Ujel najbolj strupeno ribo na Jadranu: Ko me je zbodla, sem si hotel zaradi bolečine odrezati prst

M.R.
23.10.2023 15:27

Številni ne vedo, da živega morskega zmaja (znan je tudi kot morski pajek) nikoli ne smemo prijeti z golo roko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Morski pajek živi v Jadranskem morju in je ena najbolj strupenih rib na tem območju.
Profimedia

Riba morski zmaj je najbolj strupena riba v Jadranskem morju, pogosto pa se ujame na trnek ali v mreže ribičev, tako amaterskih kot profesionalnih. Slednji že vedo, za kakšno ribo gre in kako morajo z njo ravnati, manj izkušeni pa lahko bližnje srečanje s to ribo drago plačajo. 

Ribič, ki ima na družbenem omrežju TikTok profil Morski Vlaj, je objavil posnetek, na katerem je na trnku pokazal ujetega morskega zmaja. "Želeli smo zobatca, a nič od tega," je povedal. On zagotovo ve, kako varno s trnka sneti strupeno ribo. 

@morskivlaj Tagiraj najotrovniju ribu šta vi poznajete 🤣🤣 #fy #morskivlaj #pauk #fishing #danger #foryou #foryoupage #foryourpage #adriatic #croatia #croatiafulloflife #boat #life #fypシ゚viral #sea #viralvideo ♬ original sound - Morski Vlaj

Slavonec Tomislav, ki je sicer ribič, a ima več izkušenj s sladkovodnimi ribami, saj je odraščal ob Dravi, pa ni imel te sreče. "Ko sem se prvič med dopustom odločil preizkusiti v morskem ribolovu, se mi je na trnek ujel morski zmaj," je zapisal. A ni vedel, da gre za strupeno ribo, ki ima ma hrbtni peruti strupene bodice. Ko jo je z roko snel s trnka, mu je namreč riba pokazala vso svojo moč. 

"Ko sem jo snel s trnka, me je zbodla v kazalec na desni roki. V istem trenutku me je zabolelo, a sem jo uspel sneti in sem jo vrgel nazaj v morje. Nato pa je bolečina postajala vse močnejša. Prst mi je žarel, kot bi ga dal v vrelo vodo. Bolelo je tako močno, da nisem mogel razmišljati. Nisem vedel, kaj naj storim. To je bila najhujša bolečina, ki sem jo občutil v življenju, pomislil sem, da bi si odrezal prst, ker me je tako bolel. Eno uro sem preživljal agonijo, nato pa je začelo popuščati, a me je še naprej ves dan bolelo. Šele pozneje sem ugotovil, da je bil to morski pajek in še večkrat sem ga pozneje ujel, a takrat sem vedel, da ga ne smem prijeti kar tako in kako ga moram sneti," je za hrvaški časnik Večernji list pojasnil Hrvat Tomislav. Dodal je, da ima na roki še vedno brazgotino. 

V Jadranskem morju sicer živijo štiri vrste morskega zmaja. V dolžino lahko meri do 53 centimetrov in tehta do 1,9 kilograma. Zaradi možnosti pika se živega morskega zmaja nikoli ne sme prijeti z golo roko. Če pa do pika že pride, je treba ob nudenju prve pomoči najprej nevtralizirati strup, kar je precej lahko z uriniranjem na mesto pika ali z mazanjem z 10-odstotno raztopino amoniaka, ki  jo je mogoče kupiti v vsaki lekarni. Ob tem bolečina in vse druge nevšečnosti najpogosteje popolnoma izginejo. 

Nekateri celo priporočajo, da se mesto pika za 30 minut potopi v vročo vodo, ki še ni tako vroča, da bi povzročila opeklino. Če bolečina ne izgine, je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta