Grema na kafe z Vitom Zakrajškom Čahukom: Želimo biti žalostni, ker je lažje

Denis Živčec Denis Živčec
31.07.2018 18:17

Vito Zakrajšek Čahuk je kot najbolj izstopajoč študent svoje generacije postal Ambasador gostoljubja 2018 na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor. Ob kavi o zagatni ljubezni, ki vlada med Mariborčani in njihovim mestom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vito Zakrajšek Čahuk: "Natakarski poklic je spet vse bolj cenjen, najbrž tudi zato, ker se je v njem preizkusilo že veliko Mariborčanov."
Andrej Petelinšek

Bilo bi mu verjetno lažje, če bi bil v življenju manj dlakocepski in ne bi tako stremel k popolnosti, a potem se najbrž ne bi lotil ničesar. Ker, če bi moral nekaj narediti površno, potem raje sploh ne bi naredil, pravi Vito Zakrajšek Čahuk, 25-letni Mariborčan, aktualni Ambasador gostoljubja, kar je naziv, ki ga Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem vsako leto podeli najbolj izstopajočemu študentu v svojih vrstah. Bivši drugogimnazijec, zgovoren temnolasec iskrivih oči, ima kaj pokazati. Kup domačih in mednarodnih nagrad, ki jih je osvojil kot študent gostinstva in turizma, in celo vrsto odmevnih šolskih projektov, ki jim je dodal svoj dotik. Na kavi, črni podaljšani, smo se dobili v Wetrinskem. Pobrežan, po očetu Prekmurec, po mami Dolenjec - nenavadna mešanica cvička in dobrih štajerskih belih vin -, je eden tistih sogovornikov, s katerim bi lahko presedel večnost in se ne dolgočasil. Luciden, prodoren, šarmantno nevsiljiv in prikupno skromen.
Zakaj sva v Wetrinskem?
"Rad sem tukaj. Všeč mi je, ker ga povezujem s tiste vrste mestnim kulturnim dogajanjem, ki še ni tako znano in je še malce podzemno, no, vsaj želel bi si ohraniti ta občutek, čeprav je v resnici najbrž drugače. Nekoč sem bil reden gost pekarniškega MC-ja, kasneje sem svojo drugo dnevno sobo našel v Poštni ulici."
Se je kaj spremenilo, kar ste postali Ambasador gostoljubja?
"Neprestano se nekaj dogaja. Celo na radijskih postajah sem mešal koktajle. Pripravil sem jim poletne koktajlčke z domačega vrta. Malo sivke, malo kumaric. Delal sem tudi v VIP-šotoru na Festivalu Lent."
Kakšna se vam je tam zdela mariborska smetana?
"Nezahtevna. Predstavljal sem si bolj kravatarsko in metuljčkasto vzdušje, a ljudje, ki so kaj naredili, so običajno preprosti. Problem so tisti, ki mislijo, da so nekaj naredili, in si potem z nespoštovanjem do, recimo gostincev, polnijo svoj ego. To je zelo dober pokazatelj, s kakšnim človekom imaš opravka. Če nekdo ne more spoštovati natakarja, kdo bo potem njega spoštoval?"

Andrej Petelinšek
Vito Zakrajšek Čahuk: "Če nekdo ne more spoštovati natakarja, kdo bo potem njega spoštoval?"
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta