(FOTO) Rolls-Royce boat tail: Najdražji, najlepši, najbolj želen, nedosegljiv

Vinko Kernc Vinko Kernc
11.06.2022 05:00

Zgodbe se pišejo od zmeraj, zdaj pa so, še posebno v avtomobilizmu, postale tudi močan marketinški material. Rolls-Royce pri tem ni izjema.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bistvo je v zadku: pod krilnimi vrati je prostor za dva stolčka, sončnik, pribor in še kaj, v slogu zadka jaht pa je izdelan tudi odbijač.
Rolls-Royce

Če sklepamo po sicer obsežnih uradnih materialih, tudi v Goodwoodu, kjer je sedež te znamke, ne vedo natančno, kdaj in kako je prišlo do prvega boat taila. Govorijo o letih med 1910 in 1920, na spletu pa se pojavljajo različne letnice. Kakorkoli že, zgodba je stara preko 100 let in že zato vredna pozornosti, pri Rolls-Royceu pa so jo lani več kot uspešno reinkarnirali.

V omenjenih časih je bilo v navadi, da so avtomobilski proizvajalci izdelali šasijo z vso mehaniko (podvozje, pogon, včasih tudi karoserijo motornega dela), preostalo so zaupali različnim karoseristom. Takrat je nastal tudi prvi boat tail, pa ne le eden - splet prikaže različne rollse s takšno karoserijo, med njimi so silver ghost iz leta 1914 in phantomi različnih generacij.

V osnovi ročno uro je mogoče na posebnem nosilcu vstaviti v armaturno ploščo. Detajl kaže stran, na kateri se kiti Emily.
Rolls-Royce

Iztočnica je seveda luksuz in spogledovanje s prav takšnimi jahtami takratnega časa. Te so bile seveda lesene in v enakem slogu je bil zaključek karoserije Rollsovih boat tailov. In ker je ravno čas prestiža vseh vrst in oblik, so v Goodwoodu obudili spomin na tiste čase.

Rolls-Royce

Pri tej znamki so se v duhu zapisanega odločili obuditi tradicijo karoseristov in njihovih ročno izdelanih unikatnih izdelkov. Leta 2017 so kot prvega iz nove dobe po tem receptu na osnovi phantoma VII izdelali model Sweptail; izdelali so le enega in ga neznanemu kupcu prodali za dvanajst milijonov evrov, s čimer je postal najdražji novi avtomobil vseh časov. Ta je tudi služil za osnovo lani predstavljenega boat taila, v načrtu pa je izdelava treh primerkov.

Rolls-Royce

Vsak bo nastal po željah in zahtevah najbolj zvestih strank (ki so bile tudi pobudniki obuditve boat tailov), kar seveda pomeni, da dva ne bosta enaka, podrobnosti pa bodo izdelali na osnovi življenjske in poslovne zgodbe kupca. Lani so se tudi povezali s švicarskim proizvajalcem ur Bovet Fleurier

oziroma Bovet 1822 (letnica nastanka podjetja), kjer bodo izdelali par ur (žensko in moško) z vrtljivim ohišjem in, jasno, z vrhunsko urarsko tehniko ter s precizno izdelavo okrasja. Uro bo mogoče uporabiti kot ročno, kot žepno, kot namizno, kot obešenko ali vgrajeno v armaturno ploščo.

Rolls-Royce

Novodobni boat tail je nedavno odprl drugo poglavje. Maja so na prestižnem starodobniškem dogodku Villa d'Este ob jezeru Como predstavili drugi boat tail; barva njegove karoserije je neke vrste mešanica barve ostrige in nežne roza v dveh odtenkih, leseni del zadka je iz lesa kraljevega oreha, ki bo sčasoma z zorenjem prešel v barvo konjaka, dodane so pozlate, končna obdelava je filigranska in ni čudno, da je boat tail krepko potolkel rekord najdražjega novega avtomobila. Več fotografij najdete na www.vecer.com.

Rolls-Royce
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta