(FOTO) Občinske meje Ptuja lahko prekolesarimo ali prehodimo. Možnosti je kljub ukrepom veliko

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
15.11.2020 05:00

Kdor se počuti ujetega v teh časih, naj gre ven! Izziv je lahko potepanje po občinskih mejah ali ležeren sprehod.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že sprehod na grad je lahko prijetno doživetje.
Slavica Pičerko Peklar

Ujetim v občinske meje se morda zdi, da nikamor ne moremo in da ni kaj početi, a z malo raziskovalnega duha se odpirajo nove možnosti za doživetja in raziskovanje domačih krajev. Kam morejo tisti, ki živijo na Ptuju? Sprehod po mestnih ulicah s kakšnim spiskom znamenitih stavb v rokah in z radovednimi pogledi razkrije še neznane podobe starega mesta. Odločitev, da bomo prehodili ali kar prekolesarili meje občine, pa nas bo zagotovo napolnila z energijo še za nekaj sicer tudi bolj meglenih novembrskih dni. Po mejah Ptuja, ki meji z devetimi sosednjimi občinami, torej.

Slavica Pičerko Peklar
Po občinskih mejah je mogoče tudi peš ali s kolesom.
Slavica Pičerko Peklar
Že sprehod na grad je lahko prijetno doživetje.
Slavica Pičerko Peklar

Kakih 60 kilometrov cest vodi naokrog tja od Spuhlje proti severni meji z dornavsko, destrniško, juršinsko in bolj proti severozahodu še z lenarško in dupleško občino, na bolj zahodnem koncu Ptuj meji na občini Hajdina in Starše ter na Markovce in Videm tam proti jugovzhodu. Ravnica kmalu prijetno vzvalovi, treba je tudi čez griče Kicarja in Mestnega Vrha pa čez Grajenščak in Grajeno do Krčevine pri Vurberku, naselja, ki mu kar ni videti konca. Odločitev, da bo šlo tudi po gozdnih poteh tam pri Vurberku in čez Orešje ter Vičavo, ob Dravi do mesta, se izkaže za že skoraj pravo pustolovščino. Postanek pri največjem drevesu v občini, pri sekvoji v Orešju, je dobrodošel, kot je že skoraj pustolovsko iskanje cest, ki mejijo na sosede z Dravskega in Ptujskega polja in vodijo tja do turniškega gradu, končajo pa se nekje ob Ptujskem jezeru.

Slavica Pičerko Peklar
Čas je za raziskovanje mestnih ulic in trgov.
Slavica Pičerko Peklar
Na Grajenščaku bi popotnik posedel na kakšni klopci.
Slavica Pičerko Peklar

Možnosti za čisto spodoben izlet v teh dneh je, če je človek le malo zvedav, torej veliko. Le prvi korak je treba narediti, pa naj bo to po urejenih poteh po Panorami ali po Ljudskem vrtu in poljih, ko se v jesenskih meglicah ponuja podoba čarobne pokrajine. Ja, že sprehod na Ptujski grad bo kdaj čisto dovolj za čudovito preživet dan.

Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta