedia

Mah in lišaji sta bili prvi vrsti rastlin, ki sta pognali na otoku,  zelo kmalu so na Surtseyju začeli pristajati prvi ptiči. Danes tam raste približno sedemdeset rastlinskih vrst, živijo žuželke, ptice in tjulnji.

Na otoku je le ena hiša, kjer spijo strokovnjaki, ki preučujejo spremembe na Surtseyju. Preden pristanejo na otoku, vsakega znanstvenika temeljito preiščejo, da ne bi nehote prenesel nanj kakršnih koli semen, katerih kalitev bi lahko motila naravni ekosistem.

Eden od dramatičnih klifov.
Profimedia

Kljub varnostnim ukrepom je na otoku zrasel paradižnik, ki je presenetil znanstvenike. Tamkajšnji strokovnjak je priznal, da je po zaužitju sadeža opravil veliko potrebo na prepovedanem mestu na rodovitni vulkanski zemlji, še piše PunKufer.

Lava in plini tu in tam še vedno izbruhnejo.
Profimedia

Rastlino so nemudoma odstranili in poostrili nadzor nad dejavnostmi vseh strokovnjakov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta