(FOTO) Prizor, ki je na Brionih vznemiril ribiče in surfarje: "To je morski pes, požrl je tuno"

M.R.
11.04.2024 10:52

Na neobičajen prizor so v ponedeljek naleteli ribiči in surfarji v brionskem akvatoriju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zazdelo se jim je, da je morski pes napadel tuno, fotografije, ki to prikazujejo, pa niso dovolj jasne, da bi lahko to tudi z gotovostjo potrdile, poroča hrvaški časnik Jutarnji list

Neven Iveša s puljske fakultete naravnih znanostih je za Regional Express ocenil, da je riba, ki na fotografiji skoči iz morja, najverjetneje atlantski modroplavuti tun. 

"Vidi se ena plavut, ki bi lahko bila od morskega psa orjaka (Cetorhinus maximus), ki je bil nedavno opažen pri Savudriji. Ta morski pes plankton in zagotovo ni napadel tuna, je pa mogoče, da sta se skupaj prehranjevala na tem kraju," je pojasnil Iveša. 

(FOTO) V Tržaškem zalivu opazili morskega psa orjaka, nazadnje so ga pri nas videli leta 2015

Po njegovih besedah je trenutno v morju veliko majhnih modrih rib, ki jih jedo tuni, morski pes pa je bil le v bližini in je lovil plankton. Obstaja pa še možnost, da je tuna napadel nek drug morski pes, morda sinji morski pes ali atlantski mako. Vendar Iveša meni, da to ni verjetno. 

"Tune je zdaj mogoče videti povsod, ker se intenzivno hranijo, da si naberejo dovolj zalog za obdobje drstenja, ki se bo kmalu začelo. Takrat bodo vse modroplavute tune zapustile Jadran in se odpravile proti zahodnemu Sredozemlju na brstenje, potem pa se bodo vrnile. To nikakor ni redek primer, da se več vrst skupaj hrani ne nekem območju," je zaključil Iveša. 

Že marca je morski pes orjak obiskal Tržaški zaliv. Italijanski raziskovalci so takrat poročali, da je bil dolg osem metrov. Njegova velikost niti ne čudi, saj gre za drugo največjo ribo na svetu. Za ljudi ni nevarna, je pa človek nevaren za to vrsto rib, saj gre za ogroženo vrsto. 

Strokovnjaki pravijo, da skoraj vsako leto na severu Jadrana opazijo vsaj en primerek morskega psa orjaka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta